Εικαστικα

Διακοπές στη Νίσυρο με οδηγό τον Άγγελο Πλέσσα

Το Sterna Art Project επιστρέφει με ένα αλλιώτικο σχολείο για την τέχνη. Γνώρισε το «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης»

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132230-300460.jpg

Κάτι τρέχει στη Νίσυρο αυτό το καλοκαίρι και το ηφαιστειογενές τοπίο της μοιάζει να τιθασεύεται με δημιουργία κι εμπνεύσεις. Το Sterna Art Project επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νησί κι εσύ έχεις ανοιχτή πρόσκληση στο Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης.

Ο εικαστικός Άγγελος Πλέσσας και εννέα διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές θα περάσουν το καλοκαίρι τους δημιουργώντας στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών Μανδρακίου της Νισύρου. Μέσα από μια νέα πρακτική, με ένα νέο «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης», όλοι όσοι βρίσκονται στη Νίσυρο, κάτοικοι και τουρίστες, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος αυτής της εμπειρικής και βιωματικής κατάστασης, της συνύπαρξης που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του έργου.

Sterna Art Project Νίσυρος, Πάνος Κοκκινιάς, Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευση

Πάνος Κοκκινιάς, Νίσυρος, 2014, Φωτογραφία Πάνος Κοκκινιάς, Sterna Art Project, 2016

H διαδικασία της πειραματικής αυτής εκπαίδευσης θα είναι ανοιχτή στο κοινό και σε αυτή τη λογική, το «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης» έχει ένα ατελείωτο περιεχόμενο. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν νέα έργα μετατρέποντας τη Νίσυρο σε τόπο συνάντησης και δημιουργίας, όπου κυριαρχεί ένα αίσθημα κοινού βίου και συνύπαρξης.

Το «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης» είναι ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στην βιωματική και κοινή, δημόσια εκμάθηση. Μια συνεχής πλοήγηση απόψεων, προσωπικοτήτων και προσεγγίσεων που θα συνυπάρξουν με στόχο οι συμμετέχοντες να μάθουν ο ένας από τον άλλον για να δημιουργήσουν έργο. Ο Άγγελος Πλέσσας προτείνει αυτή τη νέα μέθοδο ώστε να αντλήσει διαφορετικές δημιουργικές μορφές, ανάλογα με τα βιώματα, το συνειδητό, την τρέχουσα διάθεση και το υποσυνείδητο των συμμετεχόντων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πείραμα που απαιτεί βιωματικές πληροφορίες στη βάση του, καθώς οι εννέα συμμετέχοντες φέρνουν μαζί τους ιδέες, παρατηρήσεις και προβληματισμούς για να πειραματιστούν με το βιωματικό. Η Νίσυρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα πείραμα περιεχομένου και διαδικασίας κοινής εκμάθησης, μακριά από κανόνες ιεραρχίας και κλασσικής παιδαγωγικής, με έμφαση στην εμπειρική έρευνα του καθενός ξεχωριστά.

Το παρών στο φετινό Sterna Art Project δίνει και ο ρώσος καλλιτέχνης Andrey Bogush, στα πλαίσια της συνεργασίας του οργανισμού με την Atopos cvc. Φιλοξενούμενος καλλιτέχνης από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου, ο Andrey Bogush θα δημιουργήσει στη Νίσυρο νέα έργα, ενώ ο Βασίλης Ζηδιανάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Atopos cvc, είναι εκείνος που θα επιμεληθεί τη δουλειά του.

image

Andrey Bogush, artist in residency σε συνεργασία Atopos cvc, Φωτογραφία Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Sterna Art Project, 2016

Ο Andrey Bogush είναι ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκδοση UNLOCKED του οργανισμού Atopos cvc και τα αποτελέσματα της συμμετοχής του στο Sterna Art Project, θα παρουσιαστούν στον χώρο του Atopos cvc στην Αθήνα (Σαλαμίνος 72 Μεταξουργείο) το φθινόπωρο 2016. Με έντονη διεθνή παρουσία και πλήθος ατομικών εκθέσεων σε όλη την Ευρώπη, είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις το έργο του από κοντά και εν τη γενέσει.

Κατά την διάρκειa του Open House στις 19 Ιουλίου, το Sterna Art Project θα παρουσιάσει επίσης το έργο «Νίσυρος» του Πάνου Κοκκινιά στη Sterna στο κάστρο του Εμπορειού.

Σχετικά με τον οργανισμό

Ο Sterna είναι ένας διεπιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη.

Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεις. Ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, των κατοίκων και των ήδη καθιερωμένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων.

Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Sterna Nisyros Residences που βρίσκονται μέσα στην Παντονίκη, το μεσαιωνικό κάστρο στον Εμπορειό της Νισύρου. Το όνομα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εμπορειό. Σε μεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεμβάσεων.


Info:

Sterna Art Project 2016 «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης», 22 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2016, 18.00-21.00. Λουτρά Μανδρακίου, Νίσυρος, sterna.com.gr

Εγκαίνια: 21 Ιουλίου, 2016 στις 20.30 με δράση από όλους τους συμμετέχοντες

Επιμέλεια: Άγγελος Πλέσσας

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Sepake Angiama, Δανάη Ανεσιάδου, Agnieszka Gratza, Quinn Latimer, Oliver Laric, Arvo Leo, Mia Lundstrom, Paolo Thorsen-Nagel, Άγγελος Πλέσσας, Tim Tzouliadis, Κλέα Χαρίτου

Residency: 10 – 22 Ιουλίου 2016, συναντήσεις καθημερινά στις 11.00

Open house: 19 Ιουλίου 2016, 18.00-21.00

Έκθεση: «Νίσυρος» Πάνος Κοκκινιάς, Sterna Residence, κάστρο Εμπορειού

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης» όσες ημέρες επιθυμούν και θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο info@sterna.com.gr. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στη Νίσυρο επιβαρύνουν τους ίδιους. Η ομάδα του οργανισμού είναι στην διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ και για να σας βοηθήσει να οργανώσετε την συμμετοχή σας. Το ακριβές πρόγραμμα της διαδικασίας θα επικοινωνηθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη.

Χρήσιμα τηλέφωνα: 6942050050 Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης / 2242031459 Diakomihalis Travel / 2242031311 Ξενώνας Μανδρακίου & Δημοτικά Λουτρά

Κεντρική φωτογραφία: Άγγελος Πλέσσας, Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης, Φωτογραφία Άγγελος Πλέσσας, Sterna Art Project, 2016

H ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας του Sterna Art Project.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ