Μουσικη

Οι πλήρη ντάξει μάς συστήνουν το δικό τους ρεμπέτικο

Το σχήμα που φιλοξενήθηκε στη γαλλική τηλεόραση φέρνει το προπολεμικό ρεμπέτικο τραγούδι στο σήμερα

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dsc_0134-2_copy.jpg
Φωτό: Aναστασία Δεληγιάννη
πλήρη ντάξει. Λαϊκή κομπανία που ακολουθεί την παράδοση του προπολεμικού ρεμπέτικου τραγουδιού φέρνοντάς την στο σήμερα. Το γαλλικό ντοκυμαντέρ «Le grand tour - La Grèce» τους αποκαλεί «συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης μέσω της δικιάς τους δημιουργίας». Η Κατερίνα Δούκα (τραγούδι, κουτάλια, ζήλιες), ο Μανώλης Πορφυράκης (τραγούδι, κιθάρα), ο Λευτέρης Τσικουρίδης (τραγούδι, μπουζούκι) και ο Χρήστος Παππάς (τραγούδι, μπουζούκι, μπαγλαμάς, κιθάρα) έχουν ήδη κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ και έχουν εμφανιστεί σε πολλά events και φεστιβάλ του εξωτερικού. Εστιάζοντας στο ρεμπέτικο, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πρώτη μεγάλη περίοδο της δισκογραφίας των δεκαετιών 1910, ’20 και ’30, κυρίως στην Ελλάδα και στην Αμερική, αλλά και στην Τουρκία.
Χρησιμοποιώντας τέσσερις φωνές, μπουζούκια, κιθάρα και μπαγλαμά ακολουθούν τον κατεξοχήν κλασικό τύπο λαϊκής ορχήστρας όπως εμφανίστηκε την δεκαετία του ’30. Δισκογραφικά ξεκίνησαν το 2013 με το «πλήρη ντάξει», ακολούθησε το «Αποστολή στο Διάστημα» το 2014 και ο «Τρίτος Δίσκος» το 2015. 
Έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο και άλλες χώρες, με δεκάδες εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχουν φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. 
Στις 24 Νοεμβρίου οι πλήρη ντάξει εμφανίζονται για μία μοναδική βραδιά στον Σταυρό του Νότου +Plus. 
 
Τι ορίζετε ως λαϊκή - παραδοσιακή μουσική; Τι συναντά κάποιος στις συνθέσεις σας;
 
Θα ήταν ίσως ατόπημα να ορίσουμε τους όρους παραδοσιακή - λαϊκή μουσική, καθώς πρόκειται για ένα αχανές πεδίο δημιουργίας που πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Εμείς αντιλαμβανόμαστε από αυτό το ευρύ φάσμα ένα μέρος του. Αυτό έχει να κάνει με το τι έχει κατανοήσει και το πώς έχει αλληλεπιδράσει ο καθένας από εμάς με τα περιβάλλοντα (οικογένεια, ακούσματα, μελέτες - σπουδές, συναναστροφές) που έχει εκτεθεί. Το ευτυχές με τους πλήρη ντάξει είναι ότι ο καθένας από εμάς ασχολείται και εργάζεται, μελετάει και αναπαράγει ιδιώματα που αποτελούν μέρη της λαϊκής παράδοσης. Μέρος αυτής της εμπειρίας ενσωματώνουμε στο δικό μας υλικό, είτε σε εκφραστικό - ερμηνευτικό, είτε σε δημιουργικό - συνθετικό - στιχουργικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο τα τραγούδια μας ακούγονται συμβατά μέσα στα πλαίσια της λαϊκής - παραδοσιακής τραγουδοποιίας και θεωρούμε ότι αποτελούν κομμάτι της συνέχειάς της.
 
Ποια θέματα σχολιάζετε μέσα από τη μουσική και τους στίχους;
 
Αντλούμε τη θεματολογία από την καθημερινότητα, την επικαιρότητα, τις σχέσεις μας, τον έρωτα, τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουμε, την ιστορία, τους αστικούς μύθους... και άλλα πολλά πολλά. Το πεδίο είναι ανεξάντλητο, αρκεί να έχεις την διάθεση να μπεις και να συλλέξεις, να αντιληφθείς και να διαμορφώσεις το δικό σου λόγο.Mας βοηθάει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουμε κατονομάσει ένα συγκεκριμένο μουσικό χώρο όπου εντάσσονται όλα αυτά και έχει σχέση με την αγάπη μας για τον κοινό - λαϊκό τρόπο έκφρασης.
 
dsc_0151-2_copy.jpg
 
Πόσο επιτακτική είναι για εσάς η μελέτη των μουσικών φορμών που ακολουθείτε και πως αυτές μπορούν να εξελίσσονται μέσα στον δικό σας ήχο και να γίνονται επίκαιρες;
 
Η τριβή με το αντικείμενο είναι καθημερινή και πολυεπίπεδη. Και οι τέσσερις γράφουμε ώρες παιξίματος και ερμηνείας, μελέτης και αναπαραγωγής ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Από την άλλη, συμβιώνουμε σε ένα τεράστιο κύκλο καλλιτεχνικής δημιουργίας με πολλούς ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράμε. Από αυτές τις διαδικασίες μεταφέρονται στοιχεία στον ήχο μας που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την εξέλιξή της. Αυτή η διεργασία παράγει ουσιαστικά και τα εργαλεία που μας βοηθούν να συνθέσουμε το δικό μας υλικό.
 

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει τον ήχο σας; 
 
Θα μπορούσαμε να αραδιάσουμε μια λίστα με ονόματα. Αυτήν τη φορά δεν θα το κάνουμε. Ο Βαμβακάρης είχε πει στην αυτοβιογραφία του «τα τραγούδια μου είναι λαϊκά, παλιά, βυζαντινά», ο Φουσταλιέρης τονίζει «στη ζωή μου έκανα δυο δουλειές με λεπτομέρεια την ωρολογοποιία και τη μουσική», ο Τσιτσάνης έλεγε ότι δούλευε ενδελεχώς τη μουσική του χωρίς να αφήσει τίποτα στην τύχη. Τέτοιες συμπεριφορές επηρεάζουν τη δικιά μας μουσική συμπεριφορά, κατ’ επέκταση τον ήχο μας. 
 
Το site σας, οι φωτογραφίες και όλη η «εικόνα» είναι αρκετά μελετημένη και πολύχρωμη. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εικόνα για εσάς;
 
Όντως πρόκειται για μια πολύμηνη εργασία την οποία επιμελήθηκαν πολλοί φίλοι - συνεργάτες. Εκείνοι εκμαίευσαν, κατά κάποιο τρόπο, στοιχεία από εμάς και εν συνεχεία τα συνέθεσαν, με τη δική μας παρότρυνση, για να δώσουν τη συνολική εικόνα. Το αποτέλεσμα αποδεικνύεται αρκετά λειτουργικό για εμάς και σε πολλές περιπτώσεις άκρως υποστηρικτικό. Όσον αφορά το ρεαλιστικό περιβάλλον που αναπτύσσεται στο σκίτσο, τη φωτογραφία και γενικά στο design του site, πιστεύουμε ότι, όχι απλά ταιριάζει, αλλά και τονίζει την αισθητική εικόνα που δημιουργεί η μουσική μας.
 
Σε όλη την πορεία σας έχετε φίλους και υποστηρικτές που συμβάλουν κατά πολύ στο έργο σας. Πώς προέκυψε;
Από τους πρώτους μήνες της σύστασής μας δεχόμαστε την υποστήριξη πολλών φίλων - καλλιτεχνών, οι οποίοι φιλοτεχνούν για εμάς σκίτσα, φωτογραφικά albums, videos. Άλλοι πάλι μας ηχογραφούν, επεξεργάζονται τον ήχο μας ή τα artworks που κοσμούν τις εκδόσεις μας. Θα λέγαμε ότι πολλοί από αυτούς έχουνε πάρει προσωπικά την υπόθεση πλήρη ντάξει. Τα ονόματά τους τα γνωστοποιούμε δίπλα στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν σε σχέση με την κομπανία μας, είτε μέσα στο site μας, είτε πάνω στα artworks των εκδόσεών μας, είτε στα videos στο κανάλι μας στο youtube. Ο κύκλος των υποστηρικτών μας μεγαλώνει, γεγονός που μας δίνει μεγάλη χαρά και δύναμη για τη συνέχεια.
 
 
Έχετε παίξει στο εξωτερικό ενώ συμμετείχατε και στην εκπομπή «Le Grand Tour» του γαλλικού καναλιού France 3 National. Πως υποδέχεται το κοινό τη μουσική σας;
 
Ο κύκλος των ανθρώπων στο εξωτερικό που ασχολείται και ακούει την ελληνική μουσική είναι μεγάλος και συνεχώς μεγαλώνει. Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν στις συναυλίες που κάναμε ήταν συγκινητική. Το κοινό γέμισε στην κυριολεξία τους χώρους όπου εκτεθήκαμε και αγκάλιασε, χόρεψε και τραγούδησε, τα τραγούδια μας. Εκδηλώνεται τεράστιο ενδιαφέρον από το φιλόμουσο κοινό για τις εκδόσεις μας. Για τη χρονιά που έρχεται έχουμε ήδη δεχθεί προσκλήσεις για συμμετοχή σε φεστιβάλ στην Αυστραλία και στη Μεγάλη Βρετανία. Ετοιμάζουμε και άλλα...
 

Τι περιέχει η παράσταση «πλήρη ντάξει - le rébétiko aujourd'hui»;
 
Τραγούδια παλιά, αλλά και δικά μας, με κεντρικό θεματικό άξονα την κοινωνική πραγματικότητα. Ανθρώπινες σχέσεις, εργασία, κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστευση, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση πλαισιώνουν αυτή την μουσική συναυλία. Αυτό το υλικό θα παρουσιάσουμε στον Σταυρό του Νότου + plus στις 24 Νοεμβρίου. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε σε μία από τις σπάνιες παρουσιάσεις μας στην Αθήνα... καλώς να ορίσετε.

info
Σταυρός του Νότου +Plus, Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος, 210 9226975, 210 9239031. Στις  24/11

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ