Κοσμος

Βραζιλία: Η Ντίλμα Ρουσέφ υπερασπίζεται τον εαυτό της ενώπιον της Γερουσίας

Διακηρύσσει την αθωότητά της και καταγγέλλει θεσμικό «πραξικόπημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136382-311893.jpg

Αντιμέτωπη με τη Γερουσία θα βρεθεί η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την καθαίρεσή της, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κεντροαριστερής διακυβέρνησης στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έπειτα από 13 χρόνια.

Η 68χρονη πρώην αντάρτισσα, που οδηγήθηκε στη φυλακή και υπήρξε θύμα βασανισμών κατά τους χρόνους της στρατιωτικής δικτατορίας, από το 1964 έως το 1985, θα εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας συνοδευόμενη από τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, προκάτοχό της στην προεδρία (2003-2010) και πολιτικό της μέντορα, τον διάσημο τραγουδιστή Τσίκο Μπουάρκε, στρατευμένο επί δεκαετίες στην αριστερά, και περισσότερους από δέκα πρώην υπουργούς.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», είπε απευθυνόμενη σε υποστηρικτές της την περασμένη εβδομάδα.

Κινητοποίηση που διεξήχθη την Κυριακή υπέρ της Ντίλμα Ρουσέφ δεν συγκέντρωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, ένδειξη της μεγάλης πτώσης της απήχησης του Κόμματος Εργατών (PT).

Η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στην προεδρία της Βραζιλίας το 2010, διακηρύσσει την αθωότητά της και καταγγέλλει ένα θεσμικό «πραξικόπημα» που υποστηρίζει πως απεργάστηκε ο Μισέλ Τέμερ, πρώην αντιπρόεδρος της που μετατράπηκε στον πιο σκληρό πολιτικό της αντίπαλο.

Ο Τέμερ ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος αφότου η Ρουσέφ παύθηκε προσωρινά την 12η Μαΐου, με τις ψήφους των δύο τρίτων και πλέον των γερουσιαστών· θα παραμείνει αρχηγός του κράτους ως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στη Βραζιλία στα τέλη του 2018 εάν η Ρουσέφ καθαιρεθεί.

Η Ντίλμα Ρουσέφ θα έχει τον λόγο για τριάντα λεπτά και θα αποφασίσει κατόπιν εάν θα δεχθεί ή όχι ερωτήσεις από τα μέλη της Γερουσίας. Στην περίπτωση που δεχθεί, θα έχει πέντε λεπτά για να απαντήσει σε καθεμιά.

Θα ακολουθήσει η μακροσκελής διαδικασία συζήτησης και η τελική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Απαιτείται το «ναι» των δύο τρίτων των μελών της Γερουσίας- 54 ψήφοι από τις συνολικά 81-για την καθαίρεσή της, και σε περίπτωση που αυτό συμβεί δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα για οκτώ χρόνια.

© PHOTO: EPA/CADU GOMES

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ