ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

ΤΟΜΕΚ Πενάκι Ογκρατέν

Σχεδιάζει τα πιο «εύγευστα» κόμικ της πόλης και κερδίζει βραβεία στο εξωτερικό. Σε μερικά χρόνια θα τον ανακαλύψουν και οι Έλληνες.
5
ΤΟΜΕΚ Πενάκι Ογκρατέν
ΤΟΜΕΚ Πενάκι Ογκρατέν
5
  • Shares


Ένα πρωί όλη η ATHENS VOICE συζητούσε για ένα φοβερό τύπο που σχεδίαζε μοναδικά συνταγές και κέρδιζε βραβεία στο εξωτερικό. Λέγεται Tomek και είναι ένας εξαιρετικός illustrator με βαθύ ρεπερτόριο. Τον βρήκαμε και του ζητήσαμε να συστηθεί...

Το Tomek δεν είναι καλλιτεχνικό.
Είναι το μικρό όνομα, που μαρτυρά την πολωνική καταγωγή του. Στο νηπιαγωγείο ζωγράφιζε Ντόναλντ και Μίκι, στο δημοτικό Spider-Man και Daredevil. Γιατί «είχαν φοβερές πόζες, κίνηση και τις καλύτερες μυστήριες μάσκες ever». Αλλά τους βαρέθηκε γρήγορα και δεν επηρέασαν το στιλ του. Αντίθετα, τον καθόρισε η αμερικάνικη underground σκηνή –δηλαδή ο Robert Crumb και τα παιδιά του–, τα πολωνικά κόμικ και γραφικές τέχνες, ο Γάλλος Edika, το περιοδικό MAD, ο Ιωάννου και ο Στάθης. Αλλά πριν και πάνω απ’ όλα, οι Monty Python…
Το πρώτο του κόμικ λεγόταν «21st Century @#!*$ Boy» και κυκλοφορούσε στα 90s με μουσικά φανζίν. Πριν δύο χρόνια βγήκε το «HEHE» και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το «ΚΟΥΛΟΥΡ! #2» από την Jemma Press. Βέβαια, τα στριπάκια δεν του πληρώνουν το νοίκι. Κάνει αφίσες, εικονογραφήσεις βιβλίων, τίτλους τηλεοπτικών εκπομπών, διαφημιστικά. Έχει ανακατευτεί σε αμερικάνικες παραγωγές animation και κάπου στο σπίτι του θα βρεις και τα δύο βραβεία ΕΒΓΕ που πήρε το 2010.
Για να «ζεσταθεί» φτιάχνει στριπάκια για το #TVCC (theveryclosedcircle.blogspot.com), μια διαδικτυακή παρέα κομιστών που δημοσιεύουν on-line μικρές ιστορίες. Δεν αλλάζει την αίσθηση του τυπωμένου στο χαρτί κόμικ, αλλά σερφάρει καθημερινά στο web για να νιώσει τη φρεσκάδα ενός καρέ που μόλις ανέβηκε on-line.
Το «They Draw And Cook» είναι το site του προλόγου (www.theydrawandcook.com). Το έφτιαξαν δύο αδέρφια, οι Salli Swindell και Nate Padavick, καλώντας όποιον θέλει να ανεβάζει εικονογραφημένες συνταγές. Μετά από προτροπή μια φίλης του έστειλε τις δικές του και, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή, κέρδισε το διαγωνισμό για καλύτερη συνταγή με θέμα τα σύκα. Του πρότειναν να σχεδιάσει κάτι και για το TDAT (www.theydrawandtravel.com), ίδιο κόνσεπτ με θέμα τους χάρτες.  Έτσι διακρίθηκε η Σκιάθος…
Ωραία αυτά, αλλά το δικό του αγαπημένο φαγητό; Όπως βλέπεις το σχεδίασε με την υποσημείωση «…θα μπορούσα να τρώω εναλλάξ αυτά τα τρία πράγματα για όλη μου τη ζωή».

Το «Κουλούρ! #2» κυκλοφορεί από την Jemma Press και παρουσιάζεται 30/9 στις 20.30, στη Λέσχη Φίλων Κόμιξ (Αγίας Ειρήνης 5, Μοναστηράκι)

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

VIRAL
19.10.2017 - 07:00
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
19.10.2017 - 07:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
19.10.2017 - 08:28
Τα Ellinika Hoaxes ερευνούν τι πραγματικά ισχύει
19.10.2017 - 08:28
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
18.10.2017 - 18:22
Η Athens Voice και το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνουν προσκλήσεις για τις ταινίες «Still Looking for Morphine» και «Down by Law»
18.10.2017
ΥΓΕΙΑ
17.10.2017 - 19:30
Μία ιστορία με πολλούς «δράκους» στο χώρο της Υγείας
SOCIAL
18.10.2017 - 18:14
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΤΡΑΜΠ: Από το «Έξω οι Αμερικάνοι» περάσαμε στο «Xάου ντου γιου ντου».