Περιβαλλον

Κόκκινη παλίρροια στη Θεσσαλονίκη

Τα νερά του Θερμαϊκού άλλαξαν χρώμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331664-687277.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Με κόκκινο χρώμα «βάφτηκαν» τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου στη Θεσσαλονίκη, καθώς το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, δημιουργώντας μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν και εμφανίζεται εδώ και χρόνια στο Θερμαϊκό, δύο φορές το χρόνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «ερυθρά παλίρροια» διαρκεί κάποιες εβδομάδες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι επιπτώσεις είναι η έντονη δυσοσμία για όσους κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα, εξαιτίας της επίδρασής της στα αλιεύματα, καθώς οι μονοκύτταροι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, που προαναφέρθηκαν, τρώνε τα φωτοσυνθετικά μικρόβια, καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο στα νερά. Η διαδικασία καταλήγει τελικά στην αναερόβια αποσύνθεση των νεκρών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δύσοσμα αέρια.

Δυνητικά, οι μικροοργανισμοί της κόκκινης παλίρροιας μπορούν να παράγουν τοξίνες που σκοτώνουν τα ψάρια και τις μυδοκαλλιέργειες της περιοχής -μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα των κολυμβητών.

Στον Θερμαϊκό δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική συσσώρευση τοξινών. Παρόλα αυτά, το θέαμα του κόλπου είναι μάλλον απωθητικό στη διάρκεια της ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ