ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν από τι εξαρτάται η συμπεριφορά των εφήβων

Το μυστικό είναι κρυμμένο στη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου τους
22
Εγκέφαλος
Εγκέφαλος
22
  • Shares

Την πολύπλοκη λειτουργία του αναπτυσσόμενου εφηβικού εγκέφαλου από δομικής και λειτουργικής άποψης αποκαλύπτουν σε έρευνά τους δύο έλληνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ο Χρήστος Νταβατζίκος, επικεφαλής της έρευνας, είναι καθηγητής Ακτινολογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου, ενώ διευθύνει και το Κέντρο Βιοϊατρικής Ανάλυσης Εικόνων. Μαζί με το συνεργάτη του δόκτορα Αριστείδη Σωτηρά και τη βοήθεια της ερευνητικής τους ομάδας έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές και μελετώντας τους εγκεφάλους 934 παιδιών και νέων ηλικίας έως 22 ετών, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου Παίδων της Πένσιλβανια, έριξαν φως στο τρόπο που τα νευρωνικά δίκτυα του εφηβικού εγκεφάλου αλλάζουν με συντονισμένο τρόπο στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή η αναδιοργάνωση επηρεάζει τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τα κίνητρα, τα συναισθήματα και συνεπώς ολόκληρη τη συμπεριφορά του εφήβου.

Η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δίνει μια πιο δυναμική και σφαιρική εικόνα του εφηβικού εγκεφάλου σε σχέση με τις έως τώρα τοπικές και στατιστικές απεικονίσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για την καλύτερη κατανόηση των ψυχιατρικών διαταραχών, οι οποίες ίσως έχουν τις ρίζες τους στην εφηβεία. Έτσι, πλέον οι επιστήμονες θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσουν αν ένας έφηβος είναι επιρρεπής σε κάποια ψυχική διαταραχή, εφόσον έχουν χαρτογραφηθεί τα βασικά μοτίβα ανάπτυξης του εφηβικού εγκεφάλου.

«Σε μια εποχή μεγάλων και πολύπλοκων δεδομένων, είναι μερικές φορές δύσκολο να δεις τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο. Κοιτάζεις τα δεδομένα και νομίζεις πως μπορεί να υπάρχουν κάποιες σχέσεις, αλλά ο εγκέφαλός μας και η οπτική ερμηνεία μας μπορούν να μας πάνε μέχρι ένα σημείο μόνο. Τώρα όμως διαθέτουμε ισχυρές πολυμεταβλητές μεθόδους, οι οποίες είναι σε θέση να συσχετίσουν όλα τα δεδομένα και να δουν βαθύτερα τι κρύβεται από πίσω, διακρίνοντας έτσι μοτίβα που δεν έχουν ποτέ πριν παρατηρηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Χρήστος Νταβατζίκος.

«Μελετώντας τον εγκέφαλο με οδηγό τα δεδομένα, βλέπουμε συστηματικές σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, πράγμα που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τα μέρη του εγκεφάλου που μεταβάλλονται. Αυτό ανοίγει νέες "λεωφόρους" έρευνας, όσον αφορά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει συγκεκριμένες παθήσεις, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τον τρόπο που αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου διαταράσσονται κατά την εφηβεία», πρόσθεσε ο δόκτωρ Αριστείδης Σωτήρας.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στα κλινικά συμπτώματα και σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά «μοτίβα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
24.07.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
24.07.2017 - 07:00
Μια σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο και η παρερμηνεία της
ELLINIKA HOAXES
23.07.2017
COSMIC TELEGRAM
22.07.2017 - 19:33
Συναισθηματισμός και μαζικοποίηση ή «έλα να αγαπηθούμε, darling»
URBAN CULTURE
22.07.2017 - 10:43
Κυκλοφορούν στους δρόμους και ξεχειλίζουν γνήσιο ταλέντο
ΘΕΜΑ
21.07.2017 - 14:06
Προτού κλείσεις τη βαλίτσα των διακοπών και σαλπάρεις για μέρη εξωτικά, διάβασε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσεις με την καμία
SOCIAL
21.07.2017 - 14:03
Το δίδυμο του Cineλθετε λίγο πριν βγει και πάλι στο δρόμο για καλοκαιρινή περιοδεία, δίνει μία ασυνήθιστη συνέντευξη στην AV.