Πολιτικη & Οικονομια

Μια πρόταση για το mega (με την άδειά μας)

Τηλεόραση σημαίνει βλέπω μακριά. Ας βγουν οι πολίτες στον «αέρα»

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136412-311944.jpg

Για τους πολλούς είδηση είναι αυτό που δείχνει η τηλεόραση. Ο πιο εύκολος τρόπος να «ελέγχεις» την είδηση είναι να ελέγχεις την τηλεόραση. «Πραγματικότητα» είναι αυτό που δείχνει η τηλεόραση. Αν εκπέμπουν και ενημερώνουν μόλις 4 σταθμοί, η «είδηση» (η virtual πραγματικότητα) γίνεται περισσότερο βολική και διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση. Απλά δες ένα δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Το mega έχει ιδιοκτήτες τους εργαζόμενους και τους τηλεθεατές του. Λάθος πρόταση; Όχι. Το mega έχει «πραγματικούς» ιδιοκτήτες τους απλήρωτους εργαζόμενους. Μπορεί να έχει και τους τηλεθεατές του;

Οι τράπεζες θα είναι οι επόμενοι ιδιοκτήτες του mega. Λάθος πρόταση. Οι τράπεζες θα είναι οι επόμενοι διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων του, είναι η σωστή πρόταση.

Οι μοχλευόμενες ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν τον σταθμό σε κάτοχο άδειας χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομή, για να πάρουν πίσω (θεωρητικά) ένα ποσοστό των χρεών του σταθμού. Μια τράπεζα θα δανείσει το ποσό στον νέο ιδιοκτήτη και στα χαρτιά θα γραφτεί μια μερική αποπληρωμή του χρέους, και ένα νέο δάνειο στον νέο ιδιοκτήτη που δεν θα πληρωθεί. Κλασικές μπίζνες αλά ελληνικά. Έτσι γίνεται μεγαλοεπιχειρηματίας ο καθένας μας! Όμως τον Εσκομπάρ υποτίθεται τον παίζει άλλο κανάλι. Οι ανάδοχοι των αδειών αντί για την καταβολή όλου του τιμήματος εφάπαξ σε 15ημέρες −όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου−, μετά από τροποποίηση θα καταβάλουν μόνο το 30% άμεσα, και άλλα 30% στο τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο 40% το 2017.

Δεν ξέρω τι θέση δίνουν στο mega οι μετρήσεις θεαματικότητας τη φετινή χρονιά επαναλήψεων και ακυρωμένων δελτίων ειδήσεων. Το κανάλι, για να συνεχίσει να λειτουργεί, θέλει περίπου 15εκ ευρώ και μια άδεια εκπομπής. Το πρώτο είναι 30ευρώ από 500χιλ. τηλεθεατές-μετόχους. Η ερτ σηκώνει 36 ευρώ τον χρόνο από 6εκ λογαριασμούς ΔΕΗ. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να λειτουργεί το mega είναι πλατιά μετοχική σύνθεση πολιτών. Με ένα όριο στον αριθμό των μετοχών. Αλλιώς μπορούμε να το κλαίμε και να μένουμε αδρανείς. Αρκετά σιωπήσαμε. Όπως είχε γράψει ένας φίλος χρόνια πριν «Όμως μην φοβάσαι. Η σιωπή μας κάποτε θα γίνει πολυλογία». Είναι η ώρα των εργαζόμενων, αυτοί πρέπει να ξανασηκώσουν μανίκια και να ζητήσουν την οικονομική συμμετοχή μας σε μια νέα μετοχική σύνθεση.

Γιατί το mega και όχι κάποια άλλη επιχείρηση; Γιατί κουτσά στραβά συνηθίσαμε να μπαίνει στο σπίτι μας κάθε μέρα. Δεν μου αρέσει το mega του πρετεντέρη και της ακρίτα, ούτε του λιάγκα και του κυβ. εκπροσώπου, ούτε του μπόμπολα και του ψυχάρη, ούτε του φτηνού τούρκικου και μεξικανικού αχταρμά, ούτε των 10μικρών μήτσων και του καπουτζίδη των τηλεπαιχνιδιών. Μπορούμε να βάλουμε πολλά ονόματα και καταστάσεις που δεν άρεσαν σε πολλούς. Δεν μου αρέσει η χαζή τηλεόραση, δεν μου αρέσει η μικρή τηλεόραση. Αλλά μου αρέσει το mega που περιέγραφε η Βελίκα Καραβάλτσιου σε ένα κείμενό της εδώ στην athensvoice, απαντώντας και σε ένα δικό μου κείμενο.

Θέλω διευθυντή προγράμματος και συντελεστές όχι τους αρεστούς της κάθε γάτας ιμαλαίων, αλλά τον δημήτρη παπαιωάννου, τον γεωργελέ, τον τσαγκαρουσιάνο, τον tricky, τους thievery corporation, τον τσόγλανο από τα διπλανό blog, τον αυθάδη ηχολήπτη, την μακιγιέζ, την σώτη τριανταφύλλου, την μάρω μαρκέλου, τον φοίβο δεληβοριά, τους πρωταγωνιστές, τον νικήτα κλιντ, πρόσωπα με ρυτίδες από το άγχος και το τρέξιμο της είδησης, και πουκάμισο λερωμένο με μελάνι bic στην τσέπη. Δεν θέλω άλλους μαιντανούς των media και κουρασμένα τραβηγμένα πρόσωπα. Δεν θέλω άλλους «δημοσιογράφους» είδηση για μεταγραφή και λαλάκια αμοιβής.

Μαζί με το mega θα κλείσουν άλλοι 4 σταθμοί. (Με άδεια περιφερειακού καναλιού και μοιραία ελάχιστες διαφημίσεις δεν βγαίνουν). Γιατί; Επειδή το θέλει ο «ερντογκάν»; Επειδή το θέλει η κυβέρνηση; Ο φόβος κάθε κυβέρνησης είναι η κριτική και ο έλεγχος. Λιγότερες φωνές, περιορισμός της ελευθερίας, υπερπροβολή της μιας φωνής, λιγότερη κριτική, απληροφόρητοι πολίτες, πειθήνια κομματικά παπαγαλάκια, ζήτω το καθεστώς μας.

Αν οι άδειες είναι 4 λόγω μπάντας σήματος, βρείτε άλλο επιχείρημα. Αστείο και επιστημονικά άκυρο. Αν το επιχείρημα είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τότε αύριο το πρωί πρέπει να κλείσουν τα χρεοκοπημένα στους ισολογισμούς τους left.gr, στο κόκκινο, αυγή, εποχή, και να σηκωθεί επίσημα σημαία ΕΣΣΔ για τον έλεγχο στο δικαίωμα της επιχειρηματικότητας. Η πρωθυπουργική αιτιολόγηση για διαφημιστική πίτα των 200εκ δια 4 είναι φαιδρό επιχείρημα. Γιατί αύριο οι τηλεθεατές μπορούν να επιλέξουν π.χ. να βλέπουν κατά 90% star και αυτό να παίρνει τα 180εκ της διαφήμισης. Τι θα κάνει τότε ο «ερντογκάν» της ενημέρωσης; Θα επιβάλλει υποχρεωτική διανομή των διαφημίσεων και στα υπόλοιπα κανάλια; Αν τώρα που ο πρωθυπουργός κήρυξε πανστρατιά για την ανάπτυξη και −όπως υποστηρίζει− η χώρα μπει σε «μια νέα εποχή, μια εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας», αν η διαφημιστική πίτα γίνει 600εκ όπως πριν, θα τα μοιράζονται πάλι μόνο οι 4; Τότε αντί για 50εκ, θα είναι 150εκ στον καθένα, σύμφωνα με τα συριζοικονομικά! Το αφεντικό τρελάθηκε. Τι λέει ο υπουργός; Ή μήπως τότε θα χωράει η μπάντα και άλλους σταθμούς, να μοιραστεί δικαιότερα σε περισσότερους το κασέρι;

Ποιοι πολιτικοί θα ρίξουν μαύρο στο mega, το σκαι και τα 3 μικρά; Ποιοι αριστεριστές δήθεν «μαχητές της ελευθερίας», ποιοι «τι έκανες την νύχτα που έκλεισε η ερτ», θα επιβάλλουν τώρα αυτοί το μαύρο φασιστικό σήμα του τέλους; Οι προσωρινοί διαχειριστές της εξουσίας δεν θα το τολμήσουν. Διαπλέκονται για να το κάνουν νομότυπα οι προσωρινοί ιδιοκτήτες. Αλλά οι τηλεθεατές έχουν το off στο χειριστήριο. Μόνο αυτοί. Όχι οι υπουργοί, που θα πρέπει να θυμούνται ότι είναι οι προσωρινοί εντολοδόχοι της έκφρασης της λαϊκής ψήφου.

Τηλεόραση σημαίνει βλέπω μακριά. Ας βγουν οι πολίτες στον «αέρα» με την άδεια μας. Όλα κάπως ξεκινάνε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ