Ελλαδα

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για την απεξάρτηση κρατουμένων

Ταχύτερη αποφυλάκιση για όσους ολοκληρώνουν το πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131908-299597.jpg

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στις φυλακές, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών. Ταχύτερη αποφυλάκιση για όσους ολοκληρώνουν το πρόγραμμα.

Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία σε κάθε φυλακή προγραμμάτων διάγνωσης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.

«Η παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων είναι ένας όρος για να βγει ο κρατούμενος νωρίτερα» δήλωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει διάταξη για τη χορήγηση υποκαταστάτων, η οποία όμως έχει στόχο τη μείωση των επιπτώσεων από τα ναρκωτικά και δεν προσφέρει ταχύτερη αποφυλάκιση.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά κρατούμενοι είναι πολύ περισσότεροι από τους διαγνωσθέντες, αλλά και από όσους κρατούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Μέχρι τις 16 Ιουνίου κρατούνταν στις 33 φυλακές της χώρας 9.896 άτομα, εκ των οποίων τα 2.049 για υποθέσεις που σχετίζονται ναρκωτικά, ενώ 1177 έχουν διαγνωστεί ως εξαρτημένοι. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι υπάρχουν φυλακισμένοι που κρατούνται όχι γιατί καταδικάστηκαν για ναρκωτικά αλλά για ληστείες ή κλοπές στις οποίες ενεπλάκησαν λόγω κατάχρησης ναρκωτικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο 808 από τους εξαρτημένους κρατούμενους βρίσκονται σε πρόγραμμα για ναρκωτικά

«Το ΚΕΘΕΑ είναι εδώ και έχει την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Προμηθέας Χρήστος Βέττας.

photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ