Κοσμος

Μπάκιγχαμ: Ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα

Η ανακοίνωση του παλατιού για τον ελληνικής καταγωγής σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352602-731316.jpg
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και δούκας του Εδιμβούργου αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα. Από το φθινόπωρο δεν θα ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις. Η βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, ανακοίνωσε ο βασιλικός συντάκτης του δικτύου ITV στο Twitter.

Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ αναφέρει:

Η Αυτού Εξοχότης Δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε ότι δεν θα επιτελεί πλέον τις δημόσιες υποχρεώσεις του από το Φθινόπωρο αυτού του χρόνου. Στην απόφαση αυτή ο Δούκας είχε την πλήρη υποστήριξη της Βασίλισσας. 

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος θα παραβρεθεί σε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τώρα έως και τον Αύγουστο τόσο κατά μόνας όσο και συνοδεύοντας την Βασίλισσα. Από εκεί και πέρα, ο Δούκας δεν θα αποδέχεται νέες προσκλήσεις για επισκέψεις και εκδηλώσεις, ωστόσο μπορεί να επιλέγει να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις απο καιρού εις καιρό. 

Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι Προστάτης, Πρόεδρος ή και μέλος σε πάνω από 780 οργανώσεις με τις οποίες θα συνεχίσει να έχει σχέση αλλά δεν θα παίζει πλέον ενεργό ρόλο παραβρισκόμενος σε εκδηλώσεις. 

Η Αυτού Μεγαλειότης θα εκτελέσει το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων με την υποστήριξη των μελών της Βασιλικής Οικογένειας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα είχε γίνει σούσουρο με φήμες της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, περί θανάτου του, με το παλάτι λίγο αργότερα να την κατηγορήσει για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η ελληνική καταγωγή

Ο πρίγκιπας έχει ελληνική καταγωγή, αφού γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η πριγκίπισσα Αλίκη, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν (τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών). 

Είχε τέσσερις αδελφές, οι οποίες παντρεύτηκαν με Γερμανούς ευγενείς. Γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μον Ρεπό της Κέρκυρας και βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Είναι γραμμένος στα βιβλία του ληξιαρχείου του Δήμου Κερκυραίων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάτενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λουδοβίκος Μαουντμπάτεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάτεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Φίλιππος και η μητέρα του πήγαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, γιατί ήταν στο Μικρασιατικό μέτωπο. Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, πριγκίπισσα Μαρία. Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν έμαθε καλά ελληνικά, μάλιστα το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ελάχιστα.

Μετά το 1928, τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Η μητέρα του εισάχθηκε σε άσυλο, καθώς είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, και ο πατέρας του μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο. Οι επαφές του με τη μητέρα του ήταν ελάχιστες για τα επόμενα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. 

Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Ο Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και, κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Ταινάρου, βρισκόταν στον έλεγχο των προβολέων του θωρηκτού. Για τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις αυτές τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Σημαντική πράξη του θεωρείται η τροφοδότηση των λεβητών του πλοίου μεταφοράς στρατευμάτων RMS Empress of Russia.

Στις 16 Ιουλίου 1942, σε ηλικία 21 ετών, ονομάστηκε υποπλοίαρχος, ένα βαθμό που έφεραν ελάχιστοι νέοι της ηλικίας του.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ