Ελλαδα

Μεγάλη σεισμική ακολουθία στην Αττική: 15 σεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας (video)

Πιθανότατα η κύρια δόνηση αυτή - Δεν αποκλείεται και δεύτερη του ίδιου μεγέθους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αθήνα με επίκεντρο 24χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στην περιοχή της Σταμάτας, στην ευρύτερη δηλαδή περιοχή του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί της Τρίτης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, πρόκειται κατά 90% για τον κύριο σεισμό της προσεισμικής ακολουθίας της 9ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως η χθεσινοβραδινή δόνηση επί της ουσίας πρόκειται για την εκτόνωση μικρότερων και συνεχών σεισμών που έδινε η περιοχή στις 9 Ιανουαρίου και για μερικές ημέρες ακόμα και μετά σταμάτησε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε συνολικά 15 σεισμούς μετά τη δόνηση των 4,4 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να μην ξεπερνά τα 2,9 Ρίχτερ. Έτσι, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, δεν αποκλείεται μετά το σταμάτημα αυτής της ακολουθίας να σημειωθεί και δεύτερος σεισμός του ίδιου μεγέθους, όχι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης, σημαντικό στοιχείο κατά τον κ. Τσελέντη είναι πως όλοι οι χθεσινοβραδινοί σεισμοί και εκείνοι της 9ης Ιανουαρίου δεν έχουν στα επίκεντρά τους σημαντική μετατόπιση σε ρήγματα που δίνουν πολύ μεγάλους σεισμούς, όπως της Αταλάντης ή προς τον Ωρωπό, αλλά εντοπίζονται αποκλειστικά στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τον κύριο Τσελέντη, περίμενε έναν τέτοιο σεισμό με βάση τη μελέτη νέων συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου που το 1981 είχε δώσει πολύ μεγάλο σεισμό. Τα νέα αυτά συστήματα, ρωσικής προέλευσης, ανιχνεύουν την έκκληση ραδονίου, ενός υλικούς που εντοπίζεται σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε σεισμική διέγερση, σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από το σημείο που έχουν εγκατασταθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, είχαν εντοπιστεί δείγματα ραδονίου στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Όπως είπε οι επιστήμονες περίμεναν κάποιο γεγονός, δεν γνώριζαν ωστόσο ποιο είναι το ρήγμα το οποίο θα ενεργοποιηθεί. Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τώρα με ιδιαίτερη προσοχή τη συμπεριφορά του φαινομένου.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν τα συστήματα καταγράψουν για παράδειγμα τον ερχομό ενός μεγάλου σεισμού στον Κορινθιακό, αν θα ενημερώσει τις Αρχές, ο κ. Τσελέντης απάντησε πως θα ενημερώσει ως οφείλει την αρμόδια επιτροπή, ωστόσο φάνηκε δύσπιστος για το αν αυτή θα μπορέσει να ανταποκριθεί σωστά εξαιτίας των πολλών μελών της, 20 το αριθμό! Σε δεύτερη ερώτηση γιατί ο ίδιος δεν είναι μέλος της επιτροπής αυτής από τη στιγμή που είναι διευθυντής του Γεωδυναμικού, ο κ. Τσελέντης απάντησε από τη μία «καλύτερα γιατί έτσι μπορώ να λέω τη γνώμη μου ελεύθερα» και από την άλλη «ρωτήστε τον κ. Σπίρτζη γιατί δεν είμαι».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ