Κοσμος

Διεθνής Αμνηστία: Έως και 13.000 εκτελέσεις δια απαγχονισμού στις μυστικές φυλακές της Συρίας

Το καθεστώς Άσαντ σκότωνε από 20 έως 50 άτομα την εβδομάδα μετά από δίκες του ενός έως τριών λεπτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Saydnaya Prison: Human Slaughterhouse

«Η Συρία έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους σε ομαδικές εκτελέσεις δια απαγχονισμού και έχει πραγματοποιήσει συστηματικά βασανιστήρια σε μυστική στρατιωτική φυλακή κοντά στη Δαμασκό», καταγγέλλει η οργάνωση προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι έως και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν το διάστημα μεταξύ του 2011 και του 2015 και η πρακτική συνεχίζεται. Οι απαγχονισμοί στις φυλακές της Συρίας αποτελούν εγκλήματα πολέμου και διεθνής οργάνωση καλεί τον ΟΗΕ να διερευνήσει το θέμα.

Η κυβέρνηση της Συρίας και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν απορρίψει παρόμοιες αναφορές στο παρελθόν σε βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τον εμφύλιο, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με την αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, ομάδες των 20 έως 50 ατόμων απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

«Τα θύματα είναι κατά κύριο μέρος πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», επισημαίνει η έκθεση. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική αποστέρηση τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».

Οι κρατούμενοι, που περιελάμβαναν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν ύποπτα για απιστία στην κυβέρνηση και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού διάρκειας από ένα έως τρία λεπτά σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια.

Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και καταγγέλλεται ότι οι νεκροί βρίσκονται θαμμένοι σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν για την τύχη των συγγενών τους.

Η αναφορά βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 84 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πρώην φύλακες, αξιωματικοί, κρατούμενοι, δικαστές και δικηγόροι, καθώς και ειδικοί φυλακών στη Συρία.

«Οι υποστηρικτές της Συρίας, ειδικά η Ρωσία, με τη μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), και το Ιράν, θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τις πολιτικές εξολόθρευσης που ασκεί το συριακό κράτος και να πράξουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να θέσουν τέλος σε αυτές», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ