Εικαστικα

Rolling Stones

Η Όλγα Γουλανδρή «κυλάει» τις ψηφίδες της στην Μύκονο

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134052-305631.jpg

Η διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικός Όλγα Γουλανδρή επιστρέφει στην Μύκονο, με διπλή εικαστική παρουσία στην Spyral Gallery και στο ξενοδοχείο MΥΚΟΝΟS BLU. Η καλλιτέχνιδα δίνει μια νέα ερμηνεία μέσω μιας σύγχρονης πινελιάς, εκθέτοντας ένα μοντέρνο εικαστικό κύκλο παρουσιάζοντας σφαίρες (ISPHERE) και μινιμαλιστικά πάνελ μέσω της αρχαίας τεχνικής του ψηφιδωτού. Από τα ψηφιδωτά της Δήλου, με τα εξαιρετικά έργα της ελληνιστικής αλλά και της ρωμαϊκής περιόδου, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι μεταξύ εικονογραφίας και γεωγραφικών περιοχών του πνεύματος και προσεγγίζει με αυτοπεποίθηση το θέμα και τα δικά της οράματα. Οι ψηφίδες αιχμαλωτίζουν τόσο τις τροχιές του μυαλού, όσο και της θάλασσας, του ουρανού, του φωτός, των ροών και της ύλης. Δίνει μια δυναμική ματιά η οποία υπαινίσσεται διαθλάσεις και βηματισμούς ανάμεσα σε γωνίες, κοιλότητες και χώρες.

image

My land

Η άφιξή της στη Μύκονο δεν είναι τυχαία αφού το είδος απαιτούσε επανένωση με ένα χώρο αναπόσπαστο από τον αρχαϊκό κόσμο, από τον οποίο προέρχεται και η συγκεκριμένη καλλιτεχνική έρευνα. Το κυκλαδικό φως και η θάλασσα που περιβάλλουν το νησί καλωσορίζουν ένα είδος τέχνης και μία διεθνή εικαστικό που, όπως και οι προκάτοχοί της, δεν παραιτήθηκαν ποτέ από την επιδεξιότητα και την επίπονη, χρονοβόρα παραγωγή χειροποίητου έργου.

Η αργή χειρωνακτική εργασία είναι αρχικά μια πνευματική άσκηση, και στη συνέχεια μια αυστηρά καλλιτεχνική και εννοιολογική προσέγγιση. Ο άνθρωπος και το θέμα εναρμονίζονται μέσω της τέχνης, της «τεχνογνωσίας» και της υπενθύμισης της αξιοσημείωτης ιστορίας, η οποία ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

image

Patrimonial sea

Η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα παραλαμβάνει την παλιά καλλιτεχνική παράδοση του ψηφιδωτού, όχι μόνο ως μια χιλιετή τεχνική, αλλά και ως μια υπαρξιακή προσέγγιση μέσω της ίδιας της τέχνης. Έχει καταφέρει να αναδείξει την τέχνη του μωσαϊκού ως μέσο δημιουργίας ενός έργου τέχνης και δεν το αντιμετωπίζει απλώς σαν μια λαογραφική τεχνική.

image

Reflections I

Η Όλγα Γουλανδρή σπούδασε στο Λονδίνο, Ιστορία της Τέχνης, (Birbeck College), έκανε σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α, in fine and decorative art and design - Sotheby’s) καθώς και σπουδές σε βυζαντινές και σύγχρονες τεχνικές του Μωσαϊκού στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και στο ενεργητικό της κατέχει 7 Ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το ιδιαίτερο στυλ και την προσωπικότητά της στον κόσμο του Μωσαϊκού. H εικαστικός διδάσκει την τέχνη του μωσαϊκού και έχει δημιουργήσει μια ομάδα μαθητών με τίτλο «Μωσαϊκός Κόσμος», η οποία επιδίδεται σε αρκετές καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Θεωρείται εκπρόσωπος της σύγχρονης τέχνης του Μωσαϊκού στην Ελλάδα και έργα της φιλοξενούνται σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

image

Reflections II


Ιnfo: Spyral Art Gallery Mykonos. Εγκαίνια: 22/7 20:00. Διάρκεια: 22-31/7/2016. Ώρες λειτουργίας: 10.00-24.00. Δ. Μαυρογέννη 24, Χώρα Μυκόνου, 2289029033 - MΥΚΟΝΟS BLU Hotel, Ψαρού, Μύκονος
. Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουλίου - 3 Αυγούστου. 2289027900. email: reservations.mb@grecotel.com


Κεντρική φωτογραφία: ISPHERE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ