Πολιτικη & Οικονομια

CNBC: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα έδιναν ώθηση στις αγορές

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κηρύξει νέες γενικές εκλογές νωρίτερα από ότι αναμένεται

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ejl.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει - αλλά θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», είναι ο τίτλος του άρθρου της δημοσιογράφου Σίλβια Αμάρο στο CNBC. 

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», σχολιάζει και συνεχίζει:  «Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κηρύξει νέες γενικές εκλογές νωρίτερα από ότι αναμένεται».

«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριο μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δηλώνει στο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος για το ευρώ στην «Societe Generale».

Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέριε ότι «η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, από τον Αύγουστο έως τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές».

Το άρθρο υπενθυμίζει τις δηλώσεις Μηξτσοτάκη στο Bloomberg ότι «υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» και σχολιάζει: «Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα ζητούσε νέες εκλογές.Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κήρυξε πρόωρες εκλογές μετά από την κριτική που δέχτηκε από τα πιο ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ - ένα αριστερό λαϊκίστικο κόμμα που οι επενδυτές θεωρούσαν επικίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία ξεκάθαρη θέση κατά της λιτότητας, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, παρ' όλ' αυτά, έθεσαν σε εφαρμογή τις πολιτικές που ζήτησαν οι πιστωτές κι έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση της οικονομίας».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό επίπεδο χρέους», επισημαίνει Ζσολτς Ντάρβας, υψηλόβαθμος συνεργάτης του think tank «Bruegel».

Παρόλα αυτά, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν θετικές για την ελληνική οικονομία, ανέφεραν οι αναλυτές στο CNBC.

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, το κόμμα της Κεντροδεξιάς, Νέα Δημοκρατία, θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, αν γίνονταν σήμερα εκλογές - ποσοστό 28,9%, με διαφορά τουλάχιστον δέκα μονάδες - 10,3%-  από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το δημοσίευμα.

«O ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώθηκε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016», σχολίασε σχετικά η Τζόαν Χόι, διευθύντρια για την Ευρώπη στο «Τhe Economist Intelligence Unit».  

Ωστόσο, «οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ενόψει εκλογών»,αναφέρει η ίδια. «Ο Τσίπρας είναι ένας αποτελεσματικός πολιτικός αγωνιστής και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα», σημειώνει.

«Οι αναλυτές είναι θετικοί στο ότι και οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των μετοχών. Σύμφωνα με τον Ζσολτ Ντάρβας, υψηλόβαθμο συνεργάτη του "think-tank" Bruegel, ακόμη κι αν οι εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο,δεν θα έπρεπε  να υπάρχουν πολλές πολιτικές διαφορές».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος», τονίζει ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι ως αποτέλεσμα,η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πάντα ελάχιστο περιθώριο για αύξηση των δαπανών. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι περίπου το 180% του ΑΕΠ της».

«Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 20% απότο 29% που είναι σήμερα, καθώς και το φόρο ακίνητης περιουσίας,σε μια προσπάθεια να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.Αυτές οι πολιτικές θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως φιλικές προς τις επιχειρήσεις», γράφει το CNBC και συνεχίζει:  «Από την άλλη πλευρά, το τέλος των μνημονίων θα είναι μια σημαντική στιγμή για το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα. Οι λεπτομέρειες αυτής της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης δεν είναι ακόμα γνωστές, αλλά αν οι πιστωτές αναγκάσουν την Ελλάδα να ζητήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ο Τσίπρας θα μπορούσε να δει τη δημοτικότητά του να πέφτει. Παρ 'όλα αυτά, τον Αύγουστο, ο Τσίπρας θα πει πιθανόν στους Έλληνες ότι η χώρα απαλλάχθηκε για πάντα από την τρόικα -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- που ανάγκασαν την Ελλάδα να προσωρήσει σε τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελε επίσης να ανακοινώσει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές-μια σημαντική πολιτική δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα δοθούν λεπτομέρειες από τους πιστωτές στο τέλος του έτους, αλλά το γεγονός αυτό θα μείωνε σημαντικά την χρηματοδότηση της Ελλάδας στο μέλλον. Αυτό θα επιτρέψει στον Έλληνα πρωθυπουργό να πει στους ψηφοφόρους του ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις επικρίσεις από χώρες όπως η Γερμανία». 

«Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Tσίπρα», δήλωσε σχετικά στο CNBC ο Τσάραν Ο' Χάγκαν, επικεφαλής της έρευνας για την ισοτιμία του ευρώ στην «Societe Generale» προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σιωπηρή αντίδραση σε περίπτωση επανεκλογής του Τσίπρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ