Πολιτικη & Οικονομια

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη μετά τα μνημόνια εποχή

Χωρίς πρόγραμμα μεν, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4483850.jpg
© EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Αν και τα επιτεύγματα της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτα, οι προκλήσεις επιμένουν» τονίζει ο ESM μία μέρα πριν την έξοδο από την εποχή των μνημονίων.

Και μπορεί δανειακά να μην υπάγεται πλέον η Ελλάδα σε κάποιο πρόγραμμα, ωστόσο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα παραμένουν και στη μετά την έξοδο εποχή.

Αρχικά η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2034 έως το 2060 ενώ τα δάνεια του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056.

Ωστόσο, εξαιτίας της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου, περί μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η αποπληρωμή δανείων ύψους 96,4 δισ. ευρώ παρατείνεται κατά 10 έτη.

Παράλληλα, η χώρα έχει δεσμευθεί να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να παραμείνει κοντά στο 2%, στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα απαιτούνται δράσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, χρηματοπιστωτική σταθερότητα με συνεχείς μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των κόκκινων δανείων, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και  εκσυγχρονισμός της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα, με νέο κώδικα εργασίας και εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς.

Ένας ακόμη κλάδος όπου απαιτούνται δράσεις από πλευράς κυβέρνησης είναι οι αγορές προϊόντων και εργασίας για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας αλλά και ένα πλαίσιο  μεταρρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης για τις επενδύσεις.

Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μείωση πληθυσμού λόγω της υπογεννητικότητας και του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ συνταξιούχων και απασχολούμενων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η χώρα έχει 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες συνολικού ύψους άνω των 230 δισ. ευρώ, τα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 100 δισ., τα «κόκκινα» δάνεια αγγίζουν τα 95 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται ήδη στα 33-35 δισ. ευρώ.

Φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές αντιστοιχούν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ στις τράπεζες, ο ρυθμός χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας παραμένει αρνητικός, λόγω των κόκκινων δανείων.

Στον απόηχο όλων αυτών, παραμένουν η μείωση των συντάξεων ως 18% για τους υφιστάμενους συνταξιούχους (2019) και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.700 στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο (2020), μέτρα που έχουν ψηφιστεί μεν αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ