Εικαστικα

Η Amy Winehouse πριν το Frank

Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες του Charles Moriarty

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131786-299330.jpg

Βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου του 2011 στο σπίτι της στο Κάμντεν του Λονδίνου. Στις 15.54 ώρα Βρετανίας δύο ασθενοφόρα κλήθηκαν στην οικία της και λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της από τη Σκότλαντ Γιαρντ. Η αστυνομία ανέφερε ότι τα αίτια του θανάτου της ήταν ανεξήγητα. Η νεκροψία στις 25 Ιουλίου δεν βοήθησε, με τα αποτελέσματά της να είναι ατελή και να μην μπορούν να στοιχειοθετήσουν την αιτία του θανάτου της. Στις 26 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας αποφάνθηκε πως πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ μετά από περίοδο αποτοξίνωσης.

© Charles Moriarty

Πέντε χρόνια μετά την απώλεια της Amy Winehouse, ο φωτογράφος Charles Moriarty αποκαλύπτει στο λεύκωμα «Before Frank» στιγμές της χαρισματικής τραγουδίστριας που είναι άγνωστες στους ανθρώπους που αγάπησαν τη φωνή και τα κομμάτια της.

Τραβηγμένες κατά την περίοδο προετοιμασίας του ντεμπούτου της άλμπουμ «Frank», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2003 προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση και κατακτώντας τα βρετανικά charts, οι αδημοσίευτες εικόνες προέρχονται από δύο διαφορετικές φωτογραφίσεις, σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αντίστοιχα. Ξεκίνησε στο Kickstarter με στόχο τη συγκέντρωση 15 χιλιάδων στερλινών και ήδη τον έχει πετύχει συγκεντρώνοντας το διπλάσιο ποσό.

© Charles Moriarty

Η Amy Winehouse πριν την αναγνώριση και τη φήμη

Το κορίτσι που μεγάλωσε στο Σάουθγκέιτ του Βόρειου Λονδίνου και αγάπησε τη μουσική, γράφοντας τραγούδια από την ηλικία των 13 ετών, προκαλώντας θαυμασμό και αγγίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους με τη φωνή και την εκφραστικότητά της. Η πρώιμη νιότη, η ελευθερία της ανωνυμίας και το πρόσωπο μιας αδικοχαμένης καλλιτέχνιδας σε εικόνες που παρέμειναν για καιρό στο συρτάρι.

© Charles Moriarty

«Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει χιλιάδες φωτογραφίες της Amy, από εξαιρετικούς φωτογράφους από όλο τον κόσμο, αλλά οι λήψεις του Charles Moriarty ξεχώρισαν» εξομολογείται ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Asif Kapadia, για το ντοκιμαντέρ «Amy», που συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα γράφοντας τον πρόλογο της έκδοσης. Ο Δανός σχεδιαστής Sybren Kuiper θα επιμεληθεί το design του πολυαναμενόμενου λευκώματος που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο και θα συνοδευτεί από μια έκθεση.

© Charles Moriarty

60 περίπου ενσταντανέ, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, απαρτίζουν το «Before Frank». Το κορίτσι και η ντίβα, η περσόνα πίσω από το μύθο της, σε καρέ που μαρτυρούν πολλά. Ένας σπουδαίος τρόπος να θυμάται κανείς τη φωνή που σίγησε τόσο γρήγορα. Αποκτήστε το δικό σας αντίτυπο εδώ

© Charles Moriarty

© Charles Moriarty

© Charles Moriarty

© Charles Moriarty

© Charles Moriarty

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ