Visual Browsing
Φωτογραφία από το τεϊοποτείο Tsai για το σχεδιασμό του οποίου ο αρχιτέκτονας Γιώργος Μπάτζιος κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για τον καλύτερο εμπορικό χώρο τον Μάιο του 2016

Ποιος είναι ο λόγος που πηγαίνουμε σε εστιατόρια;

Το φαγητό μέσα από την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώνουν οι Δομές

Η πρώτη εμφανής απάντηση είναι το φαγητό. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που απορρίπτουμε ένα εστιατόριο παρόλο που έχει εξαιρετικό φαγητό, γιατί δεν μας ελκύει το περιβάλλον του. Άρα, όχι το φαγητό, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο, δεν είναι ο κυρίαρχος λόγος. Πάμε στα εστιατόρια για τον ίδιο λόγο που πάμε σε καφετέριες, αντί να φτιάξουμε καφέ στο σπίτι: για να κοινωνικοποιηθούμε. Στην ουσία χρησιμοποιούμε ένα χώρο εστίασης ως μέσο αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, που έχουν επίσης επιλέξει το ίδιο χώρο με εμάς. Αυτή και μόνο η επιλογή κατατάσσει όλους τους επισκέπτες ενός εστιατορίου σε μια «ομάδα». Αρχηγός της ομάδας είναι ο χώρος. Και τότε μπαίνει στο παιχνίδι η αρχιτεκτονική.

COOK8 from ΔΟΜΕΣ on Vimeo.

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, σε συνέχεια του διαγωνισμού ROOM 18 (πληροφορίες για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ), προκηρύσσει τον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού COOK 8 και καλεί τους αρχιτέκτονες να διατυπώσουν νέες ιδέες «για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσω κοινωνικοποίησης». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους έως τις 8/02/2018 (η υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων θα γίνεται μέχρι τις 11/12/2017) και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 28/02/2018.

Σχετικα
«Γράμμα από το Λονδίνο», μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ημερίδα στο ΚΠΙΣΝ
«Γράμμα από το Λονδίνο», μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ημερίδα στο ΚΠΙΣΝ

Με αφορμή αυτόν τον διαγωνισμό, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (17.30-20.30), οι Δομές διοργανώνουν την Ημερίδα με τίτλο «Ο νέος τόπος Εστίασης: προσεγγίσεις» στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) με ελεύθερη είσοδο. Ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, αλλά και άνθρωποι από το χώρο της εστίασης θα ξεκινήσουν μια συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συσχετίζονται μέσω της παρασκευής και κατανάλωσης της τροφής.

Μερικές από τις ομιλίες που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον: «Εστία και Εστίαση: Η Συνωμοσία του Φρικασέ» από τον Ηλία Κωνσταντόπουλο, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, «Souzy Tros και άλλες ιστορίες», από την εικαστικό Μαρία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «Τελετουργίες: Ο Μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της VS το δωμάτιο του τσαγιού», από την Μπούκη Μπαμπάλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα των ομιλιών εδώ.

Info
Ο νέος τόπος Εστίασης: προσεγγίσεις
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 17.30-20.30
Είσοδος: ελεύθερη
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Επιλογες

Μελομακάρονο ή κουραμπιές;
Μελομακάρονο ή κουραμπιές;
Είναι το μεγάλο δίλημμα των γιορτών. Ό,τι κι αν προτιμάτε, ο Στέλιος Παρλιάρος...
A.V. Team
Μελομακάρονο ή κουραμπιές;