Life

Τουρίστας στην πόλη σου

«Αθηναίος τουρίστας». Κοντεύει να γίνει το «νέο σύντομο ανέκδοτο»

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 447
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46740-104490.jpg

24 τρόποι για να ζήσεις τις διακοπές σου στην Αθήνα

Χοντρικά 1 στους 4 Αθηναίους δεν θα κάνει διακοπές φέτος στα νησιά. Τουλάχιστον 3 στους 10 δηλώνουν απερίφραστα «τέρμα τα χαϊλίκια, λιγότερες μέρες σε σχεση με παλιά». Η Athens Voice βρήκε διάφορους τρόπους για να γεμίσουν οι «τουρίστες στην πόλη τους» το αθηναϊκό τους ημερολόγιο. Γιατί οι έρωτες τον Αύγουστο δεν γεννιούνται μόνο, ανανεώνονται κιόλας...

Hop on - Hop off  λεωφορείο
Ναι, είναι το περίφημο διώροφο ανοιχτό κόκκινο λεωφορείο που ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και κάνει την «τουριστική» βόλτα. Αθηναϊκές καρτ ποστάλ, όπως η αλλαγή φρουράς ή τα αξιοθέατα των ενοποιημένων αρχαιολογικών χώρων, φαίνονται διαφορετικά όταν οι συνεπιβάτες ομιλούν την αγγλική (διάρκεια 90 λεπτά, €18 για όσους είναι πάνω από 14 ετών).

Athens Happy Train
90 λεπτά που, αφού θα λείπουν όλοι και δεν θα σε δει κανείς, μπορείς να ζήσεις τον τουριστικό σου μύθο στην Αθήνα παρέα με ανθρώπους που είναι κατά κανόνα πιο ξανθοί από σένα. Σημεία: αφετηρία η Ερμού στο Σύνταγμα και η Άρεος στο Μοναστηράκι (€6 για ενήλικες, athenshappytrain.com).

Βόλτα με segway
Καταρχάς δεν είναι δύσκολο να το οδηγήσεις, 5 γυροσκόπια ελέγχουν την ισορροπία σου 100 φορές το δευτερόλεπτο για να μη γίνεις «τραυματίας στην Αθήνα», ενώ οι μπαταρίες του διαρκούν 35 χιλιόμετρα. Στο athenssegwaytours.com όλες οι διαδρομές και τα κόστη – πιο δημοφιλείς, η βόλτα της Ακρόπολης, του Εθνικού Κήπου και η «Ολυμπιακή» με άξονα το Καλλιμάρμαρο.

Βουτιά, ηλιοβασίλεμα κι αξιοθέατα
Όχι με αυτή τη σειρά. Ενιαίο εισιτήριο €10 (μειωμένο στα €5) για τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βραυρώνας (σύνολο γλυπτών από το ιερό της Αρτέμιδας), Λαυρίου (με μικρή αίθουσα αφιερωμένη στα μεταλλεία) και Μαραθώνα (Τύμβος Πλαταιέων, Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο), σταμάτημα για βουτιά σε Χάρακα ή ΚΑΠΕ ή Λεγραινά και καρτποσταλικό ηλιοβασίλεμα στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Metrospotting
Σύνταγμα-Ελληνικό 14 λεπτά. Και ενδιάμεσα νέοι σταθμοί σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο. Μη μου πεις ότι δεν έχεις περιέργεια.

Βουτιά και burger
Κολύμπι απόγευμα καθημερινής στην Αγία Μαρίνα (34ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου), επιστροφή την ώρα που πέφτει ο ήλιος και η παραλιακή μπορεί όντως να μοιάζει με αθηναϊκή Ριβιέρα, και φαγητό με την άμμο κολλημένη πάνω σου στα μπεργκεράδικα της Γλυφάδας. Τελευταίο αγαπημένο, το Just Burgers (Λαοδίκης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 10) και πιο συγκεκριμένα το «full house» (με τσορίθο, τηγανητό αυγό και γλυκοπατάτα).

Βουτιά και κοψίδια
Στα Καλύβια. Συμπαθητική παραλία ειδικά στις αυγουστιάτικες ερημιές και μέτα πάρτι στον οικισμό που φημίζεται για το κρέας του και πιο συγκεκριμένα στην ψησταριά «Τρίγωνο» ή στον «Χριστόφορο». Σίγουρα θα στέλναμε εκεί τον Άντονι Μπουρντέν, αν έκανε ποτέ αθηναϊκό επεισόδιο.

Βόλτα με Υπερωκεάνειο
Κατασκήνωση στην ταράτσα του μπαρ χιτ της καλοκαιρινής σεζόν (Περικλέους 46) με ή χωρίς μεζέ στο ομώνυμο μεζεδοπωλείο της στοάς του ισογείου. Ανεβαίνοντας τη σκάλα, συναντάς το πλήθος που έμεινε ορφανό από το κλείσιμο του Pop και μπορείς να σκέφτεσαι την Αθήνα σαν νησί που ορίζεται από ακάλυπτους πολυκατοικιών.

Καντίνα Σοσιάλ
Ήταν, είναι και θα παραμείνει το μπαρ στο κέντρο που δεν θα μπορούσε να υπάρχει σε καμία άλλη καλοκαιρινή πρωτεύουσα του κόσμου. (Λεωκορίου 8, Ψυρρή)

Πρεμιέρες στα θερινά
3 ευκαιρίες αξιοποίησης του καλοκαιρινού υπερόπλου αυτής της πόλης. Indie 15αύγουστος με το «Η αδερφή της αδερφής σου» για όσους ανήκουν στην «Juno» – «500 μέρες με τη Σάμερ» κοινότητα/ «Το μυστικό της Μέιζι», η Τζούλιαν Μουρ στο ρόλο της Κιμ Γκόρντον των Sonic Youth, σόρι λάθος η Τζούλιαν Μουρ σε ρόλο Νεοϋρκέζας ροκ σταρ με ψυχολογικά σε μεταφορά έργου του Χένρι Τζέιμς (22/8)/ Ο Louis CK σε ταινία του Γούντι Άλεν. Αν χρειάζεσαι, που δεν χρειάζεσαι, περισσότερες λεπτομέρειες παίζουν ακόμα Άλεκ Μπάλντουιν και Κέιτ Μπλάνσετ και λέγεται «Blue Jasmine» (29/8).

Τα Πετράλωνα σε 3 στάσεις
Πινγκ-πονγκ στο υπόγειο της «Λόλας» (Κειριαδών 11, Κάτω Πετράλωνα)/ κοκτέιλ Gin Gin στο «Κλουβί» (Δημοφώντος & Κυδαντινών)/ σουβλάκι στη «Φωλιά του Κώκου» (Θεσσαλονίκης & Ξενάρχου) με τραπεζάκια πλατεία και ατμόσφαιρα σοσιαλιστικών 80s.

Πέφτει η νύχτα στο Μεταξουργείο...
...και τον τελευταίο χρόνο ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στέκια με το άρωμα που κάπως έχουν χάσει τα Εξάρχεια. Δίπλα στον παραδοσιακό «Αιγύπτιο» με τα φαλάφελ και το «Νούρα» με τους ναργιλέδες και την ανατολίτικη κουζίνα, το όμορφο μπαρ «Κεραμείο», το «Ρακόρ» με τις χορτοφαγικές ανησυχίες, το περίφημο «Τριφασικό» με τα κρητικά γλέντια, τα «Κανάρια» με τους μικρούς μεζέδες, ήρθαν: ένα μπαρ με καλές προθέσεις και όνομα «Λάσπη», το «Σαλαντίν» με την ωραία κουζίνα και τη φοβερή μοσχαρίσια γλώσσα, το σκοτεινό «Zero» με τα underground live από συγκροτήματα της νέας ελληνικής σκηνής και τελευταίο απ’ όλα το «Καμπεθόν» σε ένα σπίτι που θα ήθελες να είναι σπίτι σου και μια αυλή που θα ήθελες να είναι αυλή σου.

Τηλεγράφημα από την Πλατεία Προσκόπων
(«Το Παγκράτι είναι το νέο μαύρο»)
Ποικιλία σε μαρμάρινο τραπέζι καφενείου στο «Τρίγωνο»/ Κι εσύ τέκνον στο καφενείο «Βρούτος»;/ Cupcakes, μινιμαλισμός και συμπάθεια στο Small 8/ Οι παλιοί πάνε «Αερόστατο»/ Ονοματοδοσία με κέφια στο «Piggyπόπουλο» – ναι, είναι εκλεπτυσμένο σουβλατζίδικο-ψησταριά/ Παραγοντικό και ποιοτικό το «Μαύρο Πρόβατο».

Πανσέληνος του Αυγούστου
Τετάρτη 21 του μηνός – στα σκαλάκια δίπλα στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 34) βλέποντας τα αρχαία. Μην τρομάξετε με την αυστηρότητά σας τα παρακείμενα πιτσιρίκια που κάνουν μπάφο/φασώνονται.

TVictims
Τιμημένο αθηναϊκό μπαλκόνι (τον Αύγουστο έχει λιγότερη ζέστη), αυτοσχέδια σπιτικά κοκτέιλ και μαραθώνιο τηλεοπτικό catch-up σε ό,τι έχασες το χειμώνα ή δεν πρόλαβες το καλοκαίρι. Από τη θερινή σοδειά: 2η σεζόν «The Newsroom» – ο Aaron Sorkin βομβαρδίζει με ατάκες εξιδανικευμένης αμερικάνικης ενημέρωσης, 3η σεζόν «The Killing» – με νέες νοσηρές υποθέσεις μυστηρίου στο διαβρωμένο από την υγρασία Σιάτλ. Από τις πρεμιέρες ξεχωρίζουμε το καλογυρισμένο «Hannibal» με την τσιμεντένια ερμηνεία του Μαντς Μίκελσεν στο ρόλο του αγαπημένου κανίβαλου ψυχίατρου Χάνιμπαλ Λέκτερ, ενώ πληροφοριακά η μισή τελευταία του «Breaking Bad» ξεκινά στις 11/8.

Τα κορίτσια της Απόλλωνος
Το θρυλικό μανάβικο στην είσοδο της Πλάκας που δεν κλείνει σχεδόν ποτέ. Οι δυο γλυκομίλητες ιδιοκτήτριες θα σου χρειαστούν, όταν ψάχνεις τον ανανά που θα κάνει τη διαφορά στην αυγουστιάτικη φρουτοσαλάτα.

Electronic Αύγουστος
5 δίσκοι της φετινής καλοκαιρινής σοδειάς για τα ακουστικά σου, ενώ περιπλανιέσαι στην άδεια πόλη: Boards Of Canada, «Tomorrow’s Harvest»/ Fuck Buttons, «Slow Focus»/ Zomby, «With Love»/ Moderat, «II»/ Jon Hopkins, «Immunity».


Τips
● Βρέχουμε λίγο τις άκρες από τα σεντόνια, ο καλός (δηλαδή όχι ο πυρετικός) ύπνος σε γλιτώνει από το εγκεφαλικό, όταν στο instagram όλοι ποστάρουν «πατουσάκια στο Αιγαίο».
● Ρούμι, λάιμ, κομμάτια πεπόνι και προαιρετικά σιρόπι ζάχαρης. Χτυπάς, φορτώνεις πάγο, άσπρο πάτο. Πες το Ντάικιρι Πεπόνι.
● Το καλοκαίρι είναι παγωμένη μπίρα. Κι αν το ψυγείο είναι άδειο, υπάρχει και το beer-shop.gr για να καλύψει πιο απαιτητικές ορέξεις από εκείνες που μπορεί να ικανοποιήσει το πλησιέστερο περίπτερο (ελάχιστη παραγγελία €7).
● Η κρέπα με το απάκι της «Ρωξάνης» στην κορυφή της Πραξιτέλους.
● Sightseeing. Οι ροδιές μέσα στα αρχαία στο Μοναστηράκι/ οι γάτες που λιάζονται ρεμβάζοντας στις αρχαίες κολόνες/ οι χελώνες που κατοικούν στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
● Η πόλη από τις δύο άκρες του ορίζοντα. Ένα βράδυ στο πάρκινγκ κάτω από το κάποτε «Πάνθεον» στην Αγία Βαρβάρα (δυτικά) κι άλλο ένα στα «αστυνομικά» της Ηλιούπολης (ανατολικά).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ