Αρχειο

Σωκράτης Αλαφούζος

Τρέχει για καλό σκοπό ως πρεσβευτής της WIND Running Team

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 503
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80542-180127.jpg

Δημοφιλείς Έλληνες παίρνουν μέρος στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας  και τρέχουν για καλό σκοπό. Οι Σωκράτης Αλαφούζος, Λένα Αρώνη, Πάνος Βλάχος, Νίκη Κάρτσωνα, Γιώργος Μανίκας, Μαρία Μπεκατώρου, Νικολέτα Ράλλη, Εύη Φραγκάκη και Κώστας Φραγκολιάς συμμετέχουν ως πρεσβευτές της WIND Running Team στηρίζοντας το σημαντικό έργο του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου» και της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα».  Εκ μέρους κάθε «πρεσβευτή» που θα τρέξει με τα χρώματά της στη διαδρομή των 5 χλμ., η WIND θα προσφέρει στα δύο σωματεία το ποσό των €1.000. Βρήκαμε έναν εξ αυτών, τον ηθοποιό Σωκράτη Αλαφούζο, και του ζητήσαμε να μας μιλήσει.

Όταν ακούτε τη φράση «Κλασικός Μαραθώνιος» τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό; Οι πρώτες εικόνες που μου έρχονται, είναι αυτές από τον περυσινό Μαραθώνιο όπου περίμενα έξω από το Παναθηναϊκό στάδιο κάποια φίλη μου να τερματίσει. Υπήρξαν στιγμές που τα μάτια μου βούρκωσαν από τη συγκίνηση, βλέποντας τους δρομείς πριν τον τερματισμό. Είναι εικόνες που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Ποια είναι η σχέση σας με το άθλημα μέχρι τώρα; Έχετε μπει στο τριπ τόσων και τόσων Αθηναίων που τα τελευταία χρόνια αγαπούν να συμμετέχουν σ’ αυτή τη «μητέρα των αγώνων», τον κλασικό Μαραθώνιο; Ήμουν αθλητής του βόλεϊ και μόνο στην περίοδο της προετοιμασίας τρέχαμε κάποιες αποστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από ένα ταξίδι προσωπικής αλλαγής, συνάντησα ανθρώπους που ο τερματισμός στον μαραθώνιο έγινε για αυτούς η αρχή για μια διαφορετική ζωή. Η χειροπιαστή απόδειξη στον εαυτό τους ότι μπορούν να καταφέρουν κάτι τόσο σημαντικό, που στο μυαλό πολλών μοιάζει ακατόρθωτο, εγκαθιστά μέσα τους την πεποίθηση ότι μετά από αυτό μπορούν να κάνουν τα πάντα. Κι αυτό είναι υπέροχο. Εγώ «αντικατέστησα» τον Μαραθώνιο με την πραγματοποίηση της πρώτης μου ταινίας, του «Μικρού Βασιλιά», που έκανε μια διαδρομή στον κόσμο και μαζί του κι εγώ. Μετά τον τερματισμό αυτού του «Μαραθωνίου» αισθάνομαι πιο δυνατός από ποτέ και ήδη άρχισα διανύω την απόσταση του επόμενου, με την προσδοκία ενός ακόμα καλύτερου χρόνου.

Θα τρέξετε τη διαδρομή των 5 χλμ. Έχετε καθόλου προετοιμαστεί γι’ αυτή τη δοκιμασία; Χρειάστηκε να προπονηθείτε και για πόσο καιρό; Η γυμναστική είναι μέσα στη ζωή μου. Το τελευταίο διάστημα άρχισα να βάζω το τρέξιμο πιο πολύ στο πρόγραμμά μου, για να μπορέσω να αντεπεξέλθω. Ως ένας από τους πρεσβευτές της Wind Running Team θα στηρίξετε με τη συμμετοχή σας το σημαντικό έργο δύο μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Ήταν αυτό που σας παρακίνησε για να αποδεχτείτε την πρόταση; Ήταν η χαρά της συμμετοχής; Ήταν και τα δύο; Η πρώτη μου ταινία, αλλά και η δεύτερη, που βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής, αγγίζει το θέμα της παιδικής κακοποίησης. Έτσι, πριν λίγο καιρό ήρθε στη ζωή μου ο ΜΚΟ «Ελίζα», εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού. Μέσα από την καλλιτεχνική μου έκφραση, αλλά και προσωπικά, θα βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ τους σκοπούς του συγκεκριμένου οργανισμού, αλλά και όποια άλλη δράση άλλων ΜΚΟ που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών. Έτσι, η συμμετοχή μου σε αυτό τον αγώνα των 5 χλμ, έγινε αποκλειστικά γιατί μέσα από τη συμμετοχή μου η Wind θα προσφέρει κάποιο ποσό στο «Ελίζα», αλλά και στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Είναι η Αθήνα ιδανική πόλη για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα; Έχοντας στο νου μου και πόλεις του εξωτερικού, θα έλεγα ότι η Αθήνα δεν είναι και η πιο φιλόξενη πόλη για το άθλημα. Οι δυσκολίες στη χώρα μας είναι πολλές για τον όποιο προσωπικό «Μαραθώνιο» θέλεις να διανύσεις και τα γιατί είναι λίγο η πολύ σε όλους μας γνωστά. Το σημαντικό για μένα είναι να τολμήσεις, παρά τις δυσκολίες. Να μην αποθαρρυνθείς από τα εμπόδια, να μη φοβηθείς, αλλά να πάρεις την απόφαση να τρέξεις. Και λίγα χιλιόμετρα να διανύσεις, θα είσαι πολύ πιο μπροστά από αυτούς που δεν τόλμησαν και δεν πέρασαν καν την αφετηρία.

Έχουν, πιστεύετε, οι Έλληνες συνείδηση αλληλεγγύης; Χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο; Η συνείδηση αλληλεγγύης είναι κάτι που δεν μας χαρακτηρίζει. Ειδικά σε μια τέτοια εποχή, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι βοηθώντας τον άλλο βοηθάμε τον εαυτό μας. Αυτό, πιστεύω, θα αρκούσε για να βγάλει τη χώρα μας από το τέλμα που βρίσκεται και να την κάνει σε όλους τους τομείς την πιο όμορφη χώρα του κόσμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ