Κοσμος

Αποικία στον «Κόκκινο Πλανήτη» made in China

Επαρχία στα βορειοδυτικά της Κίνας θα φιλοξενήσει... διαστημική βάση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365587-755826.jpg

Η μορφολογία του εδάφους στην επαρχία Τσινχάι στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας θεωρείται ιδανική από τους επιστήμονες για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης εγκατάστασης προσομοίωσης των συνθηκών ζωής στον Άρη. Όπως μετέδωσε το RT, το... διαστημικό χωριό θα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και πεδίο ερευνών και πειραμάτων που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μελλοντική εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».

Οι υπογραφές έπεσαν την Τρίτη. Τμήμα της περιοχής όπου θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις συνορεύει με το Θιβέτ. Τα 3/4 της επαρχίας καλύπτονται από έρημο, με τη βλάστηση να είναι ελάχιστη. Τοπικοί παράγοντες ελπίζουν πως το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα ενισχύσει τον τουρισμό, φέρνοντας έσοδα σε μια από τις πιο απομακρυσμένες και άγονες επαρχίες της χώρας. Το «διαστημικό χωριό» θα έχει δύο εγκαταστάσεις: Το «Mars community» και το «Mars camp», σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στο Διάστημα. Ήδη, σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδιά της για τη δημιουργία δικού της διαστημικού σταθμού, ενώ έως το 2020 προγραμματίζει αποστολή στον Άρη με προσεδάφιση οχήματος στην επιφάνειά του, στα πρότυπα του προγράμματος Pathfinder.

Ήδη, πάντως, τέτοιες εγκαταστάσεις -όπου επικρατούν αφιλόξενες συνθήκες διαβίωσης για την προσομοίωση ενός μελλοντικού ταξιδιού στον Άρη- έχει δημιουργήσει η NASA στη Χαβάη. Μάλιστα, το 2016 ολοκλήρωσε με επιτυχία αποστολή επιβίωσης αστροναυτών, διάρκειας ενός έτους. Παρόμοιο πείραμα (διάρκειας 80 ημερών) πραγματοποίησε και στην έρημο της Γιούτα. Παράλληλα, η Ρωσία προχώρησε στο πείραμα «Mars 500», απομονώνοντας κοσμοναύτες της για 500 ημέρες (τόσο είναι ο εκτιμώμενος χρόνος για ένα ταξίδι από τη Γη στον Άρη).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ