Κοσμος

Αντέλ Κερμίς: Ο 19χρονος δολοφόνος του ιερέα παρακολουθούνταν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι (εικόνες)

«Εσείς οι χριστιανοί μάς σκοτώνετε»: Τα λόγια του δράστη τη στιγμή πριν κόψει το νήμα της ζωής από τον 84χρονο κληρικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134477-306781.jpg

Υπό στενή παρακολούθηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι βρισκόταν ο ένας εκ των δραστών της στυγερής δολοφονίας του 84χρονου ιερέα μέσα σε εκκλησία κοντά στην πόλη Ρουέν της βόρειας Γαλλίας. Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν δήλωσε ότι ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς είχε συλληφθεί δυο φορές το περασμένο έτος ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Συρία.

image

Το βραχιολάκι παρακολούθησης ήταν μη ενεργό για πέντε ώρες την ημέρα, γεγονός που του επέτρεπε να φεύγει από το σπίτι του χωρίς επιτήρηση, σημείωσε ο εισαγγελέας. Είχε καταφέρει να διαφύγει από τις γαλλικές αρχές δύο φορές, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες.

Ο Κερμίς και ο συνεργός του εισέβαλαν στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ανάγκασαν τον ιερέα Ζακ Χάμελ να γονατίσει πριν του κόψουν τον λαιμό και βιντεοσκοπήσουν την πράξη τους.

image

Και οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Τρεις εκ των ομήρων χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες ως ανθρώπινη ασπίδα για να αποφύγουν τα πυρά των αστυνομικών. Μία από τις μοναχές που επέζησε της ομηρίας δήλωσε ότι οι δράστες της είπαν: «Εσείς οι χριστιανοί μάς σκοτώνετε». Στη συνέχεια φώναξαν: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και δολοφόνησαν τον ιερέα. Το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος φέρεται να έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη αποκαλώντας τους δράστες «στρατιώτες» του.

image

Ο 19χρονος Κερμίς καταγόταν από την πόλη όπου έλαβε χώρα η επίθεση. Οι αρχές επιχειρούν να ταυτοποιήσουν και τον δεύτερο δράστη της επίθεσης, ενώ έφοδοι πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση και ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες συλλήψεις.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ