Κοσμος

Δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες φοβάται ο Γιούνκερ

«Να απομονώσουμε τους λαϊκιστές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131854-299512.jpg

Φόβους ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild. Παράλληλα, ασκεί κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική, κάνοντας πολύ θόρυβο», σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο γιατί δεν θεωρεί απίθανα και άλλα δημοψηφίσματα.

Λέει, ακόμη, ότι θα πρέπει τώρα να αποδειχθεί γρήγορα ότι μετά την υπερψήφιση της εξόδου από την Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία θα τα πάει χειρότερα, «οικονομικά, κοινωνικά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», καθώς και ότι στη σύνοδο κορυφής την επόμενη βδομάδα πρέπει να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πολιτών και τι πρέπει να γίνει με τους λαϊκιστές.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναθέρμανση των επενδύσεων, στο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον επικρίνει διότι, όπως λέει, έκανε το δημοψήφισμα και τώρα παραιτήθηκε λόγω της ήττας και «όταν κάποιος από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο καθυβρίζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να τον εκλάβει κανείς την Κυριακή ως πεπεισμένο Ευρωπαίο».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ