Πολιτικη & Οικονομια

«Να αποφασίσουν οι πολίτες: Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα»

Τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Κ.Ο. του Ποταμιού

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132008-299919.jpg

«Όλοι εμείς που κατοικούμε στη γειτονιά των αλλαγών, οι ριζοσπάστες, οι μεταρρυθμιστές, οι εκσυγχρονιστές, οι νεωτεριστές. Δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε ούτε δεξιά – ούτε αριστερά. Θέλουμε από εδώ, από τον δικό μας χώρο να καθορίσουμε τις εξελίξεις» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Κινήματος κατέθεσε αναλυτικά την πρόταση του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μεταρρυθμιστικού φορέα λέγοντας: «Τολμάμε και προτείνουμε: Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στην οποία πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το στοίχημά μας». Στη συνέχεια είπε: «Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές».

Σε ότι αφορά τον αρχηγό που θα εκλεγεί ανέφερε ότι αυτός θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο και ότι τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. Στη συνέχεια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία».

Και στη συνέχεια αποσαφήνισε ακόμη περισσότερο την πρόταση του αναφέροντας: «Εμείς δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα αλλά με θέσεις! Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά στην βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια».

Κλείνοντας την πολιτική πρόταση του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Οι δημαγωγοί πουλάνε στον κόσμο ένα ψεύτικο όνειρο και εμείς πρέπει εκτός από το να διαλύσουμε τα σύννεφα των δημαγωγών, να δείξουμε ότι η πολιτική μας δεν είναι μόνο ένα όνειρο» και επανέλαβε ότι: «Σύνθημά μας είναι και παραμένει να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Να τα αλλάξουμε όλα και στον πολιτικό χάρτη».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην αποτυχία του φορολογικού μοντέλου που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και περιλαμβάνει μόνο φόρους λέγοντας: «Οι τσέπες των ανθρώπων όμως όσο βαθιές και να είναι δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια τρύπια κρατική οικονομία. Καμία νίκη επί της φοροδιαφυγής. Το λαθρεμπόριο καυσίμων, αυξήθηκε. Το Κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει δώσει τη θέση του στο Κίνημα “Δεν δηλώνω” αφού με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δίνονται κίνητρα για την φοροδιαφυγή» και κατέληξε λέγοντας: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να μην είναι με τον καπιταλισμό είναι όμως με τους λούμπεν καπιταλιστές».

Μιλώντας εκλογικό νόμο ήταν ξεκάθαρος ότι το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος για αναλογικό μπόνους αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα, αναφέροντας: «Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας κατηγορούν γιατί παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν γιατί έχουμε αρχές, πράγμα άγνωστο για αυτούς. "Πρώτη φορά αριστερά – πρώτη φορά απλή αναλογική" είναι το σύνθημά τους. Κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989. Θα σας κάνω μια πρόβλεψη. Αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με το νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

"Δεν θέλω να ξεκινήσω από το Brexit. Θέλω να ξεκινήσω από το Bremain!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στην ήπειρό μας. Κράτησε την ειρήνη, διασφάλισε τα ατομικά δικαιώματα, παρήγαγε ευημερία.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αντέξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τσουνάμι της αμφισβήτησης που έρχεται. Θα πρέπει να δούμε τη νέα κρίση ως ευκαιρία να αναμορφώσουμε την Ευρώπη. Με κρίσεις και ωδίνες προχωρά η Ιστορία.

Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει – να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της, να συγκρουσθεί με τη γραφειοκρατία της, να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα όργανα της ΕΕ από το λαό και τις ανάγκες της Ευρώπης, να δίνει τη σημασία που πρέπει στην κοινωνική πολιτική και όχι μόνο στη νομισματική πολιτική.

Θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδέες των πατεράδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να επιταχύνουμε την Ένωση της Ευρώπης.

Αυτοί που πανηγυρίζουν για το Βrexit, η Λεπεν κι ο Φαρατζ, είναι αυτοί που πανηγύριζαν και για το δημοψήφισμα του κ.Τσίπρα.

Δεν είναι όμως η φτώχεια που έδιωξε τους Βρετανούς. Οι χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στις γαλλικές ακτές τους πανικόβαλαν. Η Ευρώπη υπήρξε άτολμη στο προσφυγικό. Είναι υπερδύναμη και φέρθηκε σαν φοβισμένη επαρχία. Να δώσουμε λύσεις στο προσφυγικό, λύσεις ανθρωπιάς αλλά και λύσεις ασφάλειας. Να θωρακισθούμε εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι Βρετανοί φοβήθηκαν μη χάσουν τις δουλειές τους από τους Πολωνούς, τους Έλληνες, τους Ιταλούς, τους Τούρκους. «Λεφτά μόνο για τους Βρετανούς»: ήταν τα σύνθημά τους. Σύμμαχοί τους, ο κίτρινος Τύπος και οι απλουστεύσεις των κοινωνικών δικτύων.

Όλοι όμως χτίζουν σήμερα συνασπισμούς κρατών. Η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η νοτιοανατολική Ασία. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Η ισχύς εν τη ενώσει. Μόνος σου είσαι χαμένος. Ακόμη κι αν είσαι Βρετανός, ακόμη κι αν ανήκεις σε μία από τις πέντε πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη.

Η ΕΕ έχει ανάγκη από τολμηρούς ηγέτες και άμεσες αποφάσεις. Η ιστορία θα είναι αυστηρή με τους άτολμους.

O κ. Τσίπρας θέλει να ηγεμονεύει στους αριστερούς της Ευρώπης, να συγκυβερνά με τους φίλους του Φάρατζ και να πανηγυρίζει με τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι σοσιαλδημοκράτες ή να το πω αλλιώς: Στην Ελλάδα αγκαλιά με το Grexit και στη Βρετανία με τους… Bremain

Όταν όμως συνεχώς καταγγέλλεις την Ευρώπη, ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τη δική σου κρίση, τότε μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις πώς αναπτύχθηκε ο αντιευρωπαϊσμός.

Και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι πολιτικοί μας φορτώνουν τόσα χρόνια την ανικανότητά τους, στην Ευρώπη. Συνεχώς ακούμε την ίδια δικαιολογία: «μας το επιβάλει η Ευρώπη». Αντιστοίχως βέβαια τα καλά της Ευρώπης τα καρπώνονται γρήγορα οι κήρυκες του εθνικολαϊκισμού.

Δείτε τη μετάφραση που κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις συμφωνίες με την Ευρώπη. Οι μεταρρυθμίσεις τους είναι κυρίως νέοι φόροι, νέες εισφορές και τώρα τελευταία κάποιες παλιές αποκρατικοποιήσεις.

Υπογράφουν τις συμφωνίες που οι προηγούμενοι έκαναν,με τη χαρά των νεοφώτιστων, χωρίς καμία αλλαγή ή βελτίωση. Συνήθως με επιδείνωση όπως είναι η απόφαση για τα 99 χρόνια του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων.

Στην παιδεία, την υγεία, στο δημόσιο, τη δικαιοσύνη, την αποκέντρωση δεν κάνουν τίποτα ή μάλλον τα κάνουν όλα λάθος. Χτυπάνε τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις με έμμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι είναι μείωση του εισοδήματος.

Οι τσέπες των ανθρώπων όμως όσο βαθιές και να είναι δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια τρύπια κρατική οικονομία.

Καμία νίκη επί της φοροδιαφυγής. Το λαθρεμπόριο καυσίμων, αυξήθηκε. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να μην είναι με τον καπιταλισμό, είναι όμως με τους λούμπεν καπιταλιστές.

Το Κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει δώσει τη θέση του στο Κίνημα «Δεν δηλώνω» αφού με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δίνονται κίνητρα για την φοροδιαφυγή.

«Ρημάξαμε» θα σου πουν στο Αιγάλεω – την Πάτρα – την Καβάλα. Το χρήμα για να κινηθεί χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης! “Ξοδεύω γιατί υπολογίζω ότι και εγώ θα έχω έσοδα για να αποπληρώσω αυτά που ξοδεύω”.

Χρειάζονται κίνητρα και υποδομές για τη δημιουργία πλούτου, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί παντού, μόνο για τους νέους φόρους αποφασίζει γρήγορα.

Και ξαφνικά: εκλογικός νόμος!

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το Ποτάμι δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ.Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Κάνουμε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Η ΝΔ θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση μας για αναλογικό μπόνους. Όχι 50 – είναι παράλογο. Η ΝΔ το 2012 πήρε 19% και 108 έδρες! Εμείς λέμε: Το πρώτο κόμμα με 20% θα πάρει επιπλέον δέκα έδρες και με 40% θα πάρει επιπλέον 20 έδρες. Καλούμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα.

Ο κ.Τσίπρας ζήλεψε τη δόξα του Κάμερον. Για να γίνει αρεστός στην εσωκομματική του αντιπολίτευση ανοίγει τις πύλες της κολάσεως. Το σύστημα που προτείνει θα σημάνει τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Θα γεμίσει η Βουλή με ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, με λαϊκιστές και δημαγωγούς μιας χρήσης.

Και αυτά δεν τα λέμε σήμερα. Η πρότασή μας έχει την έγκριση του συνεδρίου: 3% όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ψήφο στους ομογενείς: 400.00 άνθρωποι φύγαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μην ψηφίζουν. Το παλιό σύστημα και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους θέλει γιατί οι πολιτικές τους τους έδιωξαν από την Ελλάδα. Αλλά εμείς δε θα ανεχθούμε να εξαιρεθούν αυτοί οι 400.000 Έλληνες από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ψήφο στους 17ηρηδες. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί.

Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας κατηγορούν γιατί παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν γιατί έχουμε αρχές -πράγμα άγνωστο για αυτούς.

«Πρώτη φορά αριστερά – πρώτη φορά απλή αναλογική»: είναι το σύνθημά τους. Κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989. «Πρώτη φορά αριστερά – μια δεύτερη ευκαιρία στον νόμο Τσοχατζόπουλου».

Θα σας κάνω μια πρόβλεψη: Αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με το νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει.

Φίλες και φίλοι

Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί αλλά δεν είναι παιχνίδι τζένγκα να βάζουμε και να βγάζουμε, τουβλάκια. Ανεξάρτητες Αρχές, αρμοδιότητες του Προέδρου, δικαστικές ευθύνες υπουργών, μη κρατικά πανεπιστήμια, κοσμικό κράτος, δικαιοσύνη: Εμείς έχουμε άποψη για όλα αυτά. Αναρωτιέμαι αν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν.

Η σκέψη όμως του κόσμου δεν είναι στο Σύνταγμα.Προέχει να αισθανθεί ασφαλής στα νοσοκομεία, να αποκτήσει σιγουριά για τα σχολεία

Η Ελλάδα με την απελευθέρωση της οικονομίας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και, κυρίως, με τη βασικότερη δύναμη αυτής της χώρας: τους ανθρώπους της, η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από το τέλμα.

Χρειαζόμαστε όμως ένα κοινωνικό συμβόλαιο, δίκαιο, δια-ταξικό, δια-γενεακό. Ένα new deal έτσι ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές. Μια νέα συμφωνία με τις δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις και όχι με τις συντεχνίες, τα συμφέροντα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Ο μόνος δρόμος για να σωθούμε από τα επόμενα μνημόνια!

Αλλά όλα αυτά θέλουν τολμηρούς πολιτικούς. Όχι μετριότητες. Όχι κομματικούς υπαλλήλους. Όχι πολιτικούς υπηρέτες συμφερόντων. Έχουμε καταντήσει περίγελος του κόσμου: Εκλογές – μνημόνια, εκλογές μνημόνια και η κρίση … κρίση. Και η φτώχεια … φτώχεια. Μήπως να σκεφθούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος;

Κυβερνώ δεν σημαίνει ξαπλάρω στην εξουσία. Και αντιπολίτευση δεν σημαίνει πετροβολώ την εξουσία. Αντιπολίτευση σημαίνει, προτείνω, διορθώνω. Αυτό είναι δημοκρατία. Αυτό είναι Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι

Δεξιά μας έχουμε ένα συντηρητικό κόμμα. Η φύση του αντιστρατεύεται τις μεγάλες τομές. Ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν μεταρρυθμίσεις. Είναι όμως πλειοψηφία; Κανείς δεν θα το πει. Και ένας καπετάνιος μπορεί να διορθώσει την πορεία αλλά δεν μπορεί να κάνει ένα βαρύ σκαρί, να πάει γρήγορα, γιατί θα αρχίσουν να σκάνε οι μηχανές.

Αριστερά μας έχουμε ένα υβρίδιο. Αριστερισμός και συντήρηση μαζί. Και όπως όλοι ξέρουμε, τα υβρίδια είναι ύβρεις της φύσεως και δε γεννάνε. Αντιγράφουν όμως τις χειρότερες στιγμές του παρελθόντος.

Το «κόμμα – κράτος», συνεχίζει να σπαταλά τις δυνάμεις της κοινωνίας. Πότε θα σταματήσουν οι κοροϊδίες; Για το αριστερό κράτος – το δεξιό κράτος – το σοσιαλιστικό κράτος…Επιθετικοί προσδιορισμοί που συγκαλύπτουν την έφοδο των κομματικών μηχανισμών στο δημόσιο.

Η χώρα φίλες και φίλοι πρέπει να πάψει να κινείται από λάθος σε λάθος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη δύναμη αλλαγής. Ένα νέο μεγάλο Κίνημα αλλαγής με όλους μαζί Με όλους αυτούς που πιστεύουν στις μεγάλες προοδευτικές τομές. Όχι σε νεφελώματα αλλαγών αλλά επανάσταση του αυτονόητου και καλπασμός προς το αύριο.

Η πρότασή μας για περιορισμό των κομματικών στελεχών στην κορυφή του κράτους, γυρίζει λεφτά στην κοινωνία. Η πρόταση μας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση μειώνει το κράτος των Αθηνών.

Φιλελεύθεροι – σοσιαλιστές – πράσινοι – ανανεωτές της αριστεράς…κεντρώοι και ανένταχτοι της πολιτικής, πολίτες έξω από τα στενά όρια των παλιών ιδεολογιών: Όλοι εμείς που κατοικούμε στη γειτονιά των αλλαγών, όλοι εμείς οι ριζοσπάστες, οι μεταρρυθμιστές, οι εκσυγχρονιστές, όλοι εμείς οι νεωτεριστές δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε ούτε δεξιά – ούτε αριστερά. Θέλουμε από εδώ, από τον δικό μας χώρο, να καθορίσουμε τις εξελίξεις.

Τολμάμε λοιπόν και προτείνουμε: Ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.

Συχνά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι η πρόοδος είναι η αυτονόητη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι έτσι. Αν δεν υπάρχουν τομές, η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η παρακμή. Αυτό που ζούμε τώρα.

Η πρόοδος δεν έρχεται με μικρές διορθωτικές κινήσεις. Η πρόοδος έρχεται σαν ένα δυνατό κύμα. Κύματα που σηματοδοτούν νέες εποχές: Εποχή Τρικούπη, εποχή Βενιζέλου, εποχή Σρέντερ, εποχή Ομπάμα. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε το δικό μας κύμα.

Θα είμαι συγκεκριμένος: Η Επιτροπή Διαλόγου που με πρωτοβουλία μας συστάθηκε έκανε σημαντικό έργο και πρέπει να συνεχίσει να επεξεργάζεται τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όμως ας τολμήσουμε να το πούμε: Όλους αυτούς τους μήνες δεν προστέθηκαν νέες δυνάμεις σε αυτόν τον διάλογο. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν γίνουμε τολμηροί. Μόνο αν αφήσουμε την σιγουριά των κομμάτων μας και απευθυνθούμε σε όλη την Ελλάδα.

Να συναντήσουμε αυτούς που δηλώνουν ανένταχτοι. Να αναζητήσουμε το νέο και καινούργιο, εκεί που υπάρχει. Να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν. Η μάχη για το νέο και το καινούργιο να μην μεταβληθεί σε μια μάχη κορυφής στην Αθήνα με σημαδεμένα τηλεοπτικά χαρτιά.

Να παρουσιάσουμε προτάσεις, να αναμετρηθούμε, να συγκρουσθούμε εποικοδομητικά, να διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις. Αυτό είναι δημοκρατία.

Λένε κάποιοι: «Να κάνουμε μια συνδιάσκεψη στην Αθήνα ή ένα συνέδριο και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε και με τον αρχηγό».

Λέμε όχι. Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές. Τι δημόσιο θέλουμε; Ποια παιδεία; Ποια οικονομία; Ποια δικαιοσύνη; Και τι κόμμα θέλουμε; Κλειστό ή ανοιχτό; Με ποιες διαδικασίες; Με ποια ηγετική ομάδα;

Κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα: Εμείς όμως δε μιλάμε για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάμε για ένταξη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Δεν θα πω πολλά: Είπε όμως πρόσφατα η κυρία Γεννηματά: «Όπως το 1990 επί Μητσοτάκη, έτσι και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους».

Οι προοδευτικοί του σήμερα, φίλες και φίλοι, ντρέπονται και δεν υπερηφανεύονται για τα όσα έκαναν οι Κολλάδες το 1990. Έλεος!

Βλέπουμε διαφορετικά λοιπόν τον ρόλο των συνδικαλιστών. Βλέπουμε διαφορετικά τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και βλέπουμε διαφορετικά το ρόλο του κράτους.

«Και τι συζητάτε λοιπόν αφού έχετε τόσες διαφορές»,θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος; Γι’αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα αλλά με θέσεις!

Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά στην βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος.

Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια. Να τα βάλουμε με τον κρατισμό και τη διαπλοκή, την κομματοκρατία και τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και το συντεχνιασμό, την γραφειοκρατία και το θεσμικό υπόκοσμο.

Σκοπός είναι η νέα προσπάθειά μας να συγκινήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όλους τους προοδευτικούς πολίτες και όχι μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς. Στην εκλογή του νέου ηγέτη πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι! Αυτό είναι το όριο. Αυτό είναι το στοίχημά μας.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ σκότωσε την ελπίδα. Έκανε τους νέους να μισήσουν την πολιτική. Κρατισμός – λαϊκισμός και ψέμα. Ο 5ετής πρωτοσέλιδος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ -και λέω «πρωτοσέλιδος» για να υπογραμμίσω ότι έτυχε σκανδαλώδους προβολής από το σύνολο σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης. Ο 5ετης λοιπόν πρωτοσέλιδος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ τώρα βγάζει νέους καρπούς.

Ακραίες παράλογες φωνές -ψεκασμένες ερμηνείες, ρατσιστικές θεωρίες, εθνικιστικές κορώνες, αντιευρωπαϊκές υστερίες, φασιστικές νοοτροπίες, ένα εκρηκτικό μείγμα, άλλοτε ακροδεξιό, άλλοτε ακροαριστερό που βρίσκει έδαφος στην κουρασμένη Ελλάδα

Δεν είναι όμως αυτή μόνο, η Ελλάδα. Οι δημιουργοί, οι νεωτεριστές, θα αντισταθούν, θα φτιάξουν ένα νέο Κίνημα αλλαγής και λογικής. Προτείνουμε λοιπόν μια πορεία προς το λαό. Μια πορεία που θα καταλήξει σε κάλπες σε όλη τη χώρα.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι; Αφού τελικά ο Ομπάμα δε θα έρθει να ηγηθεί μετά τη λήξη της θητείας του στις ΗΠΑ, πρέπει να δώσουμε εμείς την λύση.

Η πρόταση μας είναι, συγκεκριμένη. Πρέπει να αναμετρηθούν όλες οι απόψεις. Όλοι μπορούν να διεκδικήσουν την αρχηγία, μετά από πρόταση κάποιου αριθμού πολιτών ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να είναι και κάποιοι εκλεγμένοι -κάποιοι βουλευτές, κάποιοι περιφερειάρχες, κάποιοι δήμαρχοι. Θα βρούμε τις λύσεις και τους κανόνες - αρκεί να το θέλουμε.

Και ο αρχηγός που θα εκλεγεί, θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο. Τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής. Αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν. Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά

Οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές.

Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία. Ο νέος αρχηγός θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης. Με την νέα ηγετική ομάδα που θα έχει βγει από το συνέδριο. Χωρίς αποκλεισμούς αλλά και χωρίς αποκλειστικότητες. Δεν υπάρχουν καπαρωμένες θέσεις.

Χρειαζόμαστε μια αδιαμφισβήτητη ηγεσία, ικανούς, τολμηρούς, αποφασισμένους ανθρώπους, με σχέδιο και δύναμη. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε τις καταστροφικές τους επιλογές. Μόνο έτσι δεν θα καταντήσουμε μια έρημη χώρα.

Οι δημαγωγοί πουλάνε στον κόσμο ένα ψεύτικο όνειρο. Και εμείς πρέπει εκτός από το να διαλύσουμε τα σύννεφα των δημαγωγών, να δείξουμε ότι η πολιτική μας δεν είναι μόνο ένα όνειρο.

Δύσκολο; Ναι δύσκολο (και είμαστε λίγο πριν τον Ιούλιο). Ας μη ξεχνάμε όμως αυτό που δίδασκε ο Πλάτωνας: «αλγεινόν το άριστον», οι καλύτερες λύσεις είναι πολύ επίπονες!

Φίλες και φίλοι

Αυτή είναι η πρόταση μας. Έχει συζητηθεί στο κορυφαίο όργανο του Κινήματος στο Πολιτικό Συμβούλιο. Την απόφαση όμως δεν θα την πάρουμε εμείς. Την απόφαση θα την πάρουν αυτοί που έφτιαξαν το Ποτάμι, αυτό δεσμεύτηκα τον Φεβρουάριο στο Περιστέρι. Το μεθεπόμενο Σάββατο 9 Ιουλίου θα υπάρξει στην Αθήνα η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων

Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που είναι το Ποτάμι θα πουν ΝΑΙ. Γιατί το Ποτάμι γεννήθηκε για να είναι πάντα -και όχι μόνο μια φορά- η μαγιά του καινούργιου. Δεν θα περιχαρακωθούμε σε μια κομματική καθαρότητα. Εμείς τολμάμε το καινούργιο γιατί είμαστε το καινούργιο.

Οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν κάθε μέρα τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί που απείχαν στις τελευταίες εκλογές και τώρα το έχουν μετανιώσει, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οικολόγοι, οι παλιοί ψηφοφόροι της Δράσης, οι ανένταχτοι υποψιασμένοι, οι Κινήσεις Πολιτών, οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι, οι αριστεροί μεταρρυθμιστές και κυρίως οι νέοι άνθρωποι – οι νέοι πολίτες πρέπει να δώσουν το παρών σε αυτή τη μάχη, για τη δική τους μεγάλη στιγμή

Σύνθημά μας είναι και παραμένει ένα: Να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και στην πορεία για να αλλάξουνε τη χώρα θα αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα με τόλμη και σιγουριά στις νέες δυνάμεις, στους νέους ανθρώπους, στο σκεπτόμενο ελληνικό λαό που δε θέλει να είναι δέσμιος δύο λύσεων και αναζητά μια λογική και συνάμα επαναστατική λύση. Θα τα καταφέρουμε. Είναι μια δύσκολη πορεία αλλά νομίζω ότι έχουμε σύμμαχο σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση το μέλλον."

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ