Κοσμος

Βερολίνο: Το Λονδίνο να ξανασκεφτεί τις συνέπειες του Brexit

Διπλωματική κινητικότητα και αντικρουόμενες δηλώσεις στους κόλπους της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131909-299598.jpg

Στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελάριου δήλωσε ότι οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα «να ξανασκεφτούν» τις συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις συνέπειες μιας εξόδου» φέρεται να είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Καγκελαρίας της Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα RND.

Εάν η Βρετανία φύγει πραγματικά από την ΕΕ αυτό θα ήταν μία δύσκολη στιγμή, «με πολλές συνέπειες» ανέφερε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND.

Πρόσθεσε ότι φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να κάνει αίτηση για να ενταχθεί και πάλι στην ΕΕ, αλλά «αυτό θα χρειαζόταν πολύ καιρό».

Ο Αλτμάιερ επανήλθε στο θέμα με διευκρινιστικές δηλώσεις του στο Reuters, σημειώνοντας ότι η Βρετανοί πολιτικοί χρειάζονται χρόνο «να ξανασκεφτούν τις συνέπειες», αλλά σημείωσε ότι δεν εννοούσε πως θα πρέπει «να ξανασκεφτούν το ίδιο το Brexit».

«Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο» δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνo (Deutchlandfunk) ο Αλτμάιερ.

«Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της ΕΕ» σημείωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά από εκείνες της γερμανίδας καγκελαρίου ότι δεν υπάρχει βιασύνη να ξεκινήσει η Βρετανία τις διαδικασίες για Brexit.

photo: EPA/ROBERT PERRY

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ