Περιβαλλον

Guardian: Η Τήλος της Ελλάδας είναι το πιο «αυτόνομο» νησί σε όλη τη Μεσόγειο (εικόνες)

Ο ήλιος και ο άνεμος κινούν τα πάντα στο «πράσινο νησί» των Δωδεκανήσων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359118-744312.jpg

«Περπατώντας στα μονοπάτια της Τήλου είναι πιο πιθανό να συναντήσεις φιλικές πέρδικες, σπάνιες ορχιδέες και αετούς που κινδυνεύουν με εξαφάνιση», γράφει η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Χάουαρντ του βρετανικού Guardian μετά την επίσκεψή της στο πρώτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας και απολύτως αυτόνομο ενεργειακά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.  

«Αυτό το νησάκι των Δωδεκανήσων είναι ένας βιότοπος, ένα καταφύγιο της άγριας φύσης, με περισσότερα από 150 είδη ντόπιων και αποδημητικών πουλιών, περισσότερα από 650 είδη φυτών και έναν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Η Τήλος οφείλει αυτή τη βιοποικιλότητά της σε ένα δίκτυο υπόγειων πηγών που δίνουν ζωή στους πέντε υδροβιότοπους του νησιού». Ο Guardian αναγνωρίζει και δίνει τα εύσημα σε μια άλλη σημαντική μορφή της Τήλου που δεν βρίσκεται πια κοντά μας: τον γιατρό δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη  που έφυγε από τη ζωή το 2012. «Ένας αφοσιωμένος οικολόγος και λάτρης του περιβάλλοντος που χάρισε στο νησί τη φήμη του 'πράσινου νησιού' της Ελλάδας».  

Τήλος

Το αφιέρωμα στην Τήλο εξηγεί ότι ο Αλιφέρης κατήργησε το κυνήγι το 1993. Δέχθηκε και τέλεσε τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα. «Η νυν δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά-Αλιφέρη συνεχίζει το έργο του πατέρα της σε ό,τι αφορά τη αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σύντομα η Τήλος θα γίνει ακόμη πιο πράσινη: «πρόκειται να γίνει το πρώτο νησί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο που ενεργειακά θα στηρίζεται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια». Προς το παρόν το νησί ηλεκτροδοτείται από τη γειτονική Κω μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο είναι ευάλωτο σε φθορές. Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τήλος

Με την εγκατάσταση μόνο μίας ανεμογεννήτριας και ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου η Τήλος θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και να αποθηκεύει ενέργεια. Το πιλοτικό ενεργειακό πρόγραμμα θα αρχίσει το Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει 18 μήνες. Το κονδύλι για το πρότζεκτ των 15 εκ. ευρώ προέρχεται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τελικός στόχος είναι η Τήλος να εξάγει ενέργεια στη γειτονική Κω.

Η ελπίδα είναι το παράδειγμα της ακριτικής Τήλου να ακολουθηθεί και από άλλα νησιά του Αιγαίου.  

Τήλος

«Συνήθως είναι πολύ δύσκολο σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα να σπας τις παραδόσεις, αλλά εμείς εδώ στην Τήλο αγαπάμε το εναλλακτικό», λέει στον Guardian η δήμαρχος και καταλήγει: «αφού γίναμε εμείς 'πράσινοι' μπορούν κι άλλοι να το κάνουν». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ