Bokomolech - Mass Vulture
Αποκλειστικό streaming του καινούριου τους δίσκου, μετά από 9 χρόνια ησυχίας…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
- 1 of 8
- ››
Οι Bokomolech θα μπορούσαν πολύ εύκολα αυτή τη στιγμή να είναι χομπίστες. Να μην μπλέκουν με δουλειές, ωράρια, υποχρεώσεις, κρίση και να έχουν το πρόβλημα της ζωής τους λυμένο. Αρκεί να είχε επιβάλλει κάποιος το Xero-σημο σε κάθε κυκλοφορία της «ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής» που τους ακολούθησε. Γιατί το Xero, το 1995, πιάνοντας απόλυτα το εναλλακτικό zeitgeist της παγκόσμιας στιγμής, ήταν ένα καθοριστικό άλμπουμ που απέδειξε ότι «ναι, μπορούν να το κάνουν πολύ καλά και στην Ελλάδα».

Στην πραγματικότητα μπορούν να το κάνουν πολύ καλύτερα από πολλούς εκεί έξω, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στα 4 LPs που ακολούθησαν μέχρι το 2003. Σε δύο απ’ αυτά μάλιστα συνεργάστηκαν και με τον βαρύ Steve Albini, όπως θα γνωρίζεις αν αδημονείς για τον καινούριο τους δίσκο. Όμως οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για να προκαλέσουν το ντόμινο που έφερε ας πούμε το Flood των Raining Pleasure στις αρχές των ‘00s. Ίσως γιατί εμφανίστηκαν σε μια εποχή που ο ελληνικός στίχος τυραννούσε αυτό που συζητήσιμα ερμηνευόταν ως «ροκ», ίσως γιατί ήταν οι ίδιοι «αντικαριερίστες», ίσως γιατί δεν υπήρχαν τα προωθητικά μέσα της επόμενης δεκαετίας που προκάλεσαν την (όποια) έκρηξη του ελληνικού indie. Κάπως έτσι αποσύρθηκαν σιωπηλά το 2003, μεταβλήθηκαν αυτόματα σε «αγία» επιρροή, εμφανίζονταν πολύ σποραδικά ανακαλύπτοντας εν τη απουσία τους καινούριους fans κι έκαναν μερικούς ανθρώπους πολύ πλούσιους ή τυχερούς ως κατόχους εξαντλημένων βινυλίων.

Αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη τα προηγούμενα χρόνια, είναι πια γεγονός. Ο καινούριος τους δίσκος. Λέγεται Mass Vulture, κυκλοφορεί από την Inner Ear και σύμφωνα με τους ίδιους είναι ο πλέον «πολιτικός» τους δίσκος.
«Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τίτλο του, ο οποίος είναι μια προσπάθεια συμπύκνωσης των δύο βασικών θέσεων που έχουν αναπτυχθεί στο δημόσιο λόγο γύρω από την ελληνική κρίση, θέσεων που μπορούν να κωδικοποιηθούν γύρω από το δίπολο ενοχή - θυματοποίηση, και μαζί μια θέση που τις συνδυάζει. Το “Mass Vulture” αναφέρεται περισσότερο σε μια διαδικασία (σχηματικά, την εφαρμογή του «Δόγματος του Σοκ» σε μια κοινωνία) παρά σε ένα υποκείμενο. Στους μηχανισμούς εκείνους της μαζικής κουλτούρας που συστηματικά προέβαλλαν (και, ανάλογα με τη συγκρότηση και τις άμυνες του καθενός, επέβαλαν) ένα μοντέλο σκέψης και συμπεριφοράς που έκανε την κοινωνία πρόσφορο και ευάλωτο στόχο για τέτοιου είδους επιθέσεις».
Ακολουθεί το Mass Vulture σε αποκλειστική προακρόαση από το athensvoice.gr με σχόλια της μπάντας πάνω σε κάθε τραγούδι. Οι Bokomolech πια είναι οι: Δημήτρης Ιωάννου (φωνή)/Βλάσης Καραγιάννης (ντραμς)/Χριστίνα Κασσεσιάν (κιθάρα)/Λίλα Κατερινάκη (μπάσο)/Τάσος Πρωτόπαπας (keyboards, λούπες)/Κώστας Ραγκούσης (κιθάρα)…
(το streaming ήταν διαθέσιμο για το πρώτο δεκαήμερο της κυκλοφορίας... μπορείς να αγοράσεις το άλμπουμ στο inner ear online shop )
Capital U
Δουλεύαμε επί χρόνια πάνω στη βασική μελωδία του κομματιού μέχρι που το κομμάτι «ξεκλείδωσε» τελικά μέσω της ρυθμικής του βάσης και με τη συμμετοχή του Τάσου και της Χριστίνας. Το τραγουδιστικό μέρος πάντως, μας δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο: ο Δημήτρης θυμάται να παίζει το κομμάτι στο repeat στο αυτοκίνητο ψάχνοντας το ύφος και τη μελωδία. Το 'Capital U' ανέλαβε το δύσκολο ρόλο, της εισαγωγής του άλμπουμ, παρότι δεν είναι πολύ αντιπροσωπευτικό ή, μάλλον, ακριβώς επειδή δεν είναι πολύ αντιπροσωπευτικό.
Buildings Creep
Τάσος: Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια για δύο λόγους - α) Περίπου ένα μήνα πριν ο Δημήτρης βαφτίσει το τραγούδι, είχα γράψει ένα κομμάτι μόνος μου το οποίο το έλεγα ‘Departing Houses’ και β) θυμάμαι τον Κώστα στο studio να ζητάει να παίξει ένα μέρος στη κιθάρα που δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ του. Κλείστηκε σε ένα δωμάτιο, έβαλε τον ενισχυτή τρομαχτικά δυνατά και με έναν ήχο που δεν έπειθε κανέναν μας, και μας είπε να πατήσουμε το record. Ο ενισχυτής είμαι σίγουρος ήταν μάρκας Sweeney Todd γιατί ο ήχος ξύριζε άσχημα (και έπαιρνε κεφάλια), αλλά όταν έπαιξε αυτό που είχε στο μυαλό του, πάθαμε πλάκα. Θυμάμαι εμένα και την Λίλα μπροστά στην κονσόλα, σχεδόν να χορεύουμε και να γελάμε σαν μικρά παιδία με το πόσο μας άρεσε αυτό που έπαιζε.
Is It Not True
Το τραγούδι αυτό, αν και από τα πρώτα κομμάτια που ολοκληρώθηκαν, ήταν από τα τελευταία που ετοιμάστηκαν για τον δίσκο. Ο λόγος ήταν η εμμονή στο να γίνει μια μείξη που να υπηρετεί το «σκοτεινό» χαρακτήρα των στίχων. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα θορυβώδες, αλλά ταυτόχρονα ήσυχο περιβάλλον στο οποίο ο «πρωταγωνιστής» θα κάνει την αυτοκριτική του. Θορυβώδες επειδή πλέον όσα λέει είναι ήσσονος σημασίας. Ήσυχο γιατί θέλαμε το «παράπονο» του να ακουστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «φωτογένεια», πριν, φτάνοντας στο τέλος και αναγνωρίζοντας την θέση του, να ξεσπάσει.
Six Million Years
Το παλιότερο κομμάτι του δίσκου, που παίζουμε χρόνια στις συναυλίες, με διάφορους τρόπους και με διαφορετικούς στίχους. Επίσης, πρόκειται για το κοντινότερο θεματικά κομμάτι στον τίτλο του δίσκου (παρότι μπορεί να διαβαστεί και τελείως διαφορετικά). Εμπνευσμένο από ένα τεύχος του Filth του Grant Morrison και γραμμένο το καλοκαίρι του 2009, είναι εκπληκτικό το πόσο επίκαιρο το αισθανόμαστε τώρα.
Concrete
Κάθε ιδέα που προσθέταμε σε αυτό το κομμάτι, από την πρώτη στιγμή που ενθουσιαστήκαμε με την βασική του μπασογραμμή, το έκανε καλύτερο: η παραλλαγή του μπάσου στο ρεφρέν, το σολάκι στην κιθάρα, η αλλαγή στο τέλος. Στιχουργικά, ξεκίνησε ως σχόλιο πάνω στην καρκινική εξάπλωση του ελληνικού αστικού χώρου και κατέληξε σε εικόνες (εσωτερικής και εξωτερικής) αποκαλυπτικής ερήμωσης.
Talk About Fires
Το πιο «αφηγηματικό» κομμάτι του δίσκου, για κάτι που δεν έχει τελειώσει ακόμα, κάτι που έχει, και κάτι που δεν τελειώνει ποτέ.
Belt
Το πιο ριζικά αλλαγμένο κομμάτι κατά τη διαδικασία της μείξης και –παραδόξως- ένα από τα πρώτα που ολοκληρώθηκαν. Αν και διαφοροποιείται κατά κάποιο τρόπο ηχητικά από το σύνολο του album, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια μείξη του Xero και του Slowburner ενώ είμαστε στο 2012.
Sandstorm
Δημήτρης: Με την «παλιομοδίτικη» μελωδική έκφρασή του και το ερωτικό θέμα που υπαγορεύτηκε σχεδόν από αυτήν, παραπέμπει νομίζω ξεκάθαρα στο Xero. Πριν ντυθεί με στίχους, μου έφερνε πάντα στο νου το ξέσπασμα μιας σφοδρής καταιγίδας που διακόπτει μια μεθυσμένη καλοκαιρινή βραδιά στην παραλία.
Stitches
Αυτό το λυσσασμένο punk ξέσπασμα προσφερόταν θεωρητικά για πολιτικό τραγούδι καταγγελίας κ.λπ. Όμως, η πρόσκληση του Στέφανου Ρόκου για συμμετοχή στη συλλογή Horror And Romance On Another Planet μας άνοιξε μια ενδιαφέρουσα προοπτική: να προτείνουμε ένα κομμάτι με εσκεμμένα κόντρα ύφος στις ονειρικές εικόνες του Στέφανου, και διατηρώντας το θέμα της σεξουαλικής έντασης, να αναδείξουμε τον εφιάλτη που υποβόσκει σε αρκετές από αυτές.
Out of My System
Θεματικά ξεκινά εκεί που τελειώνει το ‘Stitches’, και συνολικά είναι το πιο κοντινό κομμάτι στο ύφος του Jet Lag.
Το Mass Vulture κυκλοφορεί σε λευκό βινύλιο και CD στις 20/2 από την Inner Ear



Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.
τα σχόλιά σας:
super!
:)
σαν να το χαλάει η ηχογράφηση
σαν να το χαλάει η ηχογράφηση
δεν μπορείς βέβαια να βγάλεις ακρη αν δεν το ακουσεις απο το CD αλλα μου φαίνεται οτι λείπε εκείνο το ωμό και τέλειο που πρόσθετε ο albini στο δίσκο(jet lag, exit trance)
Μα το άλμπουμ δεν το κάνανε
Μα το άλμπουμ δεν το κάνανε με τον albini.
Δισκάρα!!!! 16/03 λαικό
Δισκάρα!!!! 16/03 λαικό προσκύνημα!
συγκινητικό...
συγκινητικό...
Πράγματι...
Ιδιαίτερα συγκινητικό come back από μια ιστορική μπάντα που με τις κυκλοφορίες της έχει χαράξει το δικό της μοναδικό δρόμο σε αυτό που ονομάζεται "αγγλόφωνο alternative".
Οι συνθέσεις φαίνονται, και είναι πραγματικά πολύ προσεγμένες, το ίδιο και η παραγωγή, οι γραμμές στην φωνή, η ενορχήστρωση. Τεχνικά δεν μπορεί κάποιος να του προσάψει κανένα ψεγάδι. Είναι όντως η πιο ώριμη προσπάθεια της μπάντας.
Και κάπου εδώ έρχεται το υποκειμενικό της υπόθεσης.
Περιμένω αυτή την κυκλοφορία εδώ και κανα 2χρονο. Τους Bokomolech τους ανακάλυψα πιτσιρικάς ακόμα, την εποχή του Xero/Insect(songs) και στην πορεία του χρόνου μπήκαν άξια μέσα στο τοπ-something αγαπημένων συγκροτημάτων εver. Και όχι μόνο ελληνικών. Οπότε η προσμονή ήταν μεγάλη για μια νέα κυκλοφορία!
Μέχρι στιγμής έχω ακούσει τον δίσκο ολόκληρο καμιά 10αριά φορές. Να πω την αλήθεια στις πρώτες 4-5 ακροάσεις δεν είχα ξεκαθαρίσει τι δε μου "καθόταν" καλά. Η παραγωγή ή οι συνθέσεις?
Προσωπικά θα προτιμούσα μια πιο "αεράτη"/άμεση και όχι τόσο σφιχτή/γυαλισμένη παραγωγή, κάτι σε στυλ Albini δηλαδή, που θα επέτρεπε στις δυναμικές των κομματιών να αναδειχθούν καλύτερα. Ίσως πάλι η συγκεκριμένη παραγωγή να είναι πιο ταιριαστή για τις συγκεκριμένες συνθέσεις και το συνολικό ύφος του δίσκου. Ίσως να φταίει ότι υποσυνείδητα περίμενα ένα _αρκετά_ πιο περιπετειώδες και "ανορθόδοξο" σύνολο, κάτι σαν φυσική συνέχεια του έξοχου Exit:Trance ας πούμε.
Το Μass Vulture μου βγάζει μια καλοδουλεμένη μεν, αλλά αρκετά "συγκρατημένη" δε, ήπια και στρωτή αίσθηση στις δομές των συνθέσεων, σαν να έχει χαθεί σε κάποιο (αρκετό) βαθμό αυτή η πειραματική διάθεση, η σπιρτάδα και το νεύρο που έκανε τα Jet Lag και Exit:Trance τόσο σπουδαία και ταυτόχρονα μοναδικά: τα χαρακτηριστικά σκαμπανεβάσματα της φωνής, τα φαλτσέτα, οι συνεχείς εναλλαγές στις δυναμικές, η ρευστότητα που έδιναν οι κυλιόμενες κιθαριστικές γραμμές, και ο εμβόλιμος θόρυβος, ναι ο θόρυβος από τα συχνά fuzzαρισμένα ξεσπάσματα.
Ίσως γι'αυτό το "Out Of My System" είναι το αγαπημένο μου track απ' τον δίσκο. Ξυπνά αναμνήσεις απ' τα παλιά.
Και για να κλείσω.
Σε καμία περίπτωση δεν τον λες κακό δίσκο, κάθε άλλο! Απλά δεν είναι ο δίσκος που περίμενα.
nice!!:-))
nice!!:-))
Κάθε τραγούδι είναι τόσο
Κάθε τραγούδι είναι τόσο διαφορετικό, ιδιαίτερο!!!
Θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει ποτέ από ελληνικό συγκρότημα.
Η Ελλάδα είναι τόσο μικρή γι'αυτό το δίσκο...
Περιμένω την 16η Μαρτίου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΜΕΣΑ ΣΕ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ
Πολύ δυνατό και με πολύ
Πολύ δυνατό και με πολύ νόημα.
sandstorm
sandstorm
δισκάραααααααα
δισκάραααααααα
Δισκάρα;
Μου θυμίζει όλα τα "κακά" των αγγλόφωνων ελληνικών συγκροτημάτων της δεκαετίας του 90. Η προφορά είναι γειωτική, η φωνή παραπαίει ανάμεσα σε παραφωνίες και ο ήχος είναι ξεπερασμένος κατά τουλάχιστον 10 χρόνια.
Θα συμφωνήσω με έναν φίλο παραπάνω ότι παραγυαλίστηκε γι'αυτό που θέλει να πει.
Ωραίες συνθέσεις, καλοί μουσικοί, αλλά η φωνή το Α και το Ω σε ένα σύνολο τραγουδιών είναι αδύναμη. Οπως λέει και ο crackhitlerας που καμιά φορά έχει απόλυτο δίκιο, αν δεν τα κατάφεραν μια φορά στα 90s, πλέον δεν έχουν καμία πιθανότητα. Οχι ότι τους ενδιαφέρει φαντάζομαι οπότε οκ.
"Για ελληνικό πολύ καλό". Δυστυχώς.
Το προηγούμενο σχόλιο, που
Το προηγούμενο σχόλιο, που βασίζεται και στο CRAPhitler, ας το θεωρήσουμε ένα κακόγουστο αστείο από έναν προφανώς μειωμένης αντίληψης αγράμματο.
Σχόλιο
H προφορά της Bjork πώς είναι; Της Nico; Έχει σχέση η προφορά των Άγγλων και των Σκωτσέζων; Των Βοστονέζων και των Τεξανών; Υπάρχει κάποιο "οικουμενικά αποδεκτό πρότυπο αγγλικής προφοράς για τη ροκ μουσική"; Το να βρίσκεις ΕΣΥ γειωτική την όποια προφορά είναι φυσικά απολύτως νόμιμο. Αλλά ας μην το μπερδεύουμε με κάποια υποτιθέμενη γενικώς αποδεκτή διάκριση "καλού" / "κακού".
Όσο για τον "ξεπερασμένο κατά τουλάχιστον 10 χρόνια ήχο" (δηλαδή κάπου στο 2002 ξεπεράστηκε, η ακριβής ημερομηνία μου διαφεύγει, αλλά πριν ήταν ΟΚ), αναρωτιέμαι ποιος είναι ο ήχος που περνάει τη σήμερον. Επισκέπτομαι το albumoftheyear (το εναλλακτικό metacritic, ας πούμε) και βλέπω τους φετινούς δίσκους με την υψηλότερη βαθμολογία, βγάζοντας απ' έξω, για προφανείς λόγους, house, techno, hip hop κ.λπ, και βλέπω στη δεκάδα Perfume Genius, Leonard Cohen, Tindersticks, Earth, Cloud Nothings, Sharon van Etten, Damien Jurado. 4-5 τουλάχιστον διαφορετικές "σχολές", 3 καλλιτέχνες από τα 90s, ένας από τα 60s. Θα 'πρεπε να πάνε σπίτια τους, υποθέτω.
Και πάλι, αν ΕΣΕΝΑ ο ήχος του Mass Vulture δεν σου κάνει, είναι δικαίωμά σου, όπως δικαίωμά σου είναι και να το γράφεις και να το φωνάζεις. Μην το μπερδεύουμε όμως με υποτιθέμενες "αλήθειες" που δεν υπάρχουν, και που αναφέρονται σε ιεραρχήσεις που δεν έχουν νόημα.
Και μόνο για τον ευγενικό σου
Και μόνο για τον ευγενικό σου τρόπο και την εμπεριστατωμένη σου επιχειρηματολογία θα πω απλά συγχαρητήρια, με αποστόμωσες "hands down".
Ναι, απλά δε μου αρέσει ή μάλλον δε μου αρέσει τόσο όσο ένιωσα ότι "θα έπρεπε" να μου αρέσει λόγω του εισαγωγικού κειμένου και της δαφνοστόλιστης ιστορίας του συγκροτήματος, την οποία δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, απλά μου προκαλεί ανακατωσούρα συνήθως αυτό το δασκαλίστικο ύφος των δημοσιογράφων του εναλλακτικού, συνήθως, χώρου, που προβάλλουν τα γούστα τους σαν ιερές αγελάδες.
Το album δεν είναι κακό, δεν είπα κάτι τέτοιο, απλά μου φάνηκε υπερβολικό το εγκώμιο που του πλέχθηκε, σαν κάποιοι να προσπαθούν να πείσουν κάποιους άλλους (τους εαυτούς τους;) ότι είχαν πάντα δίκιο, από το 90 ήδη, για αυτά που υποστήριζαν και γούσταραν, παρότι αδικήθηκαν στην πορεία. Κάτι τέτοιο τέλοσπάντων.
αφήστε ένα σχόλιο