Κοσμος

Γαλλογερμανικός «άξονας» για το Brexit

Πλήρης ταύτιση απόψεων από Μέρκελ και Ολάντ για τη διαχείριση της κατάστασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131921-299614.jpg

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσαν ότι «συμφωνούν απολύτως στο πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση» που έχει προκύψει μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής διάρκειας περίπου 30 λεπτών.

«Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης.

Εξάλλου ο Φρανσουά Ολάντ έχει προειδοποιήσει ότι «χωρίς ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Brexit υπάρχει κίνδυνος διχασμού, διαφωνιών και φιλονικιών». Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης της απόφασης του βρετανικού λαού. «Αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο, σήμερα είναι αμετάκλητο», είπε χαρακτηριστικά.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα φιλοξενήσει εντός της ημέρας τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για συνομιλίες που αφορούν τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, θα μεταβεί για συνομιλίες στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Την Κυριακή από την Ρώμη ο κ. Κέρι εξέφρασε τη λύπη του για την ψήφο των Βρετανών διαβεβαιώνοντας για τη στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ