Εικαστικα

O Shepard Fairey σου δείχνει 6 αλήθειες για τον πλανήτη

«Earth Crisis» στο Παρίσι

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131678-299050.jpg

Εγκατάσταση, τοιχογραφίες, τυπώματα, πολλοί διαφορετικοί τρόποι έκφρασης για να ταξιδέψει ένα μήνυμα. Η περιβαλλοντική κρίση είναι και δική μας υπόθεση. Ο 46χρονος αμερικάνος εικαστικός Shepard Fairey, έχει την τύχη να είναι διάσημος για το περίφημο «obey» που αναδύθηκε από την skateboard σκηνή και τη δημιουργία του «hope» πόστερ στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του Barack Obama για την προεδρία των ΗΠΑ. Έχει και τη δυνατότητα σχεδόν με κάθε δουλειά του να περνά τα εύληπτα μηνύματά του για το τι συμβαίνει γύρω μας. Πολύ γνωστός για να τον αγνοήσεις, έχει μάθει να λέει τη γνώμη του με τα σχέδιά του. Τώρα ταξιδεύει εκεί που έλαβαν μέρος 195 χώρες, στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, και εκπέμπει τις δικές του ανησυχίες. Τι συμβαίνει στο Παρίσι και γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί; 

«Η Τέχνη μπορεί να μυήσει σε συζητήσεις όταν άλλα μέσα αποτυγχάνουν. Αν μια τοιχογραφία μου αρέσει σε ένα θεατή, εάν τους αρέσει μια εγκατάστασή μου, τους αρέσουν τα έργα μου, αυτό ίσως τους κάνει να σκεφτούν τι ακριβώς θέλει να πει η εικόνα. Αυτή η νέα σειρά αντανακλά και βασίζεται πάνω σε όλο τον όγκο της προσωπικής μου δουλειάς για το περιβάλλον. Ελπίζω να επηρεάσει οπτικά και να σπινθηροβολήσει την απαιτούμενη συζήτηση για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

© Obey Giant

Έτσι τοποθετείται για τη νέα του έκθεση «Earth Crisis» που ξεκινά στις 24 Ιουνίου στο Παρίσι, στη Galerie Itinerrance και θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου. Με μια σειρά έξι έργων που είναι άκρως δηλωτικά των προθέσεων και των πιστεύω του. Γλυπτά και άλλες δημιουργίες του παρεμβατικού καλλιτέχνη συμπληρώνουν όσα θέλει να μας δείξει. Τα έσοδα θα διατεθούν στον περιβαλλοντικό οργανισμό 350.org, ενώ μια συλλεκτική σειρά θα είναι σύντομα διαθέσιμη μέσω του Obey Giant. Υπάρχουν πολλοί που παριστάνουν πως ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Κάποιοι κάνουν κάτι για αυτό. Αυτές είναι έξι εύστοχες παρατηρήσεις για το τι συμβαίνει δίπλα μας. 

© Obey Giant

Endless Power Letterpress. 16.75 inches by 13.75 inches. Edition of 450. $75.

© Obey Giant

Endless Power Letterpress. 16.75 inches by 13.75 inches. Edition of 450. $75.

© Obey Giant

Global Warming Letterpress. 16.75 inches by 13.75 inches. Edition of 450. $75.

© Obey Giant

Lifeguard Not On Duty Letterpress. 16.75 inches by 13.75 inches. Edition of 450. $75.

© Obey Giant

Paint It Black (Hand) Letterpress. 16.75 inches by 13.75 inches. Edition of 450. $75.

© Obey Giant

Respect and Justice Letterpress. 16.75 inches by 13.75 inches. Edition of 450. $75.

© Obey Giant

Στο περιθώριο των εργασιών για το opening της έκθεσής του, ο Shepard Fairey κόσμησε το Παρίσι με μια σειρά murals. Liberté, Égalité, Fraternité, το περίφημο τρίπτυχο βρήκε περίοπτη θέση και αποδόθηκε με το χαρακτηριστικό, προπαγανδιστικό, ύφος που υιοθέτησε από την αρχή της πορείας του, επαναπροσδιορίζοντάς το.

© Obey Giant

© Obey Giant

© Obey Giant

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ