Τεχνολογια - Επιστημη

Κι όμως, επιβάλλεται να τρώμε γλουτένη, επειδή...

Τι λέει έρευνα του Χάρβαρντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344433-715733.jpg

Η γλουτένη όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά επιβάλλεται σα στοιχείο διατροφής που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, επιβεβαίωσε μια ολοκαίνουργια έρευνα του έγκυρου πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ. 

Λεπτομερέστερα, η έρευνα: 

  • Βασίστηκε σε ιατρικά στοιχεία 30 ετών από 200.000 συμμετέχοντες
  • Παρουσιάστηκε στις 9 Μαρτίου στην Αμερικανική Ένωση Καρδιάς στο Πόρτλαντ
  • Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε μειωμένη ποσότητα γλουτένης ή την βγάζουν τελείως από την διατροφή τους έχουν κατά 13% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2
  • Συμβουλεύει αποφυγή γλουτένης μόνο σε πάσχοντεςαπό τη κοιλιοκάκη.

«Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι λιγότερο θρεπτικά και συχνά κοστίζουν περισσότερο», είπε ο  Δρ Γκενγκ Ζονγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η γλουτένη, που αποτελείται από γλοιαδίνη και γλουτελίνη, είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου ιδίως του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Υπάρχει επομένως σε τρόφιμα όπως η μπίρα, το ψωμί, τα κέικ, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά , οι έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, απομιμήσεις κρέατος, τα ζαχαρωτά, το ρύζι με καρυκεύματα κλπ. Eίναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα στη ζύμη και το φούσκωμα του ψωμιού. Εκτός από την αρκετά σπάνια περίπτωση περίπτωση της κοιλιοκάκης, δηλαδή της εντεροπάθειας, διασπάται στο έντερο και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ