Τεχνολογια - Επιστημη

Συντριβή για το «μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου»

Στη μόλις δεύτερη δοκιμή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136138-311185.jpg

Το πειραματικό αερόπλοιο «Airlander», γνωστό ως «το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου», έπεσε και κομματιάστηκε σήμερα Τετάρτη στη μόλις δεύτερη δοκιμαστική του πτήση, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ανακοίνωσε η εταιρία που το αναπτύσσει.

Το «Airlander», γεμάτο με ήλιο αντί για το πολύ πιο εύφλεκτο υδρογόνο, έχει μήκος 92 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους δέκα τόνων σε επανδρωμένες πτήσεις διάρκειας μέχρι πέντε ημερών και σε μη επανδρωμένες διάρκειας μέχρι δύο εβδομάδων, πετώντας σε ύψος μέχρι 4.900 μέτρα και με ταχύτητα έως 148 χιλιόμετρα την ώρα.

Το αερόπλοιο αναπτύσσονταν αρχικά για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές επιτήρησης στο Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα τελικά ακυρώθηκε λόγω περικοπών και η βρετανική κατασκευάστρια εταιρία «Hybrid Air Vehicles» απευθύνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και σε ιδιώτες για την τελειοποίησή του.

Αν οι επόμενες δοκιμές πάνε καλύτερα, η εταιρία σχεδιάζει για την επόμενη δεκαετία ένα μεγαλύτερο μοντέλο, που θα μεταφέρει 50 τόνους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ