Κοσμος

Η σκοτεινή «τρύπα» των τζιχαντιστών - Εικόνες σοκ από τον χώρο κράτησης αιχμαλώτων στη Μοσούλη

Ο ένας πάνω στον άλλο, με ελάχιστο φαγητό και φως, περιμένουν την ετυμηγορία του στρατοδικείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
364581-754109.jpg
Jeroen Kramer/Getty-Ideal Images

Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σε μία σκοτεινή, σχεδόν ετοιμόρροπη φυλακή, με ελάχιστο φαγητό και ρούχα.

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στη Μοσούλη, η πόλη πέρασε στα χέρια του κυβερνητικού στρατού και η ώρα της… Δικαιοσύνης για τους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης που συνελήφθησαν, πλησιάζει. Μόνο που, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων με ένοπλες συγκρούσεις στην ανθρώπινη ιστορία, οι νικητές έχουν ένα δικαίωμα παραπάνω. Είναι αυτοί που γράφουν την ιστορία, φροντίζοντας τα μελανά σημεία των δικών τους ενεργειών να τοποθετούνται στις πίσω σελίδες (αν δεν γίνεται να εξαφανιστούν) και να προχωρούν σε αντίποινα για τα όσα φρικτά υπέστησαν την περίοδο που ο αντίπαλός τους κέρδιζε στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Οι πρώτες εικόνες από τον χώρο κράτησης στη Μοσούλη όσων θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, προκαλούν σοκ. Ανταποκριτής του Associated Press ανέφερε πως στην ερειπωμένη πόλη υπάρχει έκδηλη στην ατμόσφαιρα μια δίψα για εκδίκηση. Εκδίκηση προς όλους αυτούς που έκαναν τον βίο αβίωτο στους κατοίκους, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες, όταν ο κλοιός έσφιγγε γύρω τους.

«Όσοι υποστήριξαν τους τζιχαντιστές, δεν είναι άνθρωποι» ανέφερε Ιρακινός στρατιωτικός στον ανταποκριτή του Associated Press. «Οι φυλακισμένοι μολύνονται από ασθένειες, αποκτούν πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως προβλήματα στο δέρμα, επειδή δεν εκτίθενται στον ήλιο. Η πλειονότητα των αιχμαλώτων δεν μπορεί να περπατήσει. Τα πόδια τους είναι πρησμένα, επειδή δεν μπορούν να κινηθούν» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, περισσότεροι από 1.150 κρατούμενοι έχουν περάσει από τη φυλακή στη Μοσούλη το τελευταίο τρίμηνο, με τον τωρινό αριθμό να προσεγγίζει τους 400. Περισσότεροι από 500 έχουν σταλεί στη Βαγδάτη, ενώ 800 ακόμη βρίσκονται στην αεροπορική βάση Καγιάρα, νότια της Μοσούλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ