ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE

Πρώτη Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς

"Τί θα γινόταν αν εξαφανιζόμασταν;"
5
Πρώτη Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς
Πρώτη Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς
5
  • Shares

«Ένας Άραβας είναι καλός, πολλοί Άραβες όχι». Αυτή η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας το Σεπτέμβριο του 2009 αποτέλεσε το έναυσμα για την πρωτοβουλία πολιτών «Πρώτη Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς» (24h sans nous!). Πρόκειται για ένα κίνημα από τους πολίτες για τους πολίτες που φιλοδοξεί να καθιερώσει την πρώτη Μαρτίου ως ημέρα γιορτής της παρουσίας των μεταναστών στην Ευρώπη και της συμβολής τους στην ανοικοδόμησή της. Στη Γαλλία  την πρώτη Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μία μαζική απεργία, παράλληλα με συγκεντρώσεις σε καίρια σημεία μεγάλων πόλεων. Ταυτόχρονα  οι διοργανωτές καλούν τους μετανάστες να απέχουν από οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή (ακόμη και από αυτήν του καθημερινού ψωμιού!), θέλοντας έτσι να τονίσουν τη δυναμική της παρουσίας των μεταναστών στη χώρα  και να εστιάσουν στο γεγονός ότι δεν πρόκειται απλώς για οικονομικές μονάδες- όπως θέλει να τους αντιμετωπίζει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά για ανθρώπους με αισθήματα, οικογένειες και ζωές σαν όλους τους άλλους.

Η πρωτοβουλία αυτή γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) και φυσικά και στην Ελλάδα. Χθες, η Οργανωτική Επιτροπή της «Πρώτη Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς» πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου εν όψει της κινητοποίησης. Πρόκειται για ένα ειρηνικό κίνημα που ξεκίνησε από τον μετανάστη δημοσιογράφο Niko Ago μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω facebook. Αριθμεί πλέον περίπου 5.300 μέλη, μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς αλλά και Έλληνες πολίτες. Στην Ελλάδα, το κίνημα μην επιθυμώντας να ρίξει και άλλο νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης  αλλά ούτε και να διακινδυνεύσει τις θέσεις εργασίας των μεταναστών, δεν τους καλεί να απεργήσουν και δεν οργανώνει διαδηλώσεις. Με σύνθημα «Τι θα γινόταν αν εξαφανιζόμασταν;» καλεί την πρώτη Μαρτίου σε αποχή από οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις με βασικό άξονα τη νομιμότητα και τη μη βία. Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία του δημοσιογράφου Αντώνη Χατζή στην πρωτοβουλία  ο οποίος το 1974 συμμετείχε ως μετανάστης στην αντίστοιχη κίνηση της Σουηδίας.

«Πρώτη Μαρτίου- 24 ώρες χωρίς εμάς»: http://www.facebook.com/group.php?gid=257686146592&ref=mf

(Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της χθεσινής συνέντευξης Τύπου)

Η πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς» πραγματοποίησε σήμερα 17 Φεβρουαρίου την πρώτη της Συνέντευξη Τύπου στο Σύλλογο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΤΕ). Δημοσιογράφοι και πολίτες ενημερώθηκαν για αυτή την κίνηση πολιτών και γνωρίστηκαν με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων κινήσεων σε Ιταλία και Γαλλία.  

Αρχικά το λόγο πήρε ο Niko Ago, μέλος της ελληνικής ομάδας πρωτοβουλίας, δημοσιογράφος, μετανάστης. Αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έκανε γνωστή τη γέννηση αυτής της πρωτοβουλίας, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από το facebook και σε λιγότερο από μήνα συγκέντρωσε περισσότερα από 5.000 μέλη. Η πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς» τόνισε ότι είναι μια κίνηση πολιτών που αντιστέκεται στα μηνύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού και αντιδρά στον αποκλεισμό μεταναστών που ανεξαρτήτως που έχουν γεννηθεί ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες.

Βασικός άξονας της κίνησης μας είναι η αποχή από κάθε οικονομική συναλλαγή την πρώτη Μαρτίου. «Πως θα ήταν η Ελλάδα χωρίς εμάς;», χωρίς καμία αγορά ή τραπεζική συναλλαγή; Η πρωτοβουλία μας έχει σκοπό να αποτελέσει μια φωνή που θα ακουστεί ειρηνικά σε όλη τη χώρα, θέλοντας όχι να διχάσει αλλά να ενώσει την ελληνική κοινωνία. Τόνισε ότι δεν θα κατεβούμε στους δρόμους, δεν θα λάβουμε μέρος σε πορείες, μόνο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας δια της απουσίας μας. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ιταλίδα εκπρόσωπος Daimarely Quintero Tumberell. Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα της μετέφερε ένα κλίμα έντονου πολιτικού ρατσισμού. 4,5 εκατομμύρια μετανάστες κινδυνεύουν να θεωρηθούν παράνομοι γιατί νόμος του Μπερλουσκόνι, οδηγεί στο κελί όποιον μετανάστη δεν εργάζεται, ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια ζει στη χώρα και τι δουλειές έκανε νωρίτερα. Και οι μαθητές μετανάστες όμως τους τελευταίους μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νόμο που απαγορεύει η μεταναστευτική  σύνθεση των τάξεων να ξεπερνά το 30%. Κάτι το οποίο, όπως δηλώνει η Daimarely Quintero Tumberell, είναι αδύνατο. Εντύπωση στο κοινό προκάλεσε η αναφορά της στα «Λευκά Χριστούγεννα», ένα νόμο που επέτρεψε σε δύο Ιταλούς δημάρχους να μπουν σε σπίτια και να στείλουν 4000 μετανάστες στη φυλακή ώστε «τα Χριστούγεννα να είναι καθαρά». Η ιταλική πρωτοβουλία αντιδρά στο κλίμα φόβου που πιστεύεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και επιθυμεί να καθιερώσει την πρώτη Μαρτίου ως ημέρα γιορτής και εργασιακής απεργίας των μεταναστών. 

«Ένας Άραβας είναι καλός, οι πολλοί δεν είναι». Αυτή η δήλωση του υπουργού εσωτερικών της Γαλλίας ήταν αρκετή για τη γέννηση της πρώτης ευρωπαϊκής «Πρώτης Μαρτίου». Οι Γάλλοι εκπρόσωποι Peggy Derder και Nadir Dendoune τόνισαν ότι στη χώρα τους η πολιτική γλώσσα έχει πολλές ρατσιστικές δηλώσεις. Ωστόσο, η κίνηση τους διαδόθηκε ταχέως στις γαλλικές πόλεις και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το ρατσισμό, μια σειρά έργων δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τα «χέρια» των μεταναστών. Στη Γαλλία το θέμα της «ταυτότητας» τέθηκε νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύνθημα «Λευκή Γαλλία» που δέχεται ως Γάλλους αποκλειστικά και μόνο τους λευκούς, βρήκε και συμμάχους και αντιπάλους. Προσωπικό στοίχημα της γαλλικής πρωτοβουλίας είναι στα πλαίσια της συζήτησης για την ταυτότητα να πείσει ότι η Γαλλία δεν πρέπει να χωριστεί στα δύο και αλλά αντιθέτως να κάνει αποδεκτή την έννοια της ειρηνικής συνύπαρξης. Σήμερα στη χώρα που γέννησε το Διαφωτισμό η λέξη μετανάστης συχνά χρησιμοποιείται ως βρισιά. Θέλοντας να γκρεμίσει τα τείχη των παρανοήσεων και να δείξει ότι ο μετανάστης δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος, αλλά σκέπτεται, αισθάνεται και συνεισφέρει στο κράτος που ζει, η γαλλική πρωτοβουλία διοργανώνει συγκεντρώσεις στις μεγαλουπόλεις, εργασιακή και οικονομική αποχή.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Γιώργος Αναστασόπουλος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ότι αν και η ελληνική προσπάθεια είναι μόλις ενός μηνός το μότο «απαρνιόμαστε το ρόλο του καταναλωτή, διεκδικούμε αυτόν του ενεργού πολίτη, συμμετέχουμε στην πολιτιστική δημιουργία», έχει ήδη κερδίσει συνοδοιπόρους και αντίστοιχες ομάδες σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά. Η συμβολή των μεταναστών στους παραγωγικούς τομείς είναι σημαντική, ενώ η απουσία τους θα παρέλυε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα.  

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων που διαμόρφωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και το ραντεβού μας ανανεώθηκε για την πρώτη Μαρτίου στις 12:30 στον Ιανό όπου θα πραγματοποιηθεί μια επί της ουσίας συζήτηση για τη μετανάστευση, με έγκριτους προσκεκλημένους όπως: Ανδρέας Τάκης - Γεν. Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάσχος Μανδραβέλης – Δημοσιογράφος, Δημήτρης Χριστόπουλος - Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Στέλλα Πρωτονοταρίου – Δασκάλα, Ιωάννα Κούρτοβικ – Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, MC Yinka – Μουσικός, Νίκος Φίλης - Διευθυντής εφημερίδας ΑΥΓΗ, Βασίλης Χρονόπουλος – Δ/ντης περιοδικού "Διαβατήριο" και μετανάστες που θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Αργότερα την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ένδειξη της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης διαφορετικών λαών υπό την ίδια σκέπη. 

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ AV

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24.04.2017 - 15:40
Γιατί έγραψα μια ταινία για την καύση νεκρών και οι απόψεις 22 γνωστών προσώπων για το ζήτημα
ΣΙΝΕΜΑ
24.04.2017 - 15:42
Μια γυναίκα γύρω στα 30 μαθαίνει ότι σύντομα θα πεθάνει
ΕΛΛΑΔΑ
24.04.2017 - 18:58
Κάποιος, κάπου, κάποτε αγόρασε από το pet shop της γειτονιάς του μια μικρή χελωνίτσα...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
24.04.2017
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24.04.2017 - 07:06
Ως πότε στη ΝΔ θα αρνούνται τη χρεοκοπία της χώρας από τον Καραμανλή; (μέρος 2ο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24.04.2017 - 18:11
Στα άκρα η σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη. Δεν αποκλείεται η αποπομπή του.
ΘΕΜΑ
25.04.2017 - 12:09