Ελλαδα

Πάτρα: Κίνδυνος για σύννεφο αμιάντου πάνω από την πόλη μετά την κατάρρευση του κτιρίου

Από το 2008 είχε κριθεί επικίνδυνο το κτίριο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366794-758579.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο, κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου στην Πάτρα που οδήγησε στο θάνατο έναν νεαρό πρόσφυγα και έχει δύο ακόμα τραυματίες, ένα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε τη γύρω περιοχή.

Όπως αναφέρει το tempo24, το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται το εν λόγω ζήτημα. Πολλές φορές έχει επισημανθεί. Τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα. Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται ‘σχίζουν’ τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν.

Σε ανακοίνωση του ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο λιμάνι της Πάτρας:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.

 

»Εν προκειμένω είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.

»Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ'αυτή την χώρα;

»Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Οι επιστήμονες πάντως εφιστούν την προσοχή και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να γίνουν και έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην ατμόσφαιρα, καθώς η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμα.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Όπως αναφέρει το patrastimes.gr, από το 2008, οπότε είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό, είχε κριθεί επικίνδυνο το υπόστεγο που κατέρρευσε το απόγευμα της Παρασκευής, σαν «χάρτινος» πύργος, στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Από το 2015, μάλιστα, το κτίριο είχε πάρει κλίση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, προαναγγέλλοντας τη σημερινή τραγωδία.

Οι γραφειοκρατικές όμως αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, πρόλαβαν δυστυχώς τα γεγονότα, καθώς μόλις το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από 9 χρόνια!, υπογράφηκε από τον ΟΛΠΑ η σύμβαση για την κατεδάφισή του, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου.

Ο Δήμος της Πάτρας είχε δώσει μεγάλη μάχη για να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο υπόστεγο, καθώς η  Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Ωστόσο, ο Δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη.

Αν και το κτίριο είχε κριθεί ακατάλληλο, για χρόνια να χρησιμοποιείτο από το λιμενικό ως χώρος κράτησης παράτυπων μεταναστών που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα από το λιμάνι της Πάτρας.

Το τελευταίο διάστημα στο χώρο έβρισκαν κατάλυμα παράνομοι αλλοδαποί.

Παράλληλα, δεκάδες Πατρινοί στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο, ενώ κατά την περίοδο του Καρναβαλιού πολλά άτομα παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις, κυρίως την καύση του Καρνάβαλου, από εκεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ