Health & Fitness

Πονόλαιμος, βήχας, συνάχι. Αντιμετωπίστε τα!

Γιαγιαδίστικες συμβουλές για να γλιτώσεις το «στα ’λεγα εγώ» της μαμάς

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
ΤΕΥΧΟΣ 633
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379211-782467.jpg

Στα έλεγε η φουκαριάρα η μάνα σου «ζακέτα πάρε», αλλά εσύ είσαι επαναστάτης και βγήκες με το κοντομάνικο. Ο καιρός όμως έχει κρυώσει και άρχισες τα «αψού», τα «γκούχου» και δώσ’ του ρούφηγμα η μύτη και καραμέλες οι ασπιρίνες. Χάρμα οφθαλμών (και αυτιών) είσαι, κυκλοφορείς σε λεωφορεία και γραφεία τρομάζοντας τον κόσμο και γκρινιάζεις σε όποιον μιλάει ελληνικά για το πόσο χάλια αισθάνεσαι. Ξέρεις ήδη ότι πρέπει να πας στο γιατρό, αλλά λίγο η δουλειά, λίγο που δεν βρίσκεις διαθέσιμο ραντεβού, αν δεν νιώσεις ότι χαιρετάς το μάταιο τούτο κόσμο δεν σκοπεύεις να τον επισκεφτείς. Ευτυχώς που υπάρχουν τα απλά, παραδοσιακά γιατροσόφια που μπορούν να σε ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα του απλού κρυολογήματος. Τουλάχιστον μέχρι να πας στο γιατρό. 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το κοινό κρυολόγημα ή αλλιώς ρινοφαρυγγίτιδα προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Η βασικότερη μέθοδος πρόληψης ενάντια στη λοίμωξη είναι το πλύσιμο των χεριών και η χρήση ιατρικής μάσκας. Σε περίπτωση όμως που νοσήσεις, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση και πυρετός. Είναι πιθανό να εμφανιστούν πόνος στους μυς, κόπωση, πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 7-10 ημέρες, ωστόσο κάποια μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 3 εβδομάδες.

Μιας και δεν υπάρχει θεραπεία, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου ώστε να αντιμετωπίσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τη λοίμωξη. Ύπνος, ξεκούραση και σωστή διατροφή είναι οι τρεις πιο σωστές κινήσεις. Από την άλλη, αν ψάχνεις τρόπους να ανακουφιστείς από τον ενοχλητικό βήχα, την ασταμάτητη καταρροή και τον εξαντλητικό πονοκέφαλο, σου έχουμε μερικά δοκιμασμένα –βεβαίως, βεβαίως– tips με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα και τα ντουλάπια σου.

ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ

▶ Στύβεις ένα λεμόνι και προσθέτεις μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι. Ανακατεύεις καλά και κάνεις γαργάρες με μικρές γουλιές. Επανάλαβε 2-3 φορές την ημέρα. Μαγικό!

▶ Πότισε ένα κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα. Ακούμπησέ το πάνω στο λαιμό σου και σταθεροποίησέ το με ένα φουλάρι. Άσ’ το όλη τη νύχτα. Το πρωί θα είσαι πολύ καλύτερα.

▶ Φτιάξε ένα χαμομήλι και ρίξε μέσα 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα. Ανακάτεψε και κάνε γαργάρες. Επανάλαβε όσες φορές χρειάζεται.

▶ Βράσε χαμομήλι ή τσάι του βουνού με τζίντζερ και μέλι ή λεμόνι και μέλι. Άφησέ το να κρυώσει και πιες το χλιαρό.

▶ Αντί για παϊδάκια, προτίμησε τις σούπες και ειδικά την κοτόσουπα. Μαλακώνει το λαιμό και βοηθάει την κατάποση.

ΒΗΧΑΣ

▶ Κοιμήσου με το κεφάλι ψηλά, ώστε να μη στάζει βλέννα από τη μύτη στο λαιμό.

▶ Νερά. Πολλά νερά. Ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να βγάλουν φλέματα με το βήχα. Πίνοντας πολλά υγρά, τα φλέματα διαλύονται και είτε απορροφούνται από τον οργανισμό είτε αποβάλλονται από τα ούρα.

▶ Βράσε νερό και ρίξε μέσα μια κουταλιά του γλυκού θυμάρι. Άφησέ το πέντε λεπτά, σούρωσε και πιες το χλιαρό. Θα κάνεις ώρες να βήξεις.

▶ Κουρκούμη. Είναι μυστικό όπλο κατά του βήχα και έχεις πολλές επιλογές. Πρόσθεσε μισή κ.γ. σε ζεστό γάλα και πιες το. Ανακάτεψε μισή κ.γ. με μια κ.γ. μέλι και πάρ’ το 3-4 φορές την ημέρα. Ρίξε μια κ.σ. σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό, πρόσθεσε λεμόνι και μέλι και πιες το. Κάνει θαύματα!

▶ Βράσε 2-3 κ.σ. λιναρόσπορο σε μια κούπα νερό μέχρι να γίνει παχύρρευστο μείγμα. Στράγγισέ το και πρόσθεσε 2-3 κ.σ. μέλι και 2-3 κ.σ. λεμόνι. Ανακάτεψε καλά και φάε μια κουταλιά της σούπας. Επανάλαβε 2-3 φορές την ημέρα.

ΣΥΝΑΧΙ

▶ Ρίξε βραστό νερό σε μια λεκάνη και στάσου από πάνω. Σκέπασε το κεφάλι σου με μια πετσέτα ώστε να εγκλωβίζεται ο ατμός και κάνε εισπνοές. Μπορείς να προσθέσεις και μερικά φύλλα ή σταγόνες ευκαλύπτου.

▶ Ανακάτεψε μισή κουταλιά αλάτι σε βραστό νερό και περίμενε να κρυώσει. Έπειτα, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα, στάξε 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι.

▶ Νερά. Πολλά νερά. Τα ίδια θα λέμε;

ΠΥΡΕΤΟΣ

▶ Κομπρέσες με νερό και ξίδι ή νερό και λεμόνι.

▶ Χλιαρό μπάνιο.

▶  Αγαπημένες, παραδοσιακές βεντούζες. Μόνο για έμπειρους.

▶ Ο γιατρός τι λέει, είπαμε;

Σε κάθε περίπτωση, αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ