Αρχειο

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Μουσική, θέατρο, σινεμά, πόλη

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81286-164131.jpg

Μουσική

Stacey Kent, στο Gazarte

Αμερικανίδα τραγουδίστρια με μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη, από τα δυνατά ονόματα της Blue Note. Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Με ρεπερτόριο που πέρα από τα τζαζ στάνταρντς απλώνεται στο χώρο της ποπ, του φολκ ροκ, του γαλλικού chanson και της βραζιλιάνικης μουσικής. Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαζί με το τελευταίο της άλμπουμ («The changing lights») με βραζιλιάνικο χρώμα. Ρετρό ερμηνεία και θεατρικότητα επί σκηνής.

Gazarte, Βουτάδων 32-34, Κυρ. 21.00. €20-45

Villagers of Ioannina City

Το “Riza”, το πρώτο άλμπουμ των Villagers of Ioannina City, ήταν από τις μουσικές εκπλήξεις της χρονιάς. Ήρθαν από την Ήπειρο και απέκτησαν αμέσως φανατικούς οπαδούς. Πρωτότυπη μίξη rock 'n' roll, ψυχεδελικών ροκ ήχων και παραδοσιακής μουσικής. Χωρίς σχεδόν καμία προηγούμενη ένδειξη, οι Villagers Of Ioannina City (VIC) διέθεσαν μόλις δύο ολοκαίνουρια κομμάτια υπό την μορφή ενός EP λίγο πριν το live στο Fuzz. Το Zvara/Karakolia, όπως ονομάζεται το EP, διατίθεται για ακρόαση μέσω της σελίδας της μπάντας στο bandcamp. Μαζί τους, και με παρόμοιο ήχο, οι Smallman από τη Βουλγαρία.

Fuzz Live Music Club, Π. Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος, 210 3450817

Σάβ. 20.00, € 10

The Jazz Express, στο Ρουφ

Με αφετηρία την πολυπολιτισμική και πολυφυλετική Νέα Ορλεάνη της δεκαετίας του ’20, το Jazz Express αναχωρεί κάθε Σάββατο στις 21.30 με κατεύθυνση βόρεια, μέχρι το Κάνσας Σίτι. Ξεκινάει από τα μιούσικαλ των Kurt Weill, Cole Porter, Duke Ellington και George Gershwin και τις υπερπαραγωγές των μεγάλων θεάτρων και φτάνει στη Νέα Υόρκη παραμονές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι Big Bands κυριαρχούν, ενώ παράλληλα η Be-bop σκηνή ζυμώνεται στα υπόγεια κλαμπάκια της πόλης. Οι Μ. Παπασηφάκις (κιθάρα, φωνή), Μ. Αθανασιάδης (πιάνο) και Κ. Μαυρίδης (κοντραμπάσο), με τις Μαντώ Παναγιωτάκη, Ειρήνη Αραμπατζή και Μιράντα Μακρινιώτη στο τραγούδι, μας ταξιδεύουν στην ιστορία των blues και της jazz.

image

Σάβ. 21.30, € 10. Ως 31/1.

Το Τρένο στο Ρουφ - Μουσικό Βαγόνι Orient Express, Κωνσταντινουπόλεως (μεταξύ Ιεράς Οδού και Χαμοστέρνας),210 5298922, 6937604988.


 Κουκλοθέατρο

Λερωμένα Φτερά,  2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Αφήγησης

Για τους μικρούς μας φίλους και για όσους αγαπούν το κουκλοθέατρο, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης ο David Zuazola από τη Χιλή θα παρουσιάσει την παράσταση «Λερωμένα φτερά».

image

Μια μέρα, οι άνθρωποι και τα ζώα σταμάτησαν να γεννιούνται. Και η βλάστηση σταμάτησε να αναπτύσσεται. Και τα ποτάμια, οι λίμνες και η θάλασσα ξεράθηκαν. Oι άνθρωποι έφτιαξαν ένα χωριό με ό,τι είχε απομείνει. Σε εκείνο το χωριό γεννήθηκε ένα κορίτσι με ένα ζευγάρι φτερά. Ο θρύλος λέει ότι ή είναι ένας άγγελος που θα σώσει τον κόσμο ή είναι ένα κακό πνεύμα που θα τον καταστρέψει εντελώς. Τότε εμφανίζεται ένας μυστηριώδης ταξιδιώτης: «Θα πάρω το κορίτσι υπό την προστασία μου μέχρι να γίνει 16 χρονών. Αν είναι άγγελος θα την αφήσω να κάνει το έργο της. Αν είναι κακό πνεύμα, θα το καταστρέψω…».

Τα σκηνικά της ιστορίας είναι φτιαγμένα με μηχανισμούς από παλιά και άχρηστα αντικείμενα. 

Παρ. 21.00, Σάβ.&Κυρ. 17.00, €10, 8 (μειωμ, Παιδ.) Απαραίτητη η κράτηση θέσης: 6942420062

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή, 210 5222181


Θέατρο

Σρεκ, το μιούζικαλ, στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού 

O Άγγελος Μέντης έγινε ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του υπερθεάματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Έκτοτε είχε σημαντική παρουσία στο χώρο του θεάτρου σε πολλαπλούς ρόλους και με σημαντικές συνεργασίες. Η νέα παραγωγή του Εθνικού φέρει την υπογραφή του, αφού σκηνοθετεί, κάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια της μιού­ζικαλ εκδοχής της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2001 «Shrek», με κεντρικό ήρωα τον γνωστό πράσινο γίγαντα.

 image

Σε ένα μακρινό και κάπως ασυνήθιστο βασίλειο, η κατάσταση αλλάζει όταν ένας παράξενος ήρωας εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τη δυναμική πριγκίπισσα Φιόνα. Και τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο χάρη σε έναν πολυλογά γάιδαρο, ένα νευρικό κακό, ένα σνομπ μπισκότο και μια ντουζίνα παραστρατημένους ήρωες παραμυθιών. Ποιος θα ξεμπλέξει το κουβάρι; Μα ποιος άλλος από τον Σρεκ, τον απόλυτο ήρωα!

Η καιομένη, στο Θέατρο Σημείο

Ο  Νορβηγός Γιόν Φόσε είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς θεάτρου και τα έργα του ανεβαίνουν σε όλες τις σκηνές του κόσμου.. Η Καιομένη βασίζεται στο «Μια μέρα του καλοκαιριού» και στο διήγημά του «Η Αλίκη στις φλόγες».

Μπροστά στη θάλασσα, στην άκρη του κόσμου, αναπολώντας μια ζωή που πέρασε, μια γυναίκα ζει και «πυρπολείται» από την επιστροφή του αγαπημένου της. Η «Καιόμενη» είναι ένας στοχασμός στην αέναη αγάπη και στο ελάχιστο της ζωής, ένα σχόλιο στη μοναξιά μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας.

Σκην.: Νίκος Διαμαντής. Παίζει: Ιωάννα Μακρή

Παρ.&Σάβ. 21.30, Κυρ.19.30, 8-12. Δ.: 60'

Χαρ. Τρικούπη 10, πίσω από το Πάντειο, 210 9229579

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήδη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωράει δίπλα της... Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους. 

Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη.

Του Κώστα Σωτηρίoυ. Σκην.: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ερμηνεύει: Ελένη Ουζουνίδου.

Σάβ. 19.00, 21.15, Κυρ. 19.00, 21.30. 12, 10  (Φ). Δ.:90΄.


Σινεμά

8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

12 με 26 Νοεμβρίου, οι Αθηναίοι σινεφίλ βλέπουν ένα διαφορετικό σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, που έκανε την έναρξή του την Τετάρτη με την προβολή της αποκατεστημένης κόπιας του «Επαναστάτης χωρίς αιτία» του Νίκολας Ρέι, επιχειρεί να αναδείξει την πρωτοπορία, όπου και όποτε αυτή έρχεται να ανατρέψει συμβάσεις και συστήματα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, προβάλλοντας highlights της παγκόσμιας πρωτοπορίας. Περιλαμβάνει αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις – ημερίδα, masterclasses, εικαστικές εκθέσεις.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προβολές και τα εισιτήρια εδώ.

.

Metropolis Complete, του Φριτζ Λαγκ, Αλκυονίς

Στο πλαίσιο αφιερώματος ο ιστορικός κινηματογράφος Αλκυονίς προβάλλει κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του εξπρεσιονιστικού γερμανικού κινηματογράφου.

Στη φουτουριστική μητρόπολη, στολίδι του σύγχρονου κόσμου και της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, η κοινωνία είναι χωρισμένη ανάμεσα στην εύπορη άρχουσα τάξη και στους εργάτες. Γιατί αυτή η πλούσια και εντυπωσιακή μητρόπολη κινείται από έναν καλο-λαδωμένος μηχανισμό, που λειτουργεί νύχτα-μέρα χάρη στον εξαντλητικό μόχθο των εργατών που βρίσκονται στα έγκατα της γης. Ο γιος του ιδρυτή της πόλης ερωτεύεται την κόρη ενός εργάτη και αποφασίζει να τη βοηθήσει για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και από τα πρώτα δείγματα κινηματογραφικής τέχνης (1927) στην πλήρη μορφή των 153 λεπτών, μετά την ανακάλυψη 20 χαμένων λεπτών στην Ταινιοθήκη του Μπουένος Άιρες.

Αλκυονίς,  Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας, 2108220008 -23

Σάβ.& Κυρ. 22.00

image

Διαβάστε για την ιστορία της αίθουσας, που επαναλειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά και τι αναμένουμε ακόμα, στο θέμα του Δημήτρη Φύσσα.  


Πόλη

Meet Market στο Ρομάντσο

Το Σάββατο και την Κυριακή και οι 4 όροφοι του Ρομάντσο φιλοξενούν το Meet Market του Νοεμβρίου, με περισσότερους από 50 εκθέτες και πολλά πρωτότυπα αξεσουάρ. Το Meet Market είναι μια διήμερη γιορτή καινοτομίας και πρωτοπορίας, μία νομαδική αγορά από τοπικά προϊόντα, φρέσκιες ιδέες, φιλικό κοινό και συμμετέχοντες. Περάστε μια βόλτα και βρείτε από χειροποίητα ρούχα ανεξάρτητων σχεδιαστών, αξεσουάρ, αντικείμενα τέχνης, οργανικά προϊόντα υγιεινής, μέχρι είδη σπιτιού, νόστιμες λιχουδιές, βινύλια, διαδραστικά παιχνίδια, δώρα και θετική ενέργεια. Την ατμόσφαιρα συμπληρώνουν οι djs του Meet Market με μουσικές.

image

 Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 210 7003325

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ