ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Πέμπτη: Eurogroup με το «φάντασμα» του Grexit

Ντάισελμπλουμ, Τσακαλώτος, Σόιμπλε και σία σε νέες περιπέτειες
12
Πέμπτη: Eurogroup με το «φάντασμα» του Grexit
Πέμπτη: Eurogroup με το «φάντασμα» του Grexit
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
Getty Images
12
  • Shares

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα συζήτησης και το ελληνικό. Στη συνάντηση, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ο νόμος για την ενέργεια.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα, δηλώσεις και δεδομένα δημιουργούν περίεργο κλίμα που θυμίζει κάπως την κατάσταση δυο χρόνια πριν, φέρνοντας πάλι να πλανιέται το «φάντασμα» του Grexit.

  • Το περιοδικό «Politico» σε εκτενές άρθρο του με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit αρχίζουν ξανά», καταγράφει τη σημερινή ζοφερότατη κατάσταση στην ελληνική οικονομία, λέει πως αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα χάνει «τον πιο σημαντικό σύμμαχο για την ελάφρυνση του χρέους» και τονίζει πως το θέμα του Grexit είναι ξανά παρόν
  • Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γερούν Ντέιλσεμπλουμ, από τη μια μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς η χώρα «έχει πιο θεμελιώδη προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά» από τις άλλες που μπήκαν σε πρόγραμμα, κι από την άλλη δήλωσε πως η ελληνική κρίση, «από τη στιγμή που έπιασε πάτο» το καλοκαίρι του 2015, έχει μπει σε φάση αποκλιμάκωσης… Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και η συνεργασία προχωρεί»
  • Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και επισπεύδει το κλείσιμο του θέματος το πολύ στο επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου
  • Σχετικό «τελεσίγραφο» έχει σταλεί άτυπα στην ελληνική πλευρά
  •  Ο κ. Σόιμπλε προεξοφλεί τη συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης (και επομένως η ροή των δανειακών δόσεων) εκκρεμεί
  • Η κυβέρνηση δηλώνει επίσημα ότι δεν παίρνει άλλα μέτρα, αλλά από την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάρει μερικά για να κλείσει την αξιολόγση  (π.χ. επέκταση του «κόφτη» για ένα χρόνο), και ταυτόχρονα αφήνει ορθάνοιχτη την πιθανότητα της κάλπης.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, υποτίθεται πως θα είχε κλείσει σε διάφορες κατά καιρούς ημερομηνίες της περσινής χρονιάς, με τελευταία την 5η Δεκεμβρίου. 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

Μια σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο και η παρερμηνεία της
ELLINIKA HOAXES
23.07.2017
URBAN CULTURE
22.07.2017 - 10:43
Κυκλοφορούν στους δρόμους και ξεχειλίζουν γνήσιο ταλέντο
ΘΕΜΑ
21.07.2017 - 14:06
Προτού κλείσεις τη βαλίτσα των διακοπών και σαλπάρεις για μέρη εξωτικά, διάβασε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσεις με την καμία
SOCIAL
21.07.2017 - 14:03
Το δίδυμο του Cineλθετε λίγο πριν βγει και πάλι στο δρόμο για καλοκαιρινή περιοδεία, δίνει μία ασυνήθιστη συνέντευξη στην AV.
VIRAL
24.07.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
24.07.2017 - 07:00