ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Χρυσή Εβδομάδα στην Ιαπωνία

Ξεκινάει με τα γενέθλια αυτοκράτορα, τελειώνει με Ημέρα Παιδιών
5

5
  • Shares

Η Χρυσή Εβδομάδα είναι μια σειρά γιορτών στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου. Οι γιορτές ξεκινάνε με την ημέρα Showa (γενέθλια του προηγούμενου αυτοκράτορα) στις 29 Απριλίου. Ακολουθεί η γιορτή του Συντάγματος στις 3 Μαΐου.

Η επόμενη μέρα ήταν πάντα αργία, χάρη σε ένα νόμο που καθιστά αργία κάθε εργάσιμη ημέρα μεταξύ 2 αργιών. Από το 2007 αποφασίστηκε να γιορτάζεται σε αυτή την ημερομηνία η Ημέρα Πρασίνου. Η εορταστική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τη Ημέρα των Παιδιών (παλιότερα Ημέρα των Αγοριών). Στα έθιμα συμπεριλαμβάνονται τα κοϊνόμπορι και τα μικόσι.

Τα κοϊνόμπορι (鯉幟) είναι ανεμούρια σε σχήμα ψαριού, τα οποία φτιάχνουν οι μικροί μαθητές. Με αυτά διακοσμούνται μπαλκόνια, αυλές σχολείων και δημόσιοι χώροι. Συμβολίζουν την ελπίδα πως τα παιδιά θα μεγαλώσουν υγιή και δυνατά.

Υπάρχει και τραγουδάκι:
屋根より高い鯉幟 Τα κοϊνόμπορι είναι ψηλότερα από τις σκεπές

大きい真鯉はお父さん Ο μεγάλος κυπρίνος είναι ο μπαμπάς

小さい緋鯉は子供たち Οι μικροί κυπρίνοι είναι τα παιδιά

面白そうに泳いでる Μοιάζουν να διασκεδάζουν κολυμπώντας

Το άλλο έθιμο, το μικόσι (神輿)δεν αφορά αποκλειστικά τη Χρυσή Εβδομάδα. Πρόκειται για φορεία, τα οποία μοιάζουν με τον γνωστό σε εμάς επιτάφιο. Συχνά περιγράφονται ως φορητοί ναοί αλλά πρόκειται περισσότερο για μέσα μεταφοράς των πνευμάτων. Το φορείο στολίζεται με φανταχτερό τρόπο και περιφέρεται στη γειτονιά του ναού από τους άντρες της περιοχής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της περιφοράς, το φορείο τραντάζεται επανειλημμένα για να διασκεδαστεί το μεταφερόμενο πνεύμα. Το σκηνικό της εκδήλωσης συχνά συμπληρώνεται από πάγκους στους οποίους πωλούνται φαγητά, γλυκά και μικροαντικείμενα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν διαφέρουν και πολύ από τα δικά μας πανηγύρια...

image

image
 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

SOCIAL
23.06.2017 - 15:53
Μετά από την εκπαίδευση της προηγούμενης εβδομάδας πίσω από την μπάρα των Starbucks, αναλαμβάνω επίσημα τα καθήκοντά μου ως barista. Έτσι ετοίμασα για πρώτη φορά κάποια από τα αγαπημένα μου ροφήματα που απολάμβανα σαν πελάτης των Starbucks!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23.06.2017 - 14:36
Ο Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν πόροι χάρη στη στενή συνεργασία κυβέρνησης και Χόλιγουντ
ΕΛΛΑΔΑ
23.06.2017 - 17:01
Η άκρως δελεαστική προσφορά που προσφέρει «θεραπευτήριο» στον Άλιμο
23.06.2017
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21.06.2017 - 14:19
Πολλοί από σας δεν μπορείτε να αποφασίσετε
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
22.06.2017 - 16:26
To καλύτερο άλμπουμ των Beatles, ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, γίνεται 50 χρονών και επανακυκλοφορεί
22.06.2017
ΑΘΗΝΑ
21.06.2017 - 12:28
Η καθημερινότητα του πιο ζωντανού δρόμου του Ψυρρή, όπως τη ζουν οι άνθρωποί του