Τεχνολογια - Επιστημη

ΗΠΑ: Έλληνες επιστήμονες βραβεύτηκαν για τις ευρεσιτεχνίες τους

Από την Εθνική Ακαδημία Εφευρετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348707-723832.jpg

Κορυφαία διάκριση για δύο Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι τιμήθηκαν για τις ευρεσιτεχνίες τους με υποτροφία του Ιδρύματος «John F. Kennedy Presidential Library & Museum» την Πέμπτη. Ο λόγος για τον δόκτορα Γιώργο Παυλάκη, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ και τον Παύλο Αλιβιζάτο, καθηγητή Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και πρώην διευθυντή του «Berkeley National Laboratory Lawrence».

Ο Δόκτωρ Παυλάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Συρακουσών, στις ΗΠΑ. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον Καρκίνο από το 1980 και η έρευνά του εστιάζει στη βιολογία και την παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Έχει εφεύρει περισσότερες από 50 ευρεσιτεχνίες στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Είναι επίσης γνωστός στην Ελλάδα για τη συμμετοχή του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, όπου ήταν υπεύθυνος για το ιατρείο που είχε διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κτιρίου, όταν ήταν μόλις 23 χρονών. Έχει υψηλό αριθμό αναφορών για το ερευνητικό του έργο και έχει συγγράψει περισσότερα από 200 δημοσιευμένα έργα.

Ο δεύτερος έλληνας επιστήμονας που βραβεύτηκε την Πέμπτη στην Βοστόνη είναι ο καθηγητής Αλιβιζάτος, ο οποίος σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Σήμερα διευθύνει το ινστιτούτο «Kavli Energy Nanosciences» και κατέχει έδρες στα τμήματα της Επιστήμης Υλικών και Χημείας. Επιπλέον, είναι ένας από τους ιδρυτές των εταιρειών νανοτεχνολογίας «Nanosys» και «Quantum Dot Corp». Πέρσι βραβεύτηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ήταν ένας από τους βασικούς διεκδικητές του Νόμπελ Χημείας για το 2013.

Στην εν λόγω εκδήλωση βραβεύτηκαν με υποτροφία συνολικά 175 επιστήμονες για τις 8.500 ευρεσιτεχνίες τους και για τις 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημιούργησαν. Οι εφευρέσεις τους είχαν έσοδα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών για το 2016, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η Εθνική Ακαδημία Εφευρετών είναι ένας μην κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει αμερικανικά και διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.  

Δύο ημέρες πριν την απονομή των βραβείων ο Λάμαρ Σμιθ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 1987, έκανε μια ομιλία προς τιμήν των διακεκριμένων επιστημόνων στο Κογκρέσο. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε υπόχρεοι σε αυτούς τους καινοτόμους (επιστήμονες) για την συμβολή τους στην κοινωνία μέσω των εφευρέσεων τους. Επαινώ αυτά τα άτομα και τους οργανισμούς και τους φορολογουμένους που τους στηρίζουν, για την δουλειά που έκαναν ώστε να εξελίξουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Είθε αυτοί οι εφευρέτες να εμπνεύσουν και τις μελλοντικές γενιές να προσπαθήσουν να κατακτήσουν αυτή την μεγάλη τιμή και να συνεχίσουν στο πνεύμα της εφευρετικότητας και της καινοτομίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ