Κοσμος

Ο διεθνής Tύπος για την απόφαση του Eurogroup

Ανακούφιση στη ζώνη του ευρώ για τη συμφωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359202-744465.jpg
EPA/JULIEN WARNAND

Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί της Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν το φάντασμα μιας νέας κρίσης, γράφει η Le Monde για την απόφαση του Eurogroup. Οι πιστωτές της Ελλάδας, Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο ύψους 8,5 δισ. ευρώ. 

Το Eurogroup έδωσε μάλιστα «διευκρινίσεις» σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, είναι μια ανακούφιση για τη ζώνη του ευρώ, γράφει η εφημερίδα

Η Αθήνα χρειάζονταν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της για να εξοφλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η νέα πληρωμή επιτρέπει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής κρίσης.

Ως ένδειξη καλής θέλησης και για την κάλυψη της Ελλάδα, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν «διευκρινίσεις» σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «στο τέλος του προγράμματος» το 2018, αλλά " υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία » , δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζει η Le Monde.

Για «μικρή νίκη της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σχολιάζοντας ότι «στην Αθήνα μπορούν να πάρουν μια ανάσα, αλλά σε καμία περίπτωση να πανηγυρίσουν. Η Ελλάδα λαμβάνει νέα δισεκατομμύρια, ωστόσο για ελάφρυνση χρέους πρέπει να εξακολουθήσει να ελπίζει».

Το Spiegel Online εκτιμά ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι ομόλογοί του στο Eurogroup «μπορούν να είναι τουλάχιστον ανακουφισμένοι με το αποτέλεσμα. Μετά από πολύμηνη μάχη συμφώνησαν για την εκταμίευση πρόσθετων δανείων ύψους περίπου 8,5 δις ευρώ. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν λύνεται το εν τω μεταξύ επτάχρονο δράμα γύρω από το ελληνικό χρέος».

Φρέσκα δισ. για την Ελλάδα γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Μετά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αθήνα. Έτσι η υπερχρεωμένη Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε μετά από μια μακρά καθυστέρηση επίσημα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα καθώς αυτό για τη Γερμανία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων κεφαλαίων.

Ωστόσο, τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ . Η χρηματοδοτική συνεισφορά θα είναι «περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια.»

 «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξαρχής, ζητά εδώ και κάποιο διάστημα αλλαγή στρατηγικής και αυτή λέγεται ελάφρυνση του χρέους. Και πάλι είναι όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατάφερε να καθυστερήσει το ΔΝΤ και την Αθήνα τουλάχιστον μέχρι της γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο. Για την Ελλάδα είναι πικρό, διότι ένα τέτοιο βήμα θα έδινε ένα μήνυμα σε δυνητικούς επενδυτές ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να σταθεροποιείται. Μια ελάφρυνση των υπαρχόντων δανείων θα ενδυνάμωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διευκόλυνε την Ελλάδα να βγει στις αγορές», τονίζει σε άρθρο της η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

«Αλλά γιατί αντιστέκεται τόσο σθεναρά η γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ελάφρυνση; Διότι καταρχάς κοστίζει χρήματα. Οι υπολογισμοί είναι αλληλοσυγκρουόμενοι. Σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να επωμισθεί ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Αντί όμως να πει ευθαρσώς αυτήν την δυσάρεστη αλήθεια στους ψηφοφόρους, μεταθέτει απλώς το πρόβλημα για το μέλλον. Ποιος ξέρει, ίσως μετά τις εκλογές να πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μια άλλη κυβέρνηση» εκτιμά η εφημερίδα του Αμβούργου.

 

Η Welt επισημαίνει: «8,5 δις για την Ελλάδα, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει άλυτο». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πανηγυρίζουν τη συμφωνία τους για νέα βοήθεια δις προς την Ελλάδα. Οι αμφιβολίες ωστόσο για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της παραμένουν».

Στη συμμετοχή του ΔΝΤ εστιάζει η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζοντας ότι «(…) το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει επί της αρχής στο (…) πρόγραμμα. Για τη Γερμανία αυτό ήταν βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση νέων δόσεων. (…) Χωρίς τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν χθες το βράδυ σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει την αποπληρωμή χρέους ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο. Η Αθήνα ωστόσο δεν θα λάβει την εκτενέστερη ελάφρυνση χρέους που επεδίωκε πριν από το τέλος του προγράμματος ύψους 86 δισεκατομμυρίων στα μέσα του 2018, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.  Πάντως, η ελληνική κρίση μπορεί τώρα να αφαιρεθεί από την λίστα των προτεραιοτήτων τη Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελευταία ελληνική συμφωνία, αν και δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί τέλεια, μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώτο βήμα προς την ενίσχυση μακροπρόθεσμα της υγείας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, συμπεραίνει το Politico.

Αναφερόμενο στο χθεσινό Eurogroup, το Bloomberg προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα είχε επιδιώξει. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό δημοσίευμα, το γεγονός πως το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο, είναι πιθανό να ανοίγει το δρόμο προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ομόλογα της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ, η περίληψη στο πρόγραμμα φαντάζει απίθανη. Υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι ελάχιστα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της, για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματός της, δήλωσε μία πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.

«(Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup) είναι ένα πολύ θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρέος για να περιληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε η πηγή. «Χρειαζόμαστε περισσότερη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος», πρόσθεσε.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ