Εικαστικα

Δεν θα λείψουμε από το καλλιτεχνικό διήμερο του ΚΕΘΕΑ στη Στέγη

Ζωή και δημιουργία καταφάσκουν στο «Reload: H τέχνη της απεξartησης» στις 22-23 Ιουνίου

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131124-297512.jpg

Το ΚΕΘΕΑ διοργανώνει ένα διήμερο αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που μας κάνει να αδημονούμε. Πρόκειται για ένα χορταστικό σιρκουί δημιουργίας, το οποίο επιστρατεύει θέατρο, εικαστικά, μουσική, ταινίες μικρού μήκους, εγκαταστάσεις και ποικιλόμορφα δρώμενα προκειμένου να αφυπνίσει το κοινό για τη δράση του και παράλληλα να εξωτερικεύσει το εκφραστικό πάθος των μελών του.

Όλοι γνωρίζουμε το ΚΕΘΕΑ: είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα, με μότο το «δωρεάν, στεγνό, εθελοντικό», με θεραπευτικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και υπηρεσίες που καλύπτουν κάθε εθισμό, από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έως τον τζόγο και το διαδίκτυο. Όσοι έχουν συνδεθεί προσωπικά με το ΚΕΘΕΑ, πίνουν νερό στο όνομά του. Τώρα γνέφει προς το ευρύ κοινό και προχωρά σε μια ακόμη κίνηση εξωστρέφειας, η οποία εμπλουτίζει με art την απεξάρτηση, βγάζει την τέχνη στο δρόμο και έξω από τα κουλτουριάρικα στεγανά της και απαντά στην πρόκληση της δημιουργίας στη σημερινή Ελλάδα της καθολικής δυσπραγίας επιστρατεύοντας τις δημιουργικές του ομάδες.

image

Το πολύπλευρο event πολιτισμού πραγματοποιείται στις 22 και 23 Ιουνίου σε διάφορους χώρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι δράσεις θα διαρκέσουν συνολικά πέντε ημέρες, με αφορμή και ταυτόχρονη κορύφωση την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Κατά το διάστημα αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το δημιουργικό απόσταγμα του ΚΕΘΕΑ μέσα από 14 εκδηλώσεις, όλες με κοινή συνισταμένη τη σημασία της υποστήριξης απέναντι σε ανθρώπους που αλλάζουν ζωή και διεκδικούν μια ισότιμη θέση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Ανάμεσα στους εθελοντές που θα στηρίξουν το έργο των δημιουργικών ομάδων, ξεχωρίζουμε προσωπικότητες σαν τον Αλέξανδρο Αβραμίδη, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με βραβείο Pulitzer για τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στην κατηγορία Breaking News Photography, ενώ παράλληλα στηρίζει εδώ και χρόνια τον αγώνα για απεξάρτηση, παραδίδοντας χωρίς τυμπανοκρουσίες σεμινάρια φωτογραφίας στα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Είναι το πρόσωπο που επιμελήθηκε και διηύθυνε το εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα «Soul Tattoo», ένα άλμπουμ που αφηγήθηκε τα βιώματα της πιάτσας και την κοσμογονία της αλλαγής , μέσα από τη φωτογραφική απεικόνιση της δερματοστιξίας των μελών του. Την έκθεση «Soul Tattoo» μπορείτε να δείτε με ελεύθερη είσοδο από 22 έως 26 Ιουνίου στο Φουαγιέ της Στέγης. 

image

Στις 23 Ιουνίου θα απολαύσουμε μουσική σε δύο εκδοχές. Στις 18:30, στο Φουαγιέ Ισογείου με ελεύθερη είσοδο, η «Κρουστωδία» του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ερμηνεύει tarantela και παραδοσιακές μελωδίες από όλη την Ελλάδα. Τους συνοδεύει ο Κώστας Κωνσταντάτος, μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής στο συγκρότημα Encardia. Ενώ στις 19:00, στη Μικρή Σκηνή και με αντίτιμο 6€, η ένταση ανεβαίνει με ελληνικό και ξένο ροκ, έντεχνα ακούσματα και αυτοσχεδιασμοί από τα μουσικά συγκροτήματα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ. Συμμετέχουν οι Στάθης Δρογώσης, Γιώτα Νέγκα και Τζωρτζίνα Καραχάλιου.

Στο πρόγραμμα δεσπόζουν και δύο θεατρικές παραστάσεις: «O Παίκτης, εγώ», στις 22/6 στην Κεντρική Σκηνή στις 21:00. Βασισμένο στον «Παίκτη», του Ντοστογιέφσκι, το έργο είναι μια επί σκηνής αφήγηση ανθρώπων που υπήρξαν κάποτε εξαρτημένοι από τον τζόγο. Το info της παράστασης επικαλείται «εικόνες ζωής από το πριν, το τώρα, τις σχέσεις τους, τα βιώματα απόρριψης, τις αναμνήσεις τους, την αγωνία τους για απελευθέρωση», μα η φράση που εντυπώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στο δικό μας ψυχισμό ήταν αυτή: «Κανένα κάγκελο δεν ήταν πιο τρομακτικό από αυτό που έχω ζήσει».

Δείτε το teaser video.

Την επομένη, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο (23/6, 21:00, Κεντρική Σκηνή), θα παρακολουθήσουμε το «Όρνιθες - Η κοινωνία των Τεχνών» από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Με αφετηρία τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη ξετυλίγεται η ιστορία αναζήτησης ενός κόσμου με αξίες καθαρές, μια διαδρομή που θυμίζει την προσπάθεια για απεξάρτηση. Την παράσταση συνοδεύουν ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και χορευτική ομάδα ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά ενδεικτικές προτάσεις σε ένα πραγματικά μαραθώνιο καλλιτεχνικό event, στη διάρκεια του οποίου η τέχνη θα εξερευνηθεί σε κάθε πιθανή πτυχή της. Όπως συνοψίζει ο εικαστικός Μανώλης Χάρος, μέλος του εθελοντικού Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, «το διήμερο στη Στέγη επιδιώκει να αναδείξει τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης ανάμεσα στην Τέχνη, την ομαδική δημιουργία και τη θεραπεία». Όλα αυτά ασφαλώς με επαρκείς δόσεις του joie de vivre που το ΚΕΘΕΑ μεταγγίζει σε κάθε πρόσωπο το οποίο έρχεται σε επαφή μαζί του.  Η A.V. θα είναι εκεί. Εσύ;

info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

Ηλεκτρονικά κλείστε μπορείτε να κλείσετε εδώ τα εισιτήριά σας.

Καλλιτεχνικό διήμερο: 22 – 23 Ιουνίου 2016

Εικαστικές Εκθέσεις 22 – 26 Ιουνίου 2016

Αναλυτικό πρόγραμμα.

Το blog του ketheart στο wordpress με αποκλειστικό υλικό και backstage video και εικόνες.

*Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης απεξάρτηση και η ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία. www.kethea.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ