Πολιτισμος

Έφυγε η Φώφη Ακριθάκη

 Κοσμοπολίτισσα, ταξιδευμένη, ιδιοκτήτρια του θρυλικού Fofi's στο Βερολίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
136124-311157.jpg

Έφυγε από τη ζωή η Φώφη Ακριθάκη, η γυναίκα πίσω από το θρυλικό εστιατόριο Fofi's στο Βερολίνο, που υπήρξε σημαντικό λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό στέκι για δεκαετίες.

image

Η Φώφη Ακριθάκη, γεννημένη Κουτσελίνη, ήταν σύζυγος του σημαντικού ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, με τον οποίον είχαν αποκτήσει μια κόρη, τη Χλόη. Το 1969, το ζευγάρι μετακόμισε στο Βερολίνο εξ'αιτίας μιας υποτροφίας του Ακριθάκη. Εκεί, η Φώφη άνοιξε πρώτα ένα μπαρ, διεύρυνε τον κύκλο της, και στη συνέχεια το θρυλικό εστιατόριο που φιλοξένησε από τον Άντι Γουόρχολ μέχρι τον Μπράιαν ντε Πάλμα και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. To όνομα του ήταν ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, όμως έγινε γνωστό ως Fofi's. Το στέκι, διακοσμημένο από τον ζωγράφο και υποβοηθούμενο από την χαρακτηριστική αύρα της ιδιοκτήτριας του, βρήκε τη θέση του στις ζυμώσεις της εποχής, γράφοντας τη δική του ιστορία. Έκλεισε το 1995.image

Διαβάστε εδώ κι εδώ μια συζήτηση κι ένα κείμενο του συγγραφέα Πέτρου Αυλίδη, ενός ανθρώπου που ήταν« μέλος του μποέμικου κύκλου του ζεύγους Ακριθάκη και της ιδιότυπης ανθρωπογεωγραφίας του Fofi’s» .

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ