Ελλαδα

Ποια ψάρια να μην τρώμε μετά τη ρύπανση στον Σαρωνικό, συμβουλεύει ο Λ. Λαζάρου

Δίνει απάντηση στο φλέγον ερώτημα «να φάω ή να μη φάω ψάρι» 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373181-770706.jpg

Ο διάσημος μάγειρας μας ανοίγει τα μάτια για το αν μπορεί να παστωθεί ή να καταψυχθεί ψάρι που ψαρεύτηκε σε μολυσμένα νερά, ώστε να δοθεί για κατανάλωση στο μέλλον ή για το πώς θα καταλάβουμε αν πιάστηκαν σε θολά νερά τα όστρακα, συνέντευξή του στο iefimerida.

O Λευτέρης Λαζάρου υποστηρίζει ότι κανένας ψαράς δεν θα πάει σε σημείο που είναι μολυσμένο να ψαρέψει, αφενός γιατί το ψάρι δεν θα μπορεί να μυρίσει το δόλωμα  (αν το ψάρεμα είναι με παραγάδι ή καθετή), ενώ σε άλλη περίπτωση θα μυρίζει το ίδιο το αλίευμα πετρέλαιο.

«Πώς θα την κρύψει (τη μυρωδιά); Ο ψαράς δεν έχει δικό του μαγαζί. Θα πάει την ψαριά του σε κάποιον προμηθευτή. Και ο προμηθευτής, με τη σειρά του, έχει την πελατεία και τη φήμη του».

Στην ερώτηση αν  είναι δυνατόν να το καταψύξει ή να το παστώσει αυτό το ψάρι η απάντηση ήταν η εξής:

«Μα είναι δυνατόν; Παστώνεται το ψάρι που μυρίζει πετρέλαιο; Δεν έχει λόγο να το κάνει. Θα πάει παραπέρα. 

Kαι ποια ψάρια λοιπόν να αποφεύγουμε μετά τη ρύπανση σύμφωνα με τον Λευτέρη Λαζάρου

«Από την άλλη, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτά που πρέπει να προσέξουμε είναι εκείνα που δεν μεταναστεύουν, που δεν μετακινούνται, τα όστρακα δηλαδή. Το όστρακο μένει εκεί που είναι. Ο αχινός όμως δεν ζει αν δεν είναι καθαρά τα νερά και επιπλέον προστατεύεται. Το μύδι όμως είναι στατικό. Ας το αποφύγουμε, λοιπόν, εκτός κι αν είμαστε σίγουροι ότι έχει έρθει από ένα νησί, ή από τη Θεσσαλονίκη ή την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής».

Το μύδι πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ο πνεύμονας της θάλασσας, φιλτράρει τη θάλασσα. Εκ των πραγμάτων πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα μύδια. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο πολύ μυρίζει το πετρέλαιο στα ρούχα, στο δέρμα μας. Πόσω μάλλον που τώρα με την πετρελαιοκηλίδα μιλάμε για μαζούτ».

Για τα ψάρια που βρίσκονται σε πιο ρηχά νερά:

«Σαφώς το αφρόψαρο επηρεάζεται πολύ περισσότερο από ένα ψάρι που βρίσκεται στον βυθό. Αφρόψαρα είναι ο γαύρος, η σαρδέλα, η ζαργάνα, η γόπα -και είναι ψάρια που επειδή τα κυνηγάνε τα μεγάλα, έρχονται στα ρηχά. Οχι όμως τόσο ρηχά που κατέληξε η πετρελαιοκηλίδα».

Όσο για το αν μεταφέρεται η μόλυνση στα αυγά η απάντηση είναι η εξής: 

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά δεν το νομίζω. Ωστόσο, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, όπως πρέπει να είμαστε όλο τον χρόνο. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. 

Την Καθαρά Δευτέρα όλοι οι Ελληνες θέλουν να φάνε όστρακα, μύδια, κυδώνια. Εχει κανείς την εντύπωση ότι όλα αυτά τα όστρακα αλιεύονται το πρωί της Καθαράς Δευτέρας; Αυτά έχουν αλιευθεί νωρίτερα και έχουν συντηρηθεί με κάποιους άλλους τρόπους. Ολο τον χρόνο πρέπει να είμαστε σε άμυνα και επιφυλακή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ