Πολιτισμος

100 τσιγγάνικα βιολιά κάτω από την Ακρόπολη

Η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα της Βουδαπέστης έρχεται στο Ηρώδειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136390-311908.jpg

Κάτω από την Ακρόπολη, στο Ηρώδειο, θα εμφανιστεί η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα από τη Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου, σε μια παράσταση χωρίς παρτιτούρα.

Η ορχήστρα αναμειγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική της Ουγγαρίας με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου.

Η παράσταση «100 τσιγγάνικα βιολιά» με 100 μουσικούς σε αυτοσχεδιασμό και με την ελευθερία της αυθόρμητης τσιγγάνικης γιορτής, αλλά και την ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό ενός βιεννέζικου κλασικού συνόλου, αναμένεται να συναρπάσει τους θεατές που θα παρευρεθούν στο Ηρώδειο.

Στη «Szaztagu Ciganyzenekar», συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας: 54 βιολιά, 10 βιόλες, 10 τσέλα, 10 κοντραμπάσα, 10 κλαρινέτα, 6 κύμβαλα.

Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Λεντβάι Κόσκι, κι ανάμεσα στους δεξιοτέχνες, ο Όσκαρ Οκρος, ο καλύτερος μουσικός του κυμβάλου στον κόσμο.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ντυμένα με ουγγρική τσιγγάνικη στολή, τα μέλη της Ορχήστρας παρουσιάζουν τσιγγάνικες μελωδίες του Bela Radics, του Grigoras Dinicu, του Ferenc Herkel και του Vittorio Monti. Στο δεύτερο μέρος, με σμόκιν, οι μουσικοί ερμηνεύουν σπουδαία κλασικά έργα του Johannes Brahms, του Georges Bizet, του Frantz Liszt, του Pyotr Tchaikovsky, του Jacques Offenbach, του Pablo de Sarasate και του Johann Strauss Πατέρα και Υιού.

Είτε με παραδοσιακή φορεσιά, είτε με επίσημο ένδυμα, η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, όπου κάθε νότα είναι σαν θρήνος, αποχαιρετισμός, λυγμός αλλά, την ίδια στιγμή, κι ένας αστείρευτος ύμνος προς τη ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ