ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Χρυσή Εβδομάδα στην Ιαπωνία

Ξεκινάει με τα γενέθλια αυτοκράτορα, τελειώνει με Ημέρα Παιδιών
5

5
  • Shares

Η Χρυσή Εβδομάδα είναι μια σειρά γιορτών στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου. Οι γιορτές ξεκινάνε με την ημέρα Showa (γενέθλια του προηγούμενου αυτοκράτορα) στις 29 Απριλίου. Ακολουθεί η γιορτή του Συντάγματος στις 3 Μαΐου.

Η επόμενη μέρα ήταν πάντα αργία, χάρη σε ένα νόμο που καθιστά αργία κάθε εργάσιμη ημέρα μεταξύ 2 αργιών. Από το 2007 αποφασίστηκε να γιορτάζεται σε αυτή την ημερομηνία η Ημέρα Πρασίνου. Η εορταστική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τη Ημέρα των Παιδιών (παλιότερα Ημέρα των Αγοριών). Στα έθιμα συμπεριλαμβάνονται τα κοϊνόμπορι και τα μικόσι.

Τα κοϊνόμπορι (鯉幟) είναι ανεμούρια σε σχήμα ψαριού, τα οποία φτιάχνουν οι μικροί μαθητές. Με αυτά διακοσμούνται μπαλκόνια, αυλές σχολείων και δημόσιοι χώροι. Συμβολίζουν την ελπίδα πως τα παιδιά θα μεγαλώσουν υγιή και δυνατά.

Υπάρχει και τραγουδάκι:
屋根より高い鯉幟 Τα κοϊνόμπορι είναι ψηλότερα από τις σκεπές

大きい真鯉はお父さん Ο μεγάλος κυπρίνος είναι ο μπαμπάς

小さい緋鯉は子供たち Οι μικροί κυπρίνοι είναι τα παιδιά

面白そうに泳いでる Μοιάζουν να διασκεδάζουν κολυμπώντας

Το άλλο έθιμο, το μικόσι (神輿)δεν αφορά αποκλειστικά τη Χρυσή Εβδομάδα. Πρόκειται για φορεία, τα οποία μοιάζουν με τον γνωστό σε εμάς επιτάφιο. Συχνά περιγράφονται ως φορητοί ναοί αλλά πρόκειται περισσότερο για μέσα μεταφοράς των πνευμάτων. Το φορείο στολίζεται με φανταχτερό τρόπο και περιφέρεται στη γειτονιά του ναού από τους άντρες της περιοχής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της περιφοράς, το φορείο τραντάζεται επανειλημμένα για να διασκεδαστεί το μεταφερόμενο πνεύμα. Το σκηνικό της εκδήλωσης συχνά συμπληρώνεται από πάγκους στους οποίους πωλούνται φαγητά, γλυκά και μικροαντικείμενα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν διαφέρουν και πολύ από τα δικά μας πανηγύρια...

image

image
 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
26.03.2017 - 17:44
Κάνει βόλτα στην Πλάκα και μιλά στην Athens Voice για το διαφημιστικό σποτ που έκανε θραύση
VIRAL
27.03.2017 - 09:57
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
27.03.2017 - 09:57
SOCIAL
24.03.2017 - 12:36
Μπήκαμε για πρώτη φορά στο εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδου, είδαμε πώς φτιάχνεται η αγαπημένη μας σοκολάτα Υγείας από το μηδέν και ανακαλύψαμε όλα τα οφέλη της
ΒΙΒΛΙΟ
23.03.2017 - 15:19
Μύθοι και ντοκουμέντα για την ταραχώδη ζωή του βασιλιά της κοκαΐνης από τον κοντινότερο άνθρωπό του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23.03.2017 - 14:15
Το έγκλημα του κομφορμιστή που ακολουθεί τους φασίστες επειδή θέλει την ησυχία του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22.03.2017 - 14:13