Πολιτικη & Οικονομια

Τι έδειξε ο έλεγχος της ΤτΕ για τα δάνεια της Πειραιώς την περίοδο 2014-16

Δανειοδότηση με ελάχιστες εγγυήσεις και παραβιάσεις των capital controls στο πόρισμα των ελεγκτών 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377132-778525.jpg

Σε πρόσθετες προβλέψεις, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη δυνητικών ζημιών υποχρεώθηκε να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, με εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη χορήγηση δανείων με ελάχιστες ή ανύπαρκτες εγγυήσεις κατά τη χρονική περίοδο 2014-16. Το πολυσέλιδο πόρισμα της ΤτΕ ρίχνει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, επισημαίνοντας: «Η νέα διοίκηση έχει εκπονήσει και εφαρμόζει σχέδιο το οποίο θα ολοκληρώσει για την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού και την εγκαθίδρυση ισχυρότερων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης».

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα Καθημερινή, κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Πώληση δανείων κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, για την οποία η τράπεζα άρχισε να πληρώνεται εκ νέου πρόσφατα.
  • Πώληση προσωπικών δανείων των στελεχών της που είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται.
  • Χορήγηση δανείων για αγορές επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάποιες από τις οποίες δεν είχαν καν εξασφαλίσει άδεια και
  • παραβίαση των capital controls.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ορκωτοί λογιστές βρήκαν στα βιβλία της τράπεζας μια πώληση δανείων ονομαστικής αξίας 1,048 δισ. ευρώ, έναντι 320 εκατ. σε μια κυπριακή εταιρεία.

«Το να πουλάει μια τράπεζα δάνεια στο 1/3 της αξίας τους δεν είναι περίεργο. Θα μπορούσε μάλιστα το τίμημα να θεωρηθεί υψηλό, δεδομένης της πορείας που είχε η ναυτιλία. Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ορκωτών λογιστών ήταν το γεγονός πως ο αγοραστής, η κυπριακή εταιρεία Baywatch, είχε δανειοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς για να αγοράσει τα δάνεια και είχε σταματήσει να τα εξυπηρετεί. Οι ορκωτοί ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδας.

» Σύμφωνα με άλλες πηγές, η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν πρώην στέλεχος της Πειραιώς διέρρευσε πως η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 έγινε εν μέρει με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Υπενθυμίζεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση καλύφθηκε οριακά από ιδιωτικά κεφάλαια κι αφού το βιβλίο προσφορών έμεινε ανοικτό για 17 ημέρες, αντί μιας -το πολύ δύο- που είναι το σύνηθες» επισημαίνεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Το πολυσέλιδο πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ βρίσκεται στα χέρια της Άννας Ζαΐρη, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ