Κοσμος

Τζορτζ Όσμπορν: Μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για το Brexit

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Βρετανού ΥΠΟΙΚ μετά το δημοψήφισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131936-299640.jpg

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον ελπίζοντας να μετριάσει τον πανικό και την αβεβαιότητα των αγορών στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου που οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Βρετανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι της επιφυλάσσει το μέλλον από θέση ισχύος», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. «Η ανάπτυξη είναι εύρωστη και τα ποσοστά απασχόλησης σε επίπεδα ρεκόρ. Η οικονομία μας είναι σήμερα όσο δυνατή χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος χάθηκε κυριολεκτικά από το δημόσιο βίο τις ημέρες μετά το δημοψήφισμα, παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι η επιθυμία του βρετανικού λαού θα γίνει σεβαστή. «Δεν βγήκε το αποτέλεσμα που ήθελα και για το οποίο αγωνίστηκα όσο μπορούσα. Αλλά τώρα ο λαός και σε αυτή τη δημοκρατία όλοι πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα και να εκπληρώσουμε τις οδηγίες που έδωσε ο λαός», τόνισε. Ωστόσο, ο κ. Όσμπορν σημείωσε: «Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο».

«Στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, δεσμεύομαι ότι θα διαδραματίσω έναν ενεργό ρόλο» συνέχισε και εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διαθέτουν έκτακτα σχέδια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να τεθούν επί τάπητος.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες ημέρες ήρθε σε επικοινωνία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών, τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων εταιρειών, τους επικεφαλής του ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. «Είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις ως προς τον ρόλο του στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, αφήνοντας ανοιχτό ωστόσο, το ενδεχόμενο διεκδίκησης της αρχηγίας του, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. «Θα τεθούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον του Συντηρητικού Κόμματος, και θα μιλήσω για το ρόλο που σκέφτομαι να διαδραματίσω τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Όσμπορν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ