Αρχειο

Δρόμος Διαφυγής Βαλκάνια: Το ταξίδι των προσφύγων προς την ελπίδα

Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Πηλού

133065-302720.jpg
Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326650-674540.jpg

Ο Νίκος Πηλός εκθέτει μια σειρά φωτογραφιών και καταγράφει τη διαδρομή των προσφύγων από την πατρίδα τους προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, μέσω χωρών των Βαλκανίων. Μέσα στο 2015 και μόνο, περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος Νίκος Πηλός φωτογράφισε από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015 ανθρώπους στο δρόμο της φυγής και της ξενιτιάς.

© Goethe-Institut Athen / Νίκος Πηλός

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη διαδρομή που ακολουθούν οι πρόσφυγες. Η πορεία αυτή περνά από τη Λέσβο και την Κω, κι ύστερα μέσα από τα Βαλκάνια με προορισμό την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Στις φωτογραφίες του Νίκου Πηλού καταγράφονται οι δραματικές συνθήκες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν από τη χώρα τράνζιτ, την Ελλάδα, ως τη «Γη της Επαγγελίας», τη Γερμανία. Μέσα από τη δουλειά του, ο φωτογράφος ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη για το προσφυγικό θέμα, με τρόπο πειστικό και εντυπωσιακό. Φωτογραφίες και σύντομες μαρτυρίες προσφύγων που έχουν φτάσει στη Γερμανία, συμπληρώνουν την έκθεση και την εντάσσουν στο ευρύτερο πλαίσιο του ζητήματος. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί παρουσία του φωτοειδησεογράφου Νίκου Πηλού και θα την εγκαινιάσει ο εντεταλμένος της κυβέρνησης της Βαυαρίας για θέματα ενσωμάτωσης και μέλος του κοινοβουλίου του ομόσπονδου κρατιδίου.

© Goethe-Institut Athen / Νίκος Πηλός

Ο Νίκος Πηλός είναι βραβευμένος φωτοειδησεογράφος που δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Βελιγράδι, και ένας από τους χαρακτηριστικότερους ευρωπαίους φωτογράφους. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη καταγράφοντας πολέμους, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, κοινωνικοοικονομικούς αγώνες και πολιτιστικές αλλαγές. Το έργο του εμφανίζεται κυρίως σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και εφημερίδες και έχει παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Από την πρώτη αποστολή του στο Λίβανο το 1988, έχει καλύψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η ανατροπή του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πόλεμος στο Ιράκ, όπου πέρασε 100 ημέρες μη συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας σύγκρουσης του Λιβάνου. Έχει καταγράψει την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας το 2011, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατέφυγαν στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει καλύψει κυρίως την ελληνική και την κυπριακή ύφεση, τις εξεγέρσεις στην Κωνσταντινούπολη, την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη και τη σημερινή κρίση των προσφύγων. Έχει διακριθεί με αρκετά βραβεία για το φωτογραφικό έργο του σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Οι φωτογραφίες του έχουν προβληθεί, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα The New York Times, TIME, το περιοδικό Newsweek, Stern, Der Spiegel, Die Zeit, The Financial Times, The International Herald Tribune, The Sunday Times,The Independent, The Guardian, XL Semanal, Gente, Bloomberg, Internazionale, L'Esspreso και άλλες κι αυτή την περίοδο εκπροσωπείται από το πρακτορείο Laif στη Γερμανία.

© Goethe-Institut Athen / Νίκος Πηλός


Info: Δρόμος Διαφυγής Βαλκάνια, Εγκαίνια: 6 Οκτωβρίου 20:00. Διάρκεια: 6-15 Οκτωβρίου 2016. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-21:00, Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο 09:00-13:00. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 2103661000

Κεντρική φωτογραφία: © Goethe-Institut Athen / Νίκος Πηλός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ