Κινηματογραφος

Τα βραβεία του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Βραβεία, τιμώμενα πρόσωπα και αβαν πρεμιέρ στον κινηματογράφο Έλλη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379539-783063.jpg
©Cinepivates

Η αυλαία του επετειακού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έπεσε χθες Τετάρτη 1/11 στην «Έλλη», παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, με την απονομή των βραβείων, τη βράβευση των τιμώμενων προσώπων της 30ής διοργάνωσης και την προβολή της ταινίας «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Ραούλ Πεκ.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης ©Cinepivates

Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης ©Cinepivates

Η ταινία «Una famiglia» του Ιταλού Σεμπαστιάνο Ρίζο, ο οποίος ήταν παρών στην απονομή, απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ενώ μοιράστηκε και το βραβείο κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος», με το «Reinventing Marvin» της Γαλλίδας Αν Φοντέιν. Η ταινία της Φοντέιν αναφέρεται στην «επανεφεύρεση του εαυτού» ενός νεαρού ομοφυλόφιλου.

Σεμπαστιάνο Ρίζο ©Cinepivates

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Una famiglia», Σεμπαστιάνο Ρίζο ©Cinepivates

Η FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπνδία Κριτικών Κινηματογράφου) έδωσε το δικό της βραβείο «Fipresci Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ταινία «Arrhythmia» του ρώσου σκηνοθέτη Μπόρις Χλέμπνικοφ με θέμα τη σχέση ενός ζευγαριού που δοκιμάζεται στον εργασιακό χώρο (τα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου), καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις παθογένειες του ρωσικού ΕΣΥ. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας Θεόδωρος Καλαϊντόφ.

Το «Una famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο, που διεκδίκησε Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στάθηκε η αφορμή για μια άνανδρη επίθεση εναντίον του σκηνοθέτη, στις σκάλες του σπιτιού του, από ομάδα νεοναζί οι οποίοι  ενοχλήθηκαν από την ταινία του. Το φιλμ δείχνει ένα ζευγάρι να τεκνοποιεί και να πουλάει τα παιδιά του σε ομόφυλο ζευγάρι. Ο Σ. Ρίζο τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε ένα διάστημα στο νοσοκομείο.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του φεστιβάλ, που γεννήθηκε πριν 30 χρόνια, ως μια διοργάνωση της «Ελευθεροτυπίας» με συμπαραστάτη τον αξέχαστο Σεραφείμ Φυντανίδη.

Μαρία Παναγίδου & Γιάννης Οικονομίδης ©Cinepivates

Η Μαρία Παναγίδου απένειμε τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη ©Cinepivates

Τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη απένειμε η συμπατριώτισσα του Μαρία Παναγίδου από το Σπίτι της Κύπρου. «Παρακολουθώντας το "Πανόραμα" μάθαμε σινεμά. Κι ύστερα, μεγαλώσαμε, γυρίσαμε κι εμείς ταινίες κι αυτές παίχτηκαν στο Πανόραμα», είπε ο σκηνοθέτης ευχόμενος στο Νίνο Φένεκ Μικελίδη και το φεστιβάλ του άλλα 30 χρόνια επιτυχίας. Το δικό του τιμητικό βραβείο, ο Βαγγέλης Μουρίκης το παρέλαβε από την συνάδελφό του ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη ενώ το βραβείο στην ηθοποιό Γιώτα Φέστα παρέδωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης παρέλαβε τιμητικό βραβείο από την ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη ©Cinepivates

Ο Βαγγέλης Μουρίκης παρέλαβε τιμητικό βραβείο από την ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη ©Cinepivates

Το βραβείο στην ηθοποιό Γιώτα Φέστα παρέδωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη

Το τιμητικό βραβείο στην ηθοποιό Γιώτα Φέστα παρέδωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη ©Cinepivates

Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού ευχήθηκε μακροημέρευση στο φεστιβάλ και στον διευθυντή του «που κρατά άσβεστη τη φλόγα του», τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης Κριστόφ Ζανούσι. Ο διάσημος πολωνός σκηνοθέτης, μέλος του ΔΣ της EFA, ήρθε στη χώρα μας για να γιορτάσει με το Πανόραμα τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Όταν ήμουν νέος έλεγα πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τα βραβεία» είπε. «Έκανα λάθος. Στην ηλικία μου αυτό είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσεις».

Η Λυδία Κονιόρδου τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης Κριστόφ Ζανούσι

Η Λυδία Κονιόρδου τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης Κριστόφ Ζανούσι

Η βραδιά έκλεισε με την −βασισμένη σε αληθινή ιστορία− ταινία του Αργεντίνου Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Το φιλμ φώτισε τα νεανικά χρόνια του Μαρξ και την γνωριμία του με τον Ένγκελς  που τον ενθάρρυνε και τον υποστήριξε οικονομικά να γράψει το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ