Visual Browsing
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Έτσι μας εκπαίδευαν Ρουπακιάς και Κασιδιάρης για να κάνουμε "ντου"»

Αποκαλύψεις από προστατευόμενο μάρτυρα για τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση στη Μαλακάσα

Για στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, καταδρομικές εφόδους και κατήχηση σε συγκεκριμένα ιδανικά και αξίες έκανε λόγο προστατευόμενος μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μιλώντας για την εμπειρία του εκ των έσω, ανέφερε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης για έναν χρόνο περίπου, το 2012. Αφού είπε «δεν είμαι δολοφόνος», ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια Φύσσα. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν επειδή ήθελε να βρει μια δουλειά, όμως «όλα ήταν ψέματα».

«Στα γραφεία μάς βγάζανε στρατιωτικούς λόγους, μας έλεγαν ότι είναι περήφανοι που είμαστε Χρυσή Αυγή, ότι είμαστε πατριώτες» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι έλαβε μέρος σε καταδρομικές επιθέσεις και φασαρίες.

Ντου

Σχετικα
H «Εφ.Συν.» δημοσιεύει: Αιμόφυρτη και έντρομη η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη
H «Εφ.Συν.» δημοσιεύει: Αιμόφυρτη και έντρομη η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη

«Στη Χρύση Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα "ντού", τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα. Ξέρουν τι εννοώ. Αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι συμμετείχε σε δύο επιθέσεις. «Στη μία εξ αυτών χτυπήθηκε πολύ άσχημα ένας Πακιστανός. Πήγαμε με 20 μηχανάκια, με δύο άτομα πάνω στο καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά» είπε.

Εκπαίδευση παρουσία Ρουπακιά και Κασιδιάρη

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο προστατευόμενος μάρτυρας, η στρατιωτική του εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στη Μαλακάσα, όπου πήγε δύο φορές. Όπως είπε, η εκπαίδευση ήταν πολύ σκληρή και του άφησε ορισμένα «θέματα» όπως πρόβλημα στον αυχένα.

Σχετικα
25 μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν για την επίθεση σε βάρος τριών γυναικών στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης
25 μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν για την επίθεση σε βάρος τριών γυναικών στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν πρώην στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς. Ήταν υπεύθυνος ομάδας. Είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε, αλλά μια φορά μάς έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες» συμπλήρωσε.

Γραφεία-οπλοστάσια

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εντός των γραφείων της Χρυσής Αυγής υπήρχαν όπλα, μαχαίρια, σουγιάδες και ρόπαλα.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι» διευκρίνισε.

Άλλα σημεία της κατάθεσης:

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυρας: Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

................

Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου. Τι ήταν και τι έκαναν;

Μάρτυρας: Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στειλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντου» και το κάναμε.

Όσον αφορά στον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας εξήγησε: «Οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Ένταση για την e - κατάθεση

Η κατάθεση του μάρτυρα έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες επίσης εισαγγελέας και πταισματοδίκης.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια φωνή που ακούστηκε -σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν συνήγοροι υπεράσπισης- κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα, προκάλεσε ένταση. Ειδικότερα, έγινε λόγος για παρουσία και άλλου προσώπου στον ειδικά διαμορφωμένοι δωμάτιο, που διόρθωσε τον μάρτυρα στην ημερομηνία επίθεσης στου Ρέντη για την οποία είχε ερωτηθεί. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ακούστηκε μια φωνή που διόρθωσε τον μάρτυρα, με αποτέλεσμα εκείνος να αλλάξει την ημερομηνία από 2013 σε 2012.

Κατατέθηκε ένσταση στο δικαστήριο με αίτημα να υπάρξει άμεση ενημέρωση για το αν ο μάρτυρας καταθέτει πράγματι μόνος, παρουσία πταισματοδίκη και εισαγγελέα, ή υπάρχει και τέταρτο πρόσωπο-υποβολέας. Μόλις αυτή δεν έγινε δεκτή, οι συνήγοροι αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας να μη ληφθεί υπ' όψιν η κατάθεση «λόγω απόλυτης ακυρότητας».

Επιλογες

Athens Voice Radio 102,5
Athens Voice Radio 102,5
Συντονιστείτε και παρακολουθήστε ζωντανά τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού
A.V. Team
Athens Voice Radio 102,5
Τα YOLO της Τρίτης
Τα YOLO της Τρίτης
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
Λίνα Μανδράκου
Τα YOLO της Τρίτης
10 φορές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφεραν το καρναβάλι πριν τις Απόκριες
10 φορές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφεραν το καρναβάλι πριν τις Απόκριες
Αν είναι να μας χαρίζουν τέτοιες εικόνες, δεν πρέπει να σταματήσουν να το...
Μάνος Βουλαρίνος
10 φορές που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφεραν το καρναβάλι πριν τις Απόκριες