Κοσμος

Ξεπέρασαν τα 1,2 εκατομμύρια οι υπογραφές για νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία

Μέσα σε 2 ώρες υπέγραψαν την ηλεκτρονική αίτηση 400.000 Βρετανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131845-299503.jpg

Σε μια από τις πιο βαθιές πολιτικές κρίσεις φαίνεται πως πέρασε εν μία νυκτί το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το οριακό μεν, ξεκάθαρο δε, προβάδισμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ήδη από την Παρασκευή σημειώνονται αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Η χώρα, ένα 24ωρο μετά την ανακο΄θινωση των αποτελεσμάτων είναι βαιθιά διαιρεμένη και διχασμένη.

Ήδη η πρωθυπουργός της Σκοτίας έλαβε εντολή το Σάββατο να ξεκινήσει άμεσα  διαπραγματεύσεις για παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ, κάνοντας ορατό το ενδεχομενο ενός νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου αυτή να παραμείνει εντός της ΕΕ. Το ίδιο αίτημα έθεσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας, κάτι που ενίσχυσε τους φόβους ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επαναληφθούν σκηνές στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, παρόμοιας έντασης με αυτές της δεκαετίας του 1990, ενώ η περίπτωση να επιστρέψουν βρετανικά στρατεύματα στα σύνορα είναι πλέον κάτι παραπάνω από πιθανή. Την ίδια ώρα, και η Ισπανία εξέφρασε την επιθυμία να τεθεί υπό τον έλεγχό της το Γιβραλτάρ, ώστε αυτό να παραμείνει εντός της ΕΕ. Σημειωτέον, ότι Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία και Γιβραλτάρ ψήφισαν με συντριπτικό ποσοστό υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά σε επίπεδο απλών πολιτών, στο στρατόπεδο του Bremain η απογοήτευση κυριαρχεί, ενώ μέσα σε ελάχιστες ώρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν είτε on camera είτε μέσω των social media, πως μετάνιωσαν για την ψήφο τους η οποία ήταν ψήφος αντίδρασης κατ' ουσίαν και όχι ψήφος υπέρ της εξόδου. (Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε σχετικά ρεπορτάζ, video και εικόνες).

Με δεδομένο ότι το 70% των νέων ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση, πολλοί εξ αυτών έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ενώ το πιο αναπάντεχο αίτημα είναι εκείνων που υπογράφουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Λονδίνου -της μόνης πόλης της Αγγλίας και της Ουαλίας που ψήφισε με μεγάλη διαφορά μάλιστα υπέρ του Bremain- από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου η πόλη να παραμείνει εντός της ΕΕ.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως, είναι η συλλογή υπογραφών στην επίσημη σελίδα του κοινοβουλίου που προβλέπει μια τέτοια διαδικασία για διενέργεια δημοψηφίσματος με το βρετανικό σύνταγμα να προβλέπει ως ελάχιστο αριθμό υπογραφών, προκειμένου το αίτημα να συζητηθεί στην ολομέλεια, τις 100.000. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπογραφές στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ξεπερνούσαν τις 870.000, ενώ μόλις σε δύο ώρες, συγκεντρώθηκαν ακόμη 400.000. Έτσι αυτή τη στιγμή, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες! Μάλιστα, η εφαρμογή έπεσε για λίγο, εξαιτίας της τεράστιας επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με αυτή την αίτηση, στο δεύτερο δημοψήφισμα, αν φυσικά γίνει κάτι τέτοιο, οι υπογράφοντες απαιτούν από την κυβέρνηση να θεσπίσει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο, εάν το αποτέλεσμα της εξόδου ή της παραμονής είναι μικρότερο του 60% και η συμμετοχή δεν υπερβαίνει το 75%, τότε να κρίνεται αναγκαία η επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Τέλος, σύμφωνα με τον χάρτη των υπογραφών, οι αιτήσεις προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως από το Λονδίνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ