ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Εκπαιδευτικός χώρος για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέρο

Η διαμόρφωση και τα λειτουργικά έξοδα του «LEDU» καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
5
Εκπαιδευτικός χώρος για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες
Εκπαιδευτικός χώρος για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΑΠΕ-ΜΠΕ Christos Tolis
5
  • Shares

Η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Διεθνής Οργάνωση Save the Children εγκαινίασαν τον εκπαιδευτικό χώρο για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέρο (περιοχή Λέπιδα).

Στόχος του εκπαιδευτικού χώρου «LEDU» είναι η ενδυνάμωση των μαθητών-προσφύγων ηλικίας 6 έως 18 ετών, ώστε να αποκτήσουν εκ νέου μια στοιχειώδη σύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, να ενταχθούν ομαλά στις επίσημες δομές του εκπαιδευτικού συστήματος (βάσει των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας), και να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, τόνισε: «H εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Ύπατη Αρμοστεία προωθεί την πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε παιδί. Για τα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιστροφή στην τάξη αποκαθιστά την ελπίδα και την αξιοπρέπεια. 

Τα παιδιά πρόσφυγες αξίζουν να βρίσκονται στο σχολείο με τους συνομήλικούς τους, αντί να συνεχίζουν να χάνουν την παιδική τους ηλικία. Η μη-τυπική εκπαίδευση αποτελεί εφαλτήριο και επιτρέπει την προετοιμασία για την εισαγωγή στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., είτε στην Ελλάδα, είτε στις χώρες καταγωγής όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Τους δίνει επίσης δύναμη ώστε να συμμετέχουν στη ζωή της κοινότητας και αποτελεί εργαλείο απαραίτητο για την ένταξή τους.»

Εκπαιδευτικός χώρος για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέρο

Ο χώρος του «LEDU» ανακαινίστηκε εξολοκλήρου και διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις. Έχει τη δυνατότητα διδασκαλίας σε περίπου 80 μαθητές ανά ημέρα, σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας (η μια είναι εξοπλισμένη και λειτουργεί και ως αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών) και μια επιπλέον αίθουσα ποικίλων δραστηριοτήτων. 

Στο LEDU διδάσκονται μαθήματα αγγλικών, ελληνικών, μαθηματικών, γεωγραφίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και καλλιτεχνικών από πιστοποιημένους Έλληνες εκπαιδευτικούς και από το εξειδικευμένο προσωπικό της Save the Children. 

Μαθήματα γίνονται και από τα ίδια τα μέλη της προσφυγικής κοινότητας. Αυτή τη στιγμή στο «LEDU» είναι εγγεγραμμένοι 170 μαθητές, οι οποίοι μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εναλλάξ, μέρα πάρα μέρα. Το «LEDU» θα φιλοξενεί σύντομα και Έλληνες μαθητές, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας και επαγγελματικής κατάρτισης.
 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

SOCIAL
20.02.2017 - 11:03
Νέο παγκόσμιο φαινόμενο η άνθιση των «ανεπίσημων» σποτ
ΚΟΣΜΟΣ
20.02.2017 - 07:00
Ο «επικηρυγμένος» της 7ης τέχνης, ζητά να ανοίξει η παλιά υπόθεση του βιασμού της 13άχρονης Σαμάνθα Γκέιμερ. Να αποσφραγιστεί η «μυστική κατάθεση», που φέρεται να αποδεικνύει δικαστική και εισαγγελική παρεκτροπή
VIRAL
20.02.2017 - 10:54
Το καλό σουβλάκι αρχίζει από την ταμπέλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19.02.2017 - 07:00
Δεν χρειάζεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία· κάνουν οι άλλοι για χάρη της.
Γράφει ο Δημήτρης Τσιαμπούρης, μέλος Επιτροπής Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΜΠΟΥΡΗΣ
19.02.2017
SOCIAL
17.02.2017 - 18:40
Το #jennyschallenge και πάλι καινοτομεί. Όχι να το παινευτώ, αλλά μπουκάραμε πρώτοι στην κουζίνα των Fridays και σας αποκαλύπτουμε μυστικές και αγαπημένες συνταγές.