Κοσμος

Υπηκοότητα στους φοιτητές από Βρετανία θα δώσει η Ιταλία

Η κυβέρνηση Ρέντσι θέλει να δείξει εμπράκτως ευρωπαϊκό πνεύμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131900-299588.jpg

Αντιδρώντας στο επικείμενο Brexit, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι προτίθεται να δώσει ιταλική υπηκοότητα στους Βρετανούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία, γράφει την Κυριακή ο ιταλικός Τύπος.

Σύμφωνα με τη La Repubblica το μέτρο πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για τη χορήγηση υπηκοότητας, τον οποίο εξετάζει η ιταλική γερουσία.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι με την πρωτοβουλία αυτή, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός θέλει να δείξει εμπράκτως ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα και ιδεώδες θα επιζήσουν και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρέντσι φέρεται να παρουσίασε το σχέδιό το βράδυ του Σαββάτου στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο δείπνησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρακτικά, όσοι Βρετανοί σπουδάζουν στην Ιταλία και το επιθυμούν, θα μπορούν πρώτα να εγγραφούν στα μητρώα του δήμου της πόλης στην οποία βρίσκονται, και στη συνέχεια, αν όντως ο σχετικός νόμος εγκριθεί, να υποβάλουν αίτηση για την χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας.

«Πρέπει να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στους βρετανούς νέους της γενιάς του Εrasmus», σχολίασε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

photo: EPA/CHRISTOPHE SAIDI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ